Gazdaság

400 millióval drágul a Csiky Gergely színház felújítása

Már tavaly el kellett volna készülnie a kaposvári Csiky Gergely színháznak, amelynek a felújítását 6,9 milliárd forintért nyerte el a stadionmágusként is emlegetett Záév Zrt. Mostanra azonban kiderült, hogy ennyiből mégsem jött ki, és 7,305 milliárd forint + áfa lesz a cech. A munkákat a mostani dokumentum szerint 2019. július 31-ig kell befejezni.

Még 2016 novemberében szerződött le kaposvári önkormányzata a színház teljes körű felújítására, melyre eredetileg 24 hónapja volt a nyertes ajánlattevőnek, amit most több mint fél évvel megtoldottak. Az ármódosítást az önkormányzat előre nem látható körülménnyel indokolta. Konkrétabban

a kivitelezési munkák kezdetekor derült ki, hogy az épület műszaki állapota lényegesen rosszabb, mint ami az előzetes vizsgálatok alapján várható lett volna.

A legnagyobb problémát a vasbetonszerkezetek okozták, a takarószerkezetek bontását követő épületdiagnosztikai vizsgálatok kritikus állapotot mutattak. Mindezek okán olyan munkálatok váltak szükségessé, amelyek a költségeket nettó 400 000 000 forint + áfa összeggel növelik meg.

A ZÁÉV közbeszerzési sikereiről, sittes botrányáról itt olvashatott:

Sittes botrányba keveredett cégre bízták a 8,8 milliárdos uszodabizniszt
A két pályázó cég üzleti kapcsolatban áll, az egyik Tiborcz István üzleti köre, a másikat Mészáros Lőrinc környékén emlegetik.

Tavaly a Magyar Narancs írt arról, hogy pár hét alatt lezárta a nyomozást a rendőrség abban a kaposvári ügyben, amelyet egy helyi portál, a Kapost.hu tárt fel. Eszerint a Csiky Gergely Színház felújításából származó sittet egy helyi erdőbe vitték és pakolták le. A felújítást a ZÁÉV végezte. Az RTL Klub Híradója is az ügy nyomába eredt, a riportjukban elhangzottak szerint a fővállalkozó ZÁÉV nem kérte az alvállalkozótól, hogy erdőbe vigye a törmeléket.

Kiemelt kép: A felújítás alatt álló kaposvári Csiky Gergely Színház 2017. július 14-én.
Fotó: Varga György / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik