Gazdaság

Nehéz helyzetbe hozta a kormány a nyugdíjas szövetkezeteket

A 2017 nyarán indult közérdekű nyugdíjas szövetkezetek (nyusz) közül egyesek már a megszűnést fontolgatják, írta a Népszava. Úgy tűnik ugyanis, hogy az adóelőny megszüntetésével elvesztették legfőbb vonzerejüket a nyugdíjasok körében.

Mint ismert a nyugdíjasok az idei évtől már nem csupán a szövetkezeteken keresztül vállalhatnak kedvezményes adózással munkát.

Dédelgeti a kormány a dolgozó nyugdíjasokat, jóval többet kereshetnek
Járulékokat nem vonnak tőlük, így több lesz a nettójuk. A korhatár előttieknél megszűnik a kereseti korlát is.

Január 1-jétől a munkát vállaló nyugdíjasoknak nem kell a jövedelmük után 4 százalékos egészségbiztosítási járulékot és 10 százalékos nyugdíjjárulékot fizetniük, csak a 15 százalékos személyi jövedelemadót. Ez a kedvezmény eddig csupán a nyusz-tagoknak járt.

Az elmúlt másfél évben összesen 148 nyusz alakult meg. A lap által megkérdezett szövetkezeti vezetők elismerték: most nehéz helyzetbe kerültek. A kecskeméti székhelyű Nyugdíj-Plusz Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet elnöke, Hrubi Gyula arról is beszámolt, hogy a 2019-es esztendő eddig eltelt néhány munkanapján 2-3 tagjuk már be is jelentette: kilépnek a szövetkezetből. Úgy döntöttek ugyanis, hogy inkább közvetlenül létesítenek munkaügyi kapcsolatot foglalkoztatójukkal.

Szerinte azonban akadnak előnyei is a nyuszoknak, elsősorban az így foglalkoztatottak számára.

Kiemelt kép: MTI / Mészáros János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik