Gazdaság

Olcsó repülőjeggyel indult a brüsszeli utazás, de bukta lett belőle a járattörlés miatt

A futópálya felületének sérülése miatt múlt szerdán (június 19-én) a kora esti órákban ideiglenesen lezárták a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret. Emiatt például a Brüsszelből várt gép sem indult el. Olvasónk a szerda esti törölt brüsszeli Wizz Air járattal jött volna haza, és kicsit kiakadt a légitársaság eljárásán. Mint írta, a Wizz Air a szombati vagy vasárnapi járatra biztosított volna ingyenes átfoglalást. Ha valakinek ez nem volt jó, saját zsebből tehette meg a hazautat, transzfert, szállást, ételt nem biztosítottak. Nekik nem volt jó, mert a szabadságuk ketyegett, ezért egy 26 órás buszút várt rájuk Frankfurton és Prágán keresztül. Aránytalannak tartja, hogy

az eredetileg 8500 forintos repülőjeggyel induló utazás költsége végül fejenként 40 000 forint fölé szaladt.

A Wizz a konkrét esettel kapcsolatban nem tudott reagálni, azonban az általános eljárást ismertette a 24.hu-nak.

Amikor törölnek egy járatot, a bejelentésekor a Wizz Air (az adott repülőtéren működő, szerződött földi kiszolgáló partnerén keresztül) három opciót ajánl fel az utasnak, amelyek közül az aláírásával választ egyet.

  1. A Wizz Air díjmentesen átfoglalja az utast egy másik (Wizz vagy nem Wizz) járatra. Ekkor az új repülőjegyért nem kell fizetni, a törölt járat árát ebben az esetben nem téríti meg a Wizz Air. Fizeti viszont az  új járat indulásáig az utas szállás-, étkezés- és transzferköltségeit (számlákkal igazolva, ésszerű mértékig).
  2. A Wizz Air visszatéríti a törölt járat teljes árát. Az utas a továbbiakban maga oldja meg az utazást.
  3. WIZZ-számlára visszatérítik a törölt járat árának 120 százalékát. Az utas a továbbiakban maga oldja meg az utazást.

Ez alapján ha az utasnak olcsó volt az eredeti jegye, érdemes lehet az átfoglalást választani. Ha viszont eredetileg drága jegye volt, nem kizárt, hogy a jegyár-visszatérítéssel járhat jobban. A gyakrabban utazóknak pedig meggondolandó lehet a 120 százalékos visszatérítés a légitársasági számlára.

De olcsó törölt járati jegy mellett drága hazautat intézni önállóan, mint ahogy olvasónk esetében történt, veszteséges verzió, ám ha az idő sürget, és több napot kell várni az ingyenes átfoglalásra, tényleg nincs más választás.

A reptérzár jelentős késéseket is okozott

Az előre nem tervezett reptérzár a Wizz Air több járatát is érintette. Például a Bázelből Budapestre tartó járatukat Bécsbe  kellett irányítani, a Budapestről Moszkvába tartót törölni kellett, több járatukat pedig jelentős késéssel tudták csak elindítani, illetve a tervezettnél később tudtak leszállni Budapesten vagy törlésre volt szükség.

Mivel Budapest a Wizz Air legnagyobb bázisa 14 repülőgéppel, ezért  a repülőtér teljes lezárása a flotta jelentős részét érintette, ezért volt a számos járatkésés, illetve törlés.

A légitársaság válaszában arra is kitért, hogy érintett utasaikat tájékoztatták, és a törölt járatok utasainak felajánlották, hogy átfoglalhatják jegyüket másik járatra, teljes visszatérítést igényelhetnek, vagy a foglalás összegének 120 százalékát kérhetik WIZZ számlájukra történő jóváírás formájában.

A Wizz Air úgy érzi, minden tőle telhetőt megtett annak érdekében, hogy a lehető leghamarabb visszaállítsa menetrendszerű működését. Ígérik, kivizsgálják a szerdai budapesti reptérzár miatt kialakult helyzetet, és minden érintett utas panaszát a jogszabályoknak megfelelően kezelik.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedésbiztonsági Szervezete is vizsgálatot indít az ügyben:

Vizsgálatot indítottak a ferihegyi baleset miatt, de még a tavalyinak sincs eredménye
2018-ban egy felszálló Boeing 747-es okozott sérülést a 2-es futópálya felületén, de az üggyel kapcsolatban azóta sincsenek megállapítások.

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik