Élet-Stílus

Az egy hét Mallorcát húszezer forintért kínáló utazási oldalakat inkább jó messzire kerüljük el

Sokaknál a nyár nagy slágere minden évben az utazás, legyen szó belföldi vagy külföldi kirándulásokról. Általában döntések elé kényszerülünk ilyenkor: maradjunk Magyarországon belül vagy lépjük át a határt, és pillantsunk bele más kultúrákba. Ha előbbi kérdésben dűlőre jutunk, jön a lényegesebb: magunk szervezzük meg az utat, vagy teljes egészében bízzuk azt utazási irodára? Mutatjuk, mire kell utóbbi esetben fokozottan figyelni.

Nehéz témakör ez azoknak, akik még egyszer sem döntöttek úgy, külföldre is kikacsintanak, hogy az év nagy részében felgyülemlett fáradalmakat ott pihenjék ki. Érthetően sok ilyenkor a lehetőség az utazás megszervezését illetően, valószínűleg a legkönnyebb módja, ha egy utazási irodára bízzuk a dolgot.

A kényelmességünknek nem feltétlenül lesz felára, ugyanis sok helyre a charterek és az ellátás miatt tényleg olcsóbb a szervezett utazás, mint az egyéni, illetve vannak olyan helyek, ahol nincs airbnb és apartman bérlésre lehetőség, ezek esetében az utazási irodáknak általában jobb hotel-áraik vannak, mint ha közvetlenül szeretnénk foglalni.

Magyarországon számos iroda kínálata közül válogathatunk, igazából a bőség zavara miatt, jórészt azt sem fogjuk tudni, melyikhez ugorjunk be némi diskurálásra, ám a közösségi média brutális térnyerése kínál egy új, de közel sem veszélytelen lehetőséget: mégpedig az önjelölt utazásközvetítők „mesebeli” ajánlatait.

Veszélyes vizeken

Valószínűleg mind belefutottunk már a közösségi médiás oldalainkat böngészve olyan hirdetőkbe, akik rendkívüli szorgalommal listáznak külföldi utazásokat a világ legszebb helyeire, akár 5-10 ezer forintos repülőjegyért. Általában az emberek nagyobb része hajlamos is egyből bankkártyát ragadni, és a közvetítői felárat egyaránt kicsengetve, már foglalja is a háromnapos római kirándulást, nem olvasva az olyan apróbetűs kiegészítéseket, hogy mindez decemberben realizálódik majd. És ez csak a kisebbik gond ezeknél a szervező oldalaknál.

Egyrészt sok esetben olyan ajánlatokat tüntetnek fel, mikor a külföldi turistacélpontnak számító városokban holtidő van, azaz december, január környéke, nem csoda, hogy a helyiek se nagyon merészkednek ki majd a macskaköves utcákra, nemhogy az utcai árusokat, helyi parádékat kereső gyanútlan turisták. Ezek az oldalak sokszor a légitársaságok rosszul feltüntetett repülőjegy árait is bedobják csaliként, ebben az esetben kétfajta történettel találkozunk:

  • mikor a repjegy árát utólag módosítja a légitársaság, és szépen visszakapjuk a pénzünket, utazás nélkül,
  • vagy pedig arra leszünk figyelmesek, hogy a jegyek elfogytak, de egy-két kommentelő már beírta a poszt alá, hogy „foglalva”, esetleg „tavaly 1000 forintért mi is így utaztunk három hétre Mallorcára, ajánlom az oldalt!”.

Nem kizárt, hogy az oldal tulajdonosa megfelel a hazai utazásközvetítői feltételeknek, de esélyes, hogy belefuthatunk csalókba is. Bárki ugyanis nem kínálhat utazást, hiába van az adott oldalon 3-4-5000 lájk, mert

Magyarországon csak az folytathat utazásszervezői tevékenységet, aki ezt bejelenti, egyben meg is felel a szigorú szabályzatban előírtaknak.

Erre létezik nyilvántartás is, a Budapest Főváros Kormányhivatala jóvoltából, meg lehet hát nézni, mely cégek szerepelnek a listában, ők ugyanis jogszerűen működnek. Természetesen azok a cégek is fel vannak tüntetve, akikhez még véletlenül sem szabad segítségért fordulni.

Akadálymentes utazás

Akinek nem fér bele az idejébe – még inkább nem ért hozzá -, hogy saját maga szervezze meg külföldi utazását, jobban jár, ha egy utazási iroda segítségét kéri. Itt is vannak persze buktatók, érdemes komolyan odafigyelni arra, milyen feltételek alapján választunk utazásközvetítőt.

  1. Természetesen nemcsak a közösségi oldalon található közvetítők esetében ajánlott a csekkolás, hanem ugyanígy járjunk el a többi utazásszervező cég esetében is. Így kiderülhet, némelyik cégnek nincs elegendő vagyoni biztosítéka sem, azaz, ha bármilyen módon meghiúsul az utazásunk, a cég visszatérítheti a költségeket. Ha viszont nincs biztosíték, lesz néhány álmatlan éjszakánk, ha rosszul sül el az utunk.
  2. Ha valamelyik utat gyanúsan olcsónak találjuk, bátran merjünk gyanakodni, és inkább nézzünk másik iroda után, nem sajnálva a pénzünket. A nagyon alacsony árú utazásoknak több oka lehet: ha egy cég egy másik alá látványosan próbál ígérgetni, ott pénzügyi gondokra is gyanakodhatunk – és ha még ez a kis gyanú sem tántorít el minket az irodától, kérjünk szerződést, amiben pontosan le van írva, miért fizetünk, átolvasva az apróbetűs részeket. Kiderülhet ugyanis, hogy a felárakat valamiért „elfelejtik” az irodánál megemlíteni.
  3. Akár megnézhetjük a nem mindig releváns véleményeket az utazási iroda oldalán, vagy esetleg a közösségi médiában is: ha többségben találunk köztük homlokráncolásra okot adó hozzászólásokat, talán érdemes elgondolkodni a továbbiakat illetően. Fórumokon, blogbejegyzésekben sokan hangot adnak a nemtetszésüknek azáltal, hogy pórul jártak az adott utazási irodával. Érdemes fenntartásokkal kezelni ezeket is, de ha túlzottan sok ilyen típusú véleményt olvasunk, nézzünk inkább más cég felé.
  4. Vizsgáljuk meg alaposan a cég weboldalát, mert lehet, nagyon alap dolgok fölött fogunk átsiklani. Ha a kapcsolat menüpont alatt olyan e-mail címet találunk, amire hiába küldünk üzenetet, de nem érkezik válasz, ott valami bűzlik. Ugyanez a helyzet a telefonszámmal is: ha nem veszik fel, holott a munkaidő miatt kötelező lenne, inkább ne pazaroljuk rájuk az időnket.
  5. A prospektus nem vicc, ha onnan választunk szobát, az iroda köteles oda elvinni. Amennyiben az érkezéskor úgy vesszük észre, nem igazán azt látjuk, ami a kisfüzetben volt, dokumentáljuk minél pontosabb fotókkal az esetet, hogy aztán legyen bizonyítékunk a saját igazunkra.
  6. Csillagok: más-más kritériumrendszer van Európában és a világ egyéb tájain, ha szállodákról beszélünk. Nem biztos, hogy Franciaországban és Thaiföldön ugyanannyit ér egy háromcsillagos szállás.

A fentebbiek mérlegelése akár sok energiaráfordításnak is tűnhet, elvégre pont azért kérjük az utazási iroda segítségét, mert saját vállunkról le akarjuk venni a terhet. De még mindig jobb ennyi energiát beletenni a dologba, minthogy Egyiptomban leszállva a repülőről, azzal találjuk szembe magunkat, hogy biciklin ülve várnak minket a reptéren, hogy úgy szállítsanak el az „ötcsillagos” szállodánkba.

Épp ezért kell megkérdeznünk mindent az irodában, nem engedve, hogy homályos válaszokkal próbáljanak lerázni bennünket.

Egy rendes utazási irodában nem is fognak, ez mindig lebegjen a szemünk előtt.

Szponzorált tartalom

A cikk az Invia támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik