Gazdaság

Szeptember óta felégettek 3,5 milliárdot, most újabb 2,9 milliárdot ölnek a kormányzati kampányokba Rogánék

Vagy újabb plakátkampány érkezik, vagy a jelenleg is futó kormányzati kommunikációs kampányokba ölnek újabb 2,912 milliárd forintot — derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött tájékoztatóból.

A bizonytalan fogalmazás oka az, hogy a nagy, kormányzati kommunikációs hadjáratokról szóló dokumentációkban nem kötik az állampolgárok orrára, hogy konkrétan milyen tematikájú kampányra költik a hatalmas összegeket.

A jelenlegi megbízás fantázianeve az „Európa jövőjét érintő nemzetközi és hazai színtéren történő kormányzati kommunikációval kapcsolatos feladatok ellátása 9., valamint az állampolgárok életét kiemelten érintő kormányzati döntésekkel kapcsolatos feladatok ellátása 17. – 2 részteljesítésben.”

Mindkét ütem komplex kommunikációs és rendezvényszervezési feladatok ellátására vonatkozik, az első nettó 1 milliárd 338 millió forintos, a második pedig nettó 1 milliárd 574 millió forintos keretösszeggel.

A nyertes természetesen ezúttal is Balásy Gyula, illetve az ő cégei, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. A mostani az ötödik ilyen szerződés csak idén: januárban és áprilisban összesen 20, júliusban  csaknem 2, szeptemberben pedig 3,5 milliárd forintos megbízást adott ilyen feladatokra a Rogán Antal alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH).

Ha nem világos, hogy konkrétan mit takar a fantázianév, gondoljon a Soros Györgyöt vagy Jean-Claude Junckert lejáratú plakátokra vagy a kormányzat családbarát intézkedéseit reklámozó hirdetésekre.  Legutóbb szeptemberben toltak bele a kormányzati kommunikációba 3,5 milliárd forintot, a G7 írta meg, hogy a választások előtt a Rogán Antal tárcája ekkora összegről kötött keretszerződést Balásy cégeivel. Nagyon úgy tűnik, hogy november közepére a kiürült a keret.

A mostani költéssel csak idén már 28,4 milliárd forintnál tart a kormányzati kommunikációs hadjárat közpénzből finanszírozott költsége.

A rendezvényszervezési feladatok emlegetése már csak azért is furcsa, mert idén nyáron egy különös lépéssel a NKH szétválasztotta a kommunikációs és a rendezvényszervezési feladatokat. A rendezvényszervezésre kiírt 30 milliárd forintos keretszerződést az ilyen területen meglehetősen tapasztalatlan távközlési cég, az Antenna Hungária Zrt. nyerte el. Az állami vállalat azonban érthető módon alvállakozókra támaszkodik: éppen két Balásy-cégre, a Lounge Design Kft.-re, illetve a New Land Media Kft.-re.

Újabb közpénzcsapot nyitottak meg: a rendezvényszervezés az új plakátkampány
Az Antenna Hungária Zrt. távközlési cég 30 milliárd forintos rendezvényszervezési keretszerződést nyert el a Rogán Antal-féle Nemzeti Kommunikációs Hivataltól .

Balásy nagyon sokat köszönhet Rogán Antal minisztériumának. Csak tavaly összesen 6,3 milliárd forintnyi osztalékot vett ki két, az NKH-nak dolgozó cégéből, ez átlagosan havi 525 millió forintos nyereséget jelent. Nem is csoda: Balásy cégei monopolhelyzetbe kerültek a hivatalnál, miután tavaly nyáron kizárták két versenytársát, Csetényi Csabát és Kuna Tibort, akinek az ügye már a bíróságig jutott. Így minden, az NKH által intézett kommunikációs megbízás a New Land Mediánál, illetve a Lounge Design-nál köt ki. A G7.hu számításai szerint Rogánék tavaly 50 milliárd forintot költöttek kommunikációra. Idén ez az összeg még nagyobb lehet.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik