Gazdaság

Kivonult egy bank Magyarországról

A Banco Primus portugál tulajdonosa karácsony előtt úgy döntött, megszünteti magyarországi fióktelepét – írj az mfor.hu. A lap felhívja a figyelmet arra, hogy a bank szerencsétlen időpontban, egy évvel a pénzügyi válság 2008. szeptemberi kitörése előtt jelent meg Magyarországon.

Az mfor cikke szerint a portugál pénzügyi intézet az itteni érdekeltségét fióktelepként, 62,5 millió forint jegyzett tőkével hozta létre, célja az volt, hogy középtávon a magyarországi autófinanszírozás ötödik legjelentősebb szereplőjévé váljon. Ám ez nem valósult meg, sőt a Banco Primus magyarországi fióktelepe a bizonytalan gazdasági környezetre, a növekvő hitelezési kockázatra hivatkozva 2011 decemberében leállította hitelezését. Azaz már nem is fogadott új ügyfeleket, csak a meglévőket szolgálta ki.

Mérlegfőösszege folyamatosan csökkent, az a 2013-as 6 milliárd forinttal szemben 2017 végén már csak mintegy 191 milliót tett ki, amit 33,4 milliós veszteség kísért, emiatt a saját tőkéje 3,3 milliós mínuszba ment. Negatív eredménytartaléka következtében a portugál tulajdonosnak három ízben – legutóbb 2016 márciusában – is pótbefizetést kellett végrehajtani, összesen több mint 1,8 milliárd forint értékben.

Kiemelt képünkön Pedro Libano Monteiro, Charles Milhaud és Francois Drouin a Banco Primus létrejöttének bejelentésekor. Fotó: AFP / Francisco Leong 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik