Gazdaság

Ketrecharc: veszélybe kerülhet a tojástermelés

A termelők tárgyalnának az árakról és a tyúktartásról is az áruházakkal.

Tárgyalóasztalhoz hívják az áruházláncokat a tojástermelők, mert az elmúlt időben felszínre került problémák veszélybe sodorhatják az ágazat szereplőinek működését. Az állami hírügynökség által idézett Magyar Nemzetnek Szép Imre, a Tojásszövetség új elnöke azt mondta: számos esetben hirdettek az üzletláncok indokolatlan akciót, amivel letörték a felvásárlási árakat.

Az M-es méretű tojás darabja például tartósan negyven forint körül volt, de pár hete az egyik áruházlánc 25 forintos akciós árat hirdetett. Ezt az áresést a piaci folyamatok nem indokolták, mert sem a hazai, sem az uniós piacon nincs túlkínálat tojásból.

A 25 forintos darabonkénti ár ráadásul olyan alacsony felvásárlási szintet feltételez, amely mélyen az önköltség alatt van. Ilyen olcsón itthon nem lehet tojást előállítani.

Szép Imre hozzátette: a közeljövőben szeretnének egyeztetni valamennyi hazai kiskereskedelmi szereplővel, hogy elfogadható konszenzus alakuljon ki a tojás áráról, hasonló kilengések ne forduljanak elő.

Ketrecharc

Az árazás mellett arról is tárgyalnának, hogy egyes üzletláncok támadást indítottak a ketreces tartás ellen. Szép Imre szerint ezen áruházak részben anyacégeik nyomására próbálják kiiktatni az ilyen tojást, Németországban és az Egyesült Királyságban ugyanis az alternatív technológiák az elterjedtebbek.

Nem lehet öt-tíz évente szemléletet váltani egy olyan ágazatban, ahol a beruházások hosszú távon térülnek meg. Ha a magyar gazdálkodókat újabb technológiaváltásra kényszerítik, az egész ágazat jövője kerülhet veszélybe, és uniós szinten is nagy kiesést jelenthet, ha leáll a ketreces termelés.

Mint mondta, ez a legköltséghatékonyabb és a ketreces tartásból származó tojás a legkevésbé szennyezett, a humánegészségügyi szempontok is mellette szólnak. Magyarországon és a visegrádi országokban is a ketreces tartás a legelterjedtebb, ezért a hazai ágazati szereplők a nemzetközi fórumokon a V4-ek segítségére is számítanak, emellett az olasz, a spanyol és a francia tojástermelők támogatásában is bíznak, hiszen ott is többségben van ez a technológia.

Megkínozzuk és megöljük a tojógépeket
A nagy európai tojáspara közepén a legbiztonságosabb, ha az ember magyar tojást eszik. De nem mindegy, hogy milyet, már ha valaki nem akar asszisztálni évente – csak hazánkban – ötmillió madár kifacsarásához és leöléséhez.

Kiemelt kép: Neményi Márton/24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik