Gazdaság

Megváltoztatták a rendeleteket, már nem lesz gond a CSOK-os lakásban a vállalkozási székhely

A Bankmonitor szúrta ki, hogy a CSOK-rendelet július 11-i változtatása után már nem lesz gond, ha a CSOK-os lakásban vállalkozási székhely van bejelentve.

Eddig gond volt, és ez sokaknak, főleg a legkisebb vállalkozó családosoknak jelentett problémát, és azonnali, kamatos visszafizetési kötelezettséget, amennyiben ellenőrzéskor kiderült. Illetve meghiúsíthatta az új CSOK-igénylést. Valamint úgy tűnt, nincs kibúvó a székhelytilalmi szabály alól.

Július 11-től mindez a múlté, a használt, illetve az új lakások vásárlásáról szóló rendeletekben is szerepel, hogy már

nem sérti a lakáscéltól eltérő hasznosítás tilalmát, ha az igénylő a családi otthonteremtési kedvezménnyel érintett lakást a legalább többségi tulajdonában álló gazdasági társaság – ide nem értve a részvénytársaságot – vagy egyéni vállalkozói tevékenységet folytató igénylő esetében az egyéni vállalkozás székhelyeként bejelenti. 

A rendeletben szerepel, hogy 2019. december 31-ig lehet nyilatkozatot tenni a hitelintézetnél arról, hogy székhely van a CSOK-lakásban, vagyis értelmezésünk szerint visszamenőleg is legitimálni lehet a már bejegyzett székhelyeket. Illetve hiteligénylésnél lehet ugyanilyen nyilatkozatot tenni. Viszont arra nem találtunk utalást, mi a helyzet, ha valaki jövőre, vagy később szeretné bejelenteni székhelyét egy CSOK-os lakásba.

Értelmezést a Pénügyminisztétiumtól kaptunk.

Múlt

Amennyiben valaki a jogszabály hatálybalépése előtt igényelte/igényli a CSOK-ot, lehetősége van 2019. december 31-ig nyilatkozni arról, hogy a CSOK-kal érintett ingatlant egyéni vállalkozása, vagy a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság székhelyeként a cégnyilvántartásba, illetve az egyéni vállalkozók nyilvántartásába bejelentette, illetve be kívánja jelenteni.

Ez a rendelkezés biztosítja, hogy visszamenőleg, a korábban igénybe vett támogatás esetén is érvényesülhet a kedvező szabályozás, amennyiben a támogatott személy megteszi a nyilatkozatot 2019. december 31-ig – írta a PM válaszában.

Jelen és jövő

Amennyiben a CSOK-ot igénylő az érintett ingatlant később egyéni vállalkozása, vagy a többségi tulajdonában álló gazdasági társaság székhelyeként be kívánja jegyeztetni, ezt a CSOK igénylése során (a támogatási kérelemben) teheti meg, ennek következményeként a CSOK csekély összegű (de minimis) támogatássá minősül.

Tehát előre el kell döntenie, hogy az állam javára bejegyzett elidegenítési és terhelési tilalom fennállása alatt székhelyként kívánja hasznosítani az ingatlant. Fontos, hogy, ha ezt igényléskor elmulasztja, később nem teheti meg – szögezte le a Pénzügyminisztérium.

Megmenekültek így azok, akiknél már volt stikában székhely a CSOK-lakásban, vagy akik eztán igényelnének CSOK-ot, és van vállalkozásuk, melynek székhelyét a CSOK-lakásba jelentenék be. Viszont évekre, akár 10 évre előre kell gondolkodni a CSOK-os szülőknek, hogy akarnak-e a CSOK időtartama alatt vállalkozni.

Kiemelt kép: Neményi Márton /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik