Gazdaság

Több babaváró hitelt kaphat, aki kivár egy kicsit

A Babaváró hitel kamata a júliusi indulás óta folyamatosan csökken. Emiatt egyre kevesebb kamattámogatást kapunk, melyet bizonyos esetekben – például, ha 5 éven belül nem születik gyermekünk – vissza kell fizetnünk. Ennél a lehetséges előnynél van egy kézzelfoghatóbb is: magasabb összegre lehetünk jogosultak októbertől, mint egy júliusban igényelt Babavárónál – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.hu cikke.

Hogyan növelheti a kamatcsökkenés a hitelösszeget? A bankok minden igénylőnél megvizsgálják, hogy hitelképes-e. Emiatt lényeges a törlesztőrészlet nagysága, hiszen meg kell felelni a JTM (jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató) feltételeinek. Viszont induláskor a konstrukció mindenkinek kamatmentes, függetlenül a gyermekek számától, a kamattámogatást pedig 5 év után egy összegben kell visszafizetnünk, ha nem születik gyermekünk. Ez az induló törlesztőrészlet kezességvállalással együtt 45 867 forint, ha 10 millió forint hitelösszeget igényelnénk 20 éves futamidőre.

Van azonban pár olyan bank, amelyik nem ezzel a törlesztővel vizsgálja jövedelem terhelhetőségét. Úgy számolnak, mintha normál kamattal, annuitásos törlesztőrészlettel indulna a hitel – ez a törlesztőrészlet jóval magasabb, mint a valós induló fizetési kötelezettség. Vagyis, ha olyan banktól igénylünk Babavárót, ahol a kamattal növelt havi törlesztővel számolnak, amikor a hitelképességet vizsgálják, akkor alacsonyabb kamatnál kisebb jövedelemre is megadják ugyanazt a hitelösszeget.

  • A Babaváró hitel júliusi normál kamata 7,73% volt, ez
  • októberre 6,81 százalékra csökken.
  • A változás 10 millió forint hitelösszeg és 20 éves futamidő esetén 5 500 forintt különbséget eredményezne a törlesztőben.
  • Ez alapján akár 730 ezer forinttal nagyobb összegű 20 éves futamidejű Babaváró hitelre lehetnénk jogosultak.

A maximális 10 millió forintos hitelhez pedig nagyjából 13 ezer forinttal kevesebb nettó jövedelem is elég lehetne – 40 százalékos jövedelemterhelhetőséggel számolva. Ez ugyan nem tűnik soknak, de azoknak a családoknak, akik jövedelmük alapján a határon mozognak döntő lehet.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik