Gazdaság

A Babaváró hitelek felénél felfüggesztették már a törlesztést

A felvett Babaváró hitelek 46 százalékánál már fel is függesztették a törlesztést – derül ki az Erste Bank közleményéből. Ennek oka, hogy a felvett hiteleket olyan házaspárok vették igénybe, ahol a magzat már elérte a 12 hetes kort. A banknál eddig mintegy hatezer házaspár nyújtott be igénylést az államilag támogatott hitelre. A folyósított kölcsönök összértéke több mint 49 milliárd forint volt. Tízből kilenc ügyfél a maximális összeget, 10 millió forintot igényelt, az összeget csupán 17 százalék fordította hitelkiváltásra.

Csak az igénylések 3 százalékát utasították el

A Babaváró hitel indulása óta az Erste Bank eddig közel hatezer házaspár igényét fogadta be. Az ügyfelek összesen 56 milliárd forint államilag támogatott kölcsönt igényeltek, 37 százalékát Budapesten, 63 százalékát vidéki városokban. A pénzintézet több mint ötezer ügyfelének összesen 49 milliárd forint értékben folyósította a Babavárót. A kölcsönök 46 százalékánál már felfüggesztették a törlesztést, mert a magzat elérte a 12 hetes kort.

  • Az ügyfelek mintegy 90 százaléka a maximális, 10 millió forintos hitelösszeg mellett döntött,
  • akik ennél kevesebbet igényeltek, azok a bank magyarázata szerint igazolt jövedelmük alapján határoztak a kisebb összeg mellett.

A házaspárok felkészültségét jelzi szerintük, hogy a hiteligénylések mindössze 3 százalékát kellett elutasítani, jellemzően azért, mert az igénylők jövedelme nem felelt meg a felelős hitelezésről szóló jogszabályi követelményeknek.

A szeptember végéig folyósított Babaváró hitelek 83 százalékát szabadfelhasználású kölcsönként vették fel az ügyfelek, míg 17 százalékot meglévő hitel kiváltására igényeltek. A bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese, Harmati László szerint arra számítanak, hogy a Babaváró hitel iránt érdeklődők száma később is magas marad. Úgy becslik, hogy idén év végéig összesen 60-70 milliárd forint államilag támogatott kölcsönt folyósíthatnak.

Kiemelt kép: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik