Gazdaság

Egymillió nullával fényezi magát a NAV

Az adóhatóság 5,6 millió adóbevallás-tervezetet készített el az idén, 500 ezerrel többet, mint tavaly

– mondta Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhatóság (NAV) szóvivője pénteken az M1 aktuális csatornán. (MTI)

Angyal József okleveles adószakértő szerint ez az 5,6 millió erős túlzás, mármint olyan szempontból, hogy az adóhatóság adatai szerint 2009-ben, és az adószakértő tudomása szerint még két évvel ezelőtt is 4,5 millió darab szja-bevallást küldtek be a NAV-hoz. Ha 4,5 millióan készítenek szja-bevallást, akkor hogyan lett ebből 5,6 millió darab bevallástervezet? Angyal József szerint úgy, hogy nemcsak azoknak készítette el a NAV a tervezetet, akiknél volt kifizetői adatszolgáltatás (munkaviszony után), hanem mindenkinek.

Szakmányban gyártják a nullás tervezeteket

Hogy látszattevékenység zajlik, arra jó példa Angyal József esete is. Az okleveles adószakértő katás egyéni vállalkozó. Évek óta nem ad be szja-bevallást, mert a katás bevételén kívül nincs más jövedelme. Vagyis nincs szja-köteles jövedelme. Február 25-ig kellett beadnia a kata-bevallását, amit meg is tett. Aztán márciusban neki is küldött a NAV szja-bevallástervezetet. Kíváncsiságból most meg is nézte: csupa nulla szerepelt benne. Az ismerősök körében lévő katásokat mi is megkértük, nézzék meg, milyen tervezetet küldött nekik a NAV. Csupa-csupa nulla. Kivétel, akinek volt valamilyen pénztári megtakarítása, mert neki szerepelt a tervezetben az erre elméletileg igénybe vehető 20 százalékos adó-visszatérítés is. De akinek nincs szja-ja, az fújhatja az adó-visszatérítést. Szóval semmit nem tud kezdeni a tervezettel.

Az adószakértő szerint teljesen felesleges

Angyal Jószef leszögezte: csak azoknál az egyéni vállalkozásoknál van értelme a NAV-bevallástervezet elkészítésének, akik a vállalkozásuk mellett fő- vagy mellékállásban munkaviszonyban is voltak, így van kifizetői adatszolgáltatás utánuk. Ha ugyanis a vállalkozónak csak kivétje volt (vállalkozói jövedelme), arról nincs év közbeni adatszolgáltatás, vagyis arról nincs információja a NAV-nak. Esetükben is csak nullás tervezetet tud gyártani az adóhatóság, csakúgy, mint a katázóknál. Ezért mondja az okleveles adószakértő, hogy a NAV értelmetlenül gyártja a nullás bevallástervezeteket, úgy állítva be az egészet, mintha valódi segítséget nyújtana a vállalkozóknak, az adózóknak.

Baromi nagy segítség nekem a nullás bevallástervezet, amikor nem is kell bevallást beadnom.

A 4,5 milliós korábbi stagnáló szja-bevallásszámból kiindulva tehát több mint egymillió adózó kaphat olyan nullás bevallástervezet, amit semmire nem tud használni, azaz ami teljesen felesleges, feltételezi az okleveles adószakértő. Az idei ötszázezerrel több bevallás pedig úgy jöhetett ki Angyal József szerint, hogy mind az 500 ezer egyéni vállalkozónak készítettek bevallástervezetet, nem csak annak a pár tízezernek, akiknél volt 08-as kifizetői adatszolgáltatás munkaviszony után.

Kata és szja

A katásnak csak akkor kell a katabevalláson kívül külön szja-bevallást is készítenie, ha a katabevételen kívül más jövedelme is volt. Például akkor, ha a katázás mellett munkaviszonyban is állt, vagy ha (szja-köteles) táppénzt kapott – ekkor van értelme a NAV-os bevallástervezetnek.  De akkor is kellhet az szja-bevallás, ha a katás lakást adott ki magánszemélynek bérbe – ennek bevétele azonban nem fog szerepelni a NAV-bevallástervezetben, mert az ilyen bevételekről nincs információja a NAV-nak. Ha csak a katás tevékenységből volt bevétele, akkor nem kell külön szja-bevallást készítenie.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik