dunaferr(1)(960x640)(1).jpg (dunaferr, )
Gazdaság

Túl kicsi a béremelés, tüntetnek szerdán a Dunaferr munkásai

Eléggé elbeszél egymás mellett a szakszervezet és a Dunaferr vezetése. Korábban megállapodtak a folyamatos bérfejlesztésben, de a munkásoknak ez kevés idén, pláne, hogy ércre megy

A középtávú bérmegállapodás végrehajtása mellett további alapbéremelést követel a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezeti Szövetség, ezért a szakszervezet szerda délutánra demonstrációt hirdetett Dunaújvárosba, a Dunaferr székháza elé. A vállalat menedzsmentje demonstráció helyett tárgyalást javasol.

A szövetség kedden az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy követelésük fedezete a kormány által a munkáltató számára a szociális hozzájárulási járulék 5 százalékos csökkentéséből adódó mintegy 1 milliárd forint megtakarítás lenne. Megjegyezték, hogy a 2015-ben megkötött, középtávú bérmegállapodás szerint 2017-ben

mindössze 1,7 százalékos alapbérfejlesztést kíván a munkáltató végrehajtani.

A szövetség követelésének része még, hogy az egyre fogyatkozó szakembergárdát érdemi bérfejlesztéssel stabilizálják, és ha lehetséges, a hiányszakmákban a mértéktelen túlóráztatások csökkentése, elkerülése érdekében ösztönözzék az új munkaerő belépését. A szakszervezet szerint a Dunaferr-csoport a közeljövőben “erőteljesen érdekelt a termelés felfuttatásában”, amihez jól fizetett munkavállalókra van szükség.

Közölték, hogy a munkáltatóval folytatott bértárgyalások megrekedtek, mert a munkáltató nem hajlandó tárgyalni, ezért a kollektív szerződésben a bértárgyalás befejezésére előírt határidő utolsó napján, február 15-én kívánják a munkavállalókkal együtt elégedetlenségüket kifejezni. A Napi.hu közben azt írja, ércvásárlásra költi inkább a cég a nyereségét, nem a bérfejlesztésre.

Dunaferr: tavaly 3 százalék volt a béremelés

Az ISD Dunaferr Zrt. reagálásában emlékeztetett arra, hogy 2015-ben a szakszervezetek vezetői megelégedéssel írták alá azt a hároméves megállapodást, amiben a cég minden körülmények között garantálja az éves béremelést. Ezt a Dunaferr azóta is betartja, miközben tavaly komoly beruházásokat és fejlesztéseket is végrehajtott, valamint – több száz munkahelyet megmentve, a kormánnyal kötött megállapodásra is támaszkodva – visszavonta a korábban bejelentett létszámcsökkentést.

Hozzátették, a béremelés tavaly – az acélipart sújtó kínai dömping ellenére is – 3 százalék volt, idén pedig 1,7 százalék, vagyis egy év alatt közel 5 százalékkal nőttek a bérek a Dunaferrnél, amik mintegy 60 százalékkal magasabbak, mint az országos átlagbérek.

Nem ér megkérdőjelezni a paktumot

A közlemény idézi Sevcsik Mónika reorganizációs, management support és HR-igazgatót, aki szerint a Dunaferr továbbra is tartja magát a bérmegállapodáshoz. A 3 évre szóló bérmegállapodás egyoldalú és totális megkérdőjelezése félidőben nem lehet alapja a vállalat hosszútávon fenntartható működésének, ez nem szolgálja sem a dolgozók, sem a vállalat érdekeit.

A társaság közölte, a menedzsment folyamatosan egyeztetett a szakszervezetekkel, a bérre vonatkozó észrevételeket meghallgatta és kész tárgyalni. Ezért is javasolta a vállalatvezetés már korábban is a jelenleg érvényes bérmegállapodás utáni időszakra szóló új, teljesítmény-ösztönző rendszert is magába foglaló megállapodás kidolgozását. Vagyis azt, hogy olyan hosszútávon is fenntartható bérrendszert alakítsanak ki a Dunaferrnél, amelyben a jobb teljesítmény még magasabb fizetést jelent.

Az ISD Dunaferr 5052 embert foglalkoztat, de a beszállítókkal együtt több mint 12 ezer ember megélhetését biztosítja vagy járul ahhoz hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik