Gazdaság

Besokalltak a vasutasok, túl alacsony a bér, kevés az ember, elviselhetetlen a terhelés

A VDSzSz Szolidaritás a súlyos létszámhiány felszámolását, jelentős mértékű anyagi elismerést és normális munkakörülményeket követel.

Az utóbbi időben soha nem látott támadás érte a médiában és a közösségi oldalakon a MÁV-csoport működését, a vasúti szolgáltatás színvonalát, aminek célkeresztjében sokszor a vasutasok álltak. Ez azonban méltatlan, hiszen a vasutas nem okozója, hanem elszenvedője a súlyos működési zavarokkal terhelt vasúti közlekedésnek – írja MTI OS közleményében a VDSzSz Szolidaritás szakszervezet.

A jelentős műszaki zavarokat akut létszámhiány mellett kellene kiküszöbölni. A MÁV saját adatai szerint közel 1000 fős létszámhiány mutatkozik, aminek a feltöltésére csekély az esély. A munkavállalókat felőrli a mindennapos küzdelem, a munkaidő-beosztásuk kiszámíthatatlan, ami felborítja a családi életüket is.

Hogy ez mit jelenthet, arról írtunk ebben a cikkünkben:

243 percet késett egy hónap alatt Ági vonata, már a főnöke is szóvá tette
Aki Budapest környékéről jár be dolgozni, annak szinte minden napra kijut a bosszúságból.

A szolgálati vezetők magatartása, hozzáállása esetenként még az 1980-as éveket idézi, a munkakörülmények, a munkavégzés feltételei sokszor kritikán aluliak.

Az utasokkal közvetlen kapcsolatban álló vasutasokat – jegyvizsgálókat, személypénztárosokat – sorozatosan fizikai bántalmazások és szóbeli atrocitások érik. Mindez amellett, hogy emberi méltóságukban sérti őket, elbizonytalanítja a vasutasokat a mindennapi munkavégzésük során. A jegyvizsgálók már naponta számíthatnak az utasoktól atrocitásokra, a munkavállalók mentális és fizikai leterheltsége meghaladta az elviselhetőség határát.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Ajánlott videó

Olvasói sztorik