Gazdaság

A Tesco négy bőrt húzna le a kirúgásra váró győri dolgozókról

A kétórás keddi figyelmeztető sztrájk után szerdától határozatlan ideig, és teljes létszámban sztrájkolnak a Tesco győri tb- és bérszámfejtő részlegének kirúgásra váró dolgozói, majdnem 40 fő. Mindnyájan aláírták a sztrájkbejelentést és a -követeléseket is. Tehát nem egy-két ember magánakciójáról van szó, hanem a teljes kollektíva egybehangzó követeléséről.

Az akció mögött a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSz) áll. Ahogy Bubenkó Csaba elnöktől megtudtuk, a brit multi négy bőrt akar lehúzni a nyáron megszüntetendő győri részleg dolgozóiról, addig, amíg még a cégnél vannak. A szakszervezet és a dolgozók szerint pedig ezt már nem lehet elintézni sima végkielégítéssel és műszakpótlékkal. Pluszpénzt akarnak a pluszmunkáért.

Amíg nincs egyezség, nem dolgoznak a munkavállalók. Ha egy napig, egy hétig, vagy egy hónapig tart, esetleg hónapokig, akkor is kitartunk

– ecsetelte az elszántságot a szakszervezeti vezető.

Dolgozzanak négy helyett, aztán mehetnek amerre látnak

Karácsony előtt tíz nappal jelentették be a győrieknek, hogy Budapesten egy új, regionális (lengyel, cseh, szlovák és magyar) bér- és tb-számfejtő központot hoznak létre, így már nem lesz szükség a hazai elszámolást végző győri részlegre, a dolgozókra. Hogy mikortól lehet számítani az útilapura, már január elsejétől, vagy csak hónapok múlva, azt viszont nem közölték decemberben. A hír mellbe vágta az érintetteket, akik mostanra annyit tudtak meg, hogy valamikor június, július táján fognak nekik felmondani, de hogy kinek, mikor, milyen ütemezésben, arról még mindig nincs információ.

Az átállás úgy zajlik majd, hogy négy bőrt húznának le a jelenlegi számfejtőkről:

  • A győri dolgozóknak segíteniük kell a budapestiek felkészítésében, be kell tanítaniuk az utódaikat.

Budapestre naponta felutazva (kétszer két óra legalább) kellene a betanítást végezni. Először úgynevezett árnyékolás zajlik majd, vagyis a győriek megmutatják, mi a munka, a budapestiek pedig árnyékként állnak mögöttük, és figyelnek. Idővel csere jön, az újak kezdenek el dolgozni, a régiek felügyelete mellett, akik tanácsaikkal is segítik az újak munkáját.

  • Emellett minden győrinek kötelező a saját munkájáról fényképekkel ellátott folyamatleírásokat készíteni az utódok számára.
  • Miközben a saját munkájukat is el kell látniuk.
  • Plusz azét a 6-7 emberét is, akik a 40 főből időközben már leléptek.

Ők még nem dolgoztak olyan régóta a cégnél, hogy járjon nekik végkielégítés, így nem érte meg nekik a végsőkig maradni. Így az ő munkájuk is a maradók nyakába szakadt.

Ez így együtt nyilván nemigen fér bele a rendes nyolcórás munkaidőbe.

A pluszmunkákra mondták azt az elbocsátásra váró dolgozók, hogy „csak úgy” nem fogják megcsinálni.

A Tesco nem akart a pluszmunka mellé pluszpénzt rendelni

A Tesco részéről érthető, amit elvárnak, szeretnék a folyamatosságot biztosítani a tb- és bérszámfejtési tevékenységnél. Csakhogy Bubenkó elmondása szerint a brit lánc a pluszmunkáért nem ajánlott fel pluszpénzt. Úgy volt, hogy a dolgozók csak a szokásos végkielégítést és a túlórapótlékot kapják meg. Holott az átállás komoly pluszmunkát, munkaidőn kívüli munkavégzést jelent, miközben már lehet tudni, hogy azután fel is út, le is út. Ezért azt szeretnék, ha az áruházlánc megfelelő összegű pluszpénzt adna.

Amíg a dolgozók nem jelezték, hogy sztrájkolnának, nem volt javaslat a munkáltató részéről az ellentételezésre. Azóta már van, másfélszeres bért ajánlottak. A dolgozók azonban kétszeres bért szeretnének, és felmentést a felmondási idő idejére. Összehasonlításul említette meg Bubenkó Csaba, hogy például a Molnál egy hasonló átszervezésnél 12 havi pluszbért fizettek a dolgozóknak. Ha innen nézzük, a győriek követelése egyáltalán nem a földtől elrugaszkodott. Becslések szerint néhány tízmillió forintba kerülhet a sztrájkkövetelés teljesítése a cégnek, amibe nyilván nem rokkanna bele az áruházlánc.

Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Eddig nem volt gond a munkájukkal

Bubenkó Csaba tudomása szerint a jelenleg 17 500 fős Tesco bér- és tb-számfejtésével kapcsolatban az elmúlt bő 10 évben semmilyen hatósági figyelmeztetést, elmarasztalást nem kapott a cég. Tehát a dolgozók jól végezték a munkájukat.

A kormányhivatal a Magyar Nemzet cikkéből értesült a munkabeszüntetésről, és már a sztrájk első napján kiszálltak ellenőrizni, valóban  leállt-e a foglalkoztatással kapcsolatos társadalom- és egészségbiztosítási feladatok ellátása a Tescónál.

Árufeltöltők lehetnének

A jövővel kapcsolatban a Tesco részéről annyit ajánlottak a bér- és tb-számfejtéssel foglalkozó győri kollégáknak, hogy átvennék őket árufeltöltőnek – árulta el a szakszervezeti vezető. A minimum százezer forintos fizetéscsökkenés azonban nem vonzó, vissza is utasították a számfejtők.

Azt nem ajánlotta fel nekik a brit lánc, hogy esetleg ők dolgozzanak majd Budapesten. Viszont ha akarnak, a többi utcáról jelentkezőhöz hasonlóan pályázhatnak oda. (Az már más kérdés, hogy időben és anyagilag hogyan érné meg Győrből Pestre járni dolgozni, vagy esetleg költözni. Úgy tudja, nem kínálnak olyan kiemelt bért, hogy ez megérné.)

A szakszervezet nyitott a tárgyalásra, várják a Tesco kirendelt vezetőjének pozitív javaslatait, de eddig hiába. Viszont van már tárgyalási időpont: hétfő. Ahhoz képest, hogy az Audiban naponta többször egyeztettek a sztrájkolók és a cég, ez elég kényelmes tempónak tűnik.

Jó példa az Audi

A múlt héten kompromisszumos megegyezéssel végződő győri Audi-sztrájk után felvetődik a kérdés, vajon volt-e szerepe abban, hogy a győri tescósok is sztrájkba léptek. Korábban azt feltételeztük, hogy lesznek majd követők.

A sikeres Audi-sztrájk jó példa, de nem emiatt szüntették be a munkát a tescósok. Viszont kétségtelenül megerősítette a dolgozók elszántságát. Lehet és érdemes küzdeni. És azt se felejtsük el, hogy a Tescóban is volt már sikeres sztrájk, 2017 szeptemberében

– mondta erre Bubenkó Csaba.

A Tescónál a jövő évi bérekről sincs még megállapodás, arról pénteken egyeztet a két szakszervezet a multilánccal. Félő volt, hogy amíg tart a sztrájk, nem lesz sem fizetés, sem táppénz, nem tudják felvenni az embereket, sem kiléptetni. A januári fizu azonban már nincs veszélyben. A Tesco közlése szerint (Magyar Nemzet) szerdán, azaz a tervezettnél egy nappal korábban elutalták a 17 500 dolgozónak, ami jár.

Az áruházláncot mi is kérdeztük a sztrájkkal kapcsolatban, a következő választ kaptuk:

A Tesco határozott szándéka, hogy támogassa a változásban érintett munkatársakat, ezért a győri bérszámfejtő kollégáknak a törvényi előírások teljesítésén felül további jelentős pénzügyi juttatási csomagot ajánlott fel, hogy az átállási és a munkakereső időszakot támogassa.

A Tesco csalódott, hogy az ajánlat ellenére a sztrájkbizottság a dolgozók érdekeit szem előtt tartó további egyeztetés helyett a sztrájk mellett döntött. Ezzel együtt a Tesco tiszteletben tartja a sztrájkbizottság sztrájkhoz való jogát.

A Tesco a sztrájk ellenére is folytatni kívánja a párbeszédet, nagyra értékeli a győri kollégák szakértelmét, és bízik abban, hogy az egyeztetés folytatódik.

A Tesco szándéka, hogy a sztrájkbizottsággal a tárgyalóasztal mellett folytassa az egyeztetéseket.

A Tesco tisztában van a különleges körülményekkel, melyekkel a bér- és TB számfejtési feladatok Győrből Budapestre történő áthelyezése jár, valamint elismeri a győri kollégák elkötelezettségét.

A Tesco ezúton is köszöni az esedékes bér- és TB számfejtési feladatok ellátására mozgósított csapat munkáját, akik gondoskodtak róla, hogy valamennyi magyar kolléga időben, sőt a tervezett fizetési ütemezésnél korábban megkapja fizetését.

 

Kiemelt kép: Krizsán Csaba / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik