Gazdaság

Tesco-sztrájk: óriási fordulatról számolt be a szakszervezet

A pénteki és szombati sztrájk után hétfőn 10-kor ültek le egymással ismét tárgyalni a szakszervezetek és a multi áruházlánc.

Hatalmas a káosz a Tesco-sztrájk miatt, sorra állnak le az áruházak
Ahol még nyitva vannak, ott sem igen találni eladót. Van ahol az igazgató állt be a pultba, utcai ruhában.

Vasárnap a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke úgy nyilatkozott, a Tesco dolgozói elszántak, kitartanak a követelések mellett, akár további sztrájkot is hajlandók folytatni.

Haladékot kapott a multi

Bubenkó Csabát kérdeztük, szükség lesz-e erre, vagy sikerült megegyezni az áruházlánccal a sztrájkkövetelésekről. Megtudtuk, kompromisszumot ajánlott a két szakszervezet: szeptember 25-ig adtak újabb határidőt az áruháznak. Abban maradtak, hogy a Tesco ekkorra elkészíti azt a programot, ami alapján mérni lehet az áruházak működését. Ebből kiderülhet az is, hol van létszámhiány.

A szakszervezetek továbbra is ragaszkodnak a 15 százalékos létszámemeléshez, de az áruházlánc jelentése alapján meg fogják vizsgálni, hogy az egyes áruházakban mekkora pluszlétszámra lehet szükség. Volt már olyan áruház egyébként, ahol létszám, vagy óraszámnövelés történt, amit ugyan pozitívnak tartanak a szakszervezetek, de úgy vélik, ez így önmagában még kevés.

A szakszervezetek továbbra is fenntartják a 25 százalékos béremelési igényt – utalt a másik fő követelésre az elnök. Erre a követelésükre legkésőbb október 2-ig kell választ adnia az áruházláncnak.

Részsiker, hogy Herceghalmon bevezethetik a területi alapú bérkiegészítést (16 ezer forint), valamint a boltvezetőknél (azok körében, akik a legkevesebbet keresik) felülvizsgálják a fizetéseket, illetve ahol összecsúsztak a bérek, ott is korrekció jöhet – számolt be Bubenkó. Azt még mindig nem tudni, milyen formában fogják elismerni a több éve ott dolgozókat és továbbra is problémásnak látja a munkaeszközök cseréjét. Jó hír viszont, hogy a kasszasorokra 750 új széket szerelnek be hamarosan, valamint tesztelik az új bakancsokat, és később a régieket lecserélik.

A szakszervezet cserébe azt vállalta, hogy egyelőre nem hirdetnek újabb sztrájkot. A sztrájkbizottságok azonban maradnak, működnek, és a munkabeszüntetés jogi lehetősége továbbra is fennáll. 

Bubenkó ezzel kapcsolatban azt mondta, amíg érdemi tárgyalások folynak, nem látják értelmét újabb akciónak. Ezzel mindenképpen megvárják, hogyan reagál az áruházlánc a megadott határidőre.

Ha nem mennek bele a 25 százalékos béremelésbe, akkor bármi előfordulhat. De egyelőre nem érdemes erről beszélni, várjuk meg milyen döntés születik – tette hozzá Bubenkó.

A csúcsvezetéssel tudnak tárgyalni

Óriási érdemi előrelépésként értékelte Bubenkó, hogy szerdán a közép-európai vezetővel (ő tagja az angol cég igazgatótanácsának is) videótárgyalást tartanak a szakszervezet és a sztrájkbizottság vezetői a kialakult helyzetről.

Azt gondolom, ez nagyon komoly gesztus, hiszen ilyen szintű tárgyalást eddig nem sikerült elérniük a szakszervezeteknek, mióta a Tesco Magyarországon van. Egyfajta komolyságot mutat. Azt, hogy végre érdemben fognak foglalkozni az ügyünkkel  – mondta Bubenkó Csaba a 24.hu-nak. Bízunk abban, hogy valamiféle garanciákat kaphatunk az igazgatótanács tagjától, és ez más irányba, más síkra terelheti, előrébb viheti a tárgyalásokat – tette hozzá.

A szakszervezet arra számít, hogy a kompromisszumos javaslatokkal, a határidőkkel, a magasabb szintű döntéshozók bevonásával jó eséllyel sikerül érdemi erőlelépést elérniük.

Nem nagyon akartak tárgyalni

Bár a két szakszervezet mindenben egyetértett, a nagyobbik, reprezentatív érdekképviselet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke kicsit másképp értékelt. Sáling József kis engedménynek tartja, hogy a Tesco a már említett munkakörökben emelheti a bért. Amit viszont kihangsúlyozott: érdemi béremelésre továbbra sem tett ajánlatot a cég, és erről nem is tudtak tárgyalni a Tescóval. 

Úgy véli, a cég a szeptemberi 11 ezer forintos emeléssel (amit majd októberben kapnak meg a dolgozók, így 176 ezer forint lesz a legkisebb bér) és a kisebb korrekciókkal le akarja tudni a kérdést. Szerinte idén már nem akarnak lépni, hanem majd csak jövőre.

Mint mondta a létszámbővítési követelésre sem ígértek semmi konkrétumot, 10-30 százalék közötti bővítést emlegettek. Ezután a szünetben a szakszervezetek és a sztrájkbizottság vezetői egyeztettek, és megtették kompromisszumos javaslatukat: mondja meg a Tesco szeptember 25-ig, melyik áruházban mennyivel kell emelni szerinte a létszámot (és indokolja meg, ahol nem). Ha a szakszervezet szeptember 25-én úgy ítéli meg, hogy az ígéret ellenére nem, vagy csak nagyon kevés helyen akar létszámot bővíteni, akkor megbeszélik, hogy mi legyen.

Nem engednek az idei 25 százalékból, és abból, hogy jövőre is rendesen emeljenek

A bérrel kapcsolatban Sáling József és a sztrájkbizottság vezetője, Karsai Zoltán is leszögezte: a szakszervezet ragaszkodik a 25 százalékos emeléshez (ennyivel nőtt idén a legkisebb bér országosan), vagyis hogy már szeptembertől 179 ezer forint legyen az áruházi bérminimum, és ne az ígért 176 ezer forint. És azt kérték az áruháztól, hogy októbertől pedig már tárgyaljanak a jövő évi bérekről. Azt szeretnék elérni, hogy akkor is adja meg a 20 ezer forintos emelést az áruházlánc (amennyivel nő az országos bérminimum, 161 ezer forintról 181 ezer forintra), hogy megmaradjon az eddig kiharcolt bérelőny.

Úgy vélik, ez megfelelhet a dolgozóknak is, de még egyeztetnek velük erről.

És mivel lépéseket már tettek (béremelés), illetve megígérték, hogy komolyan fognak tárgyalni a bérekről és a létszámról, addig nem lesz sztrájk, erősítette meg Sáling is.

A béremelés mögött látni kell azt is, hogy bár ez 8 milliárd forintba került a cégnek, közben csökkent a létszám, így összességében a vállalati bértömeg (40 milliárd forint körüli a bérkiadás) nem változott. Vagyis a létszámcsökkenés következtében nem okozott eddig pluszkiadást a Tescónak a béremelés. A létszámcsökkentés pedig nyilván tudatos volt – jegyezte meg.

Sáling úgy véli, az, hogy beszélhetnek a prágai központ vezetőjével, inkább a helyzet bemutatását eredményezheti.

Mennyibe fájt a Tescónak a sztrájk?

Kiderült, a tárgyaláson az is felmerült, mekkora kárt okozhatott az áruházláncnak a sztrájk. De a Tesco ezt nem árulta el.

Sáling úgy saccolta, több százmillió, de akár egymilliárd forintos is lehetett a sztrájk miatti kiesés. SZóval ha nagyon nem is akart, de kénytelen volt tárgyalni a cég. 

Nagyon sok ember állt meg a munkával. Ha innen nézzük a dolgot, megvolt a sztrájk hatása – mondta.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik