Gazdaság nyugdíj
Budapest, 2017. március 20.
Idõs nyugdíjas nõ távozik a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság ügyfélszolgálatának épületébõl a fõváros XIII. kerületében, a Váci út 73-nál.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítõje közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.

Egyszerűbb lett nyugdíjba menni, de nem mindenkinek

24.hu
24.hu

2019. 01. 02. 09:53

Korábban a témában:

2019-ben az 1955-ben születettek igényelhetik az öregségi nyugdíjukat, vagyis akik már betöltötték a 64 éves nyugdíjkorhatárt. A nyugdíjkorhatár a jelenlegi szabályok szerint még kétszer emelkedik, és 2022-től kell a betöltött 65 év az öregségi nyugdíjhoz.

Persze akik ennél idősebbek, de még nem igényelték az öregségi nyugdíjukat, noha a feltételeit már megszerezték, bármikor kérhetik nyugdíjuk megállapítását.

2018. július 16-ától a nyugdíjigénylésnek már nem feltétele a biztosítási jogviszony megszüntetése, vagyis nem kell a  munkavégzésre irányuló jogviszonyokat megszüntetni. És ez érvényes az idén nyugdíjba vonulókra is. Az öregségi nyugdíjnak így két feltétele maradt:

  • a 64 éves korhatár betöltése (kivétel a nők 40-esek),
  • az előírt szolgálati idő (résznyugdíjhoz legalább 15 év, teljes nyugdíjhoz legalább 20 év, a nők kedvezményes nyugdíjához legalább 40 év) megszerzése.

A nők 40 jogosultsági idő alapképlete:

  • legalább 32 év keresőtevékenységgel szerzett szolgálati idő +
  • legfeljebb 8 év gyermekneveléssel szerzett szolgálati idő =
  • legalább 40 évi jogosultsági idő.

Változás, hogy aki nyugdíj mellett tovább dolgozna, az után nem kell a munkáltatónak adóznia, és a fizetésből csak szja-t kell vonni, így olcsóbbak lesz az idősebbek foglalkoztatása, és többet kereshetnek a dolgozó nyugdíjasok:

08 November 2018, Bavaria, Bad Wˆrishofen: An elderly man with a walking stick walks in the pedestrian zone (illustration on the subject of retirement). (to dpa "Pension package passed - opposition warns of cost explosion") Photo: Karl-Josef Hildenbrand/dpa
Dédelgeti a kormány a dolgozó nyugdíjasokat, jóval többet kereshetnek
Járulékokat nem vonnak tőlük, így több lesz a nettójuk. A korhatár előttieknél megszűnik a kereseti korlát is.

Viszont aki a közszférában nyugdíjazása után is tovább dolgozna, annak továbbra is választani kell, mert egyszerre bért és nyugdíjat idén sem kaphat. Így  a közalkalmazottak, köztisztviselők, kormánytisztviselők és hasonló közszolgálati jogviszonyban dolgozók a nyugdíjtörvényi változások ellenére is csak akkor igényelhetik a nyugdíjukat, ha a közszférás jogviszonyukat előzetesen megszüntették, hívta fel a figyelmet a nyugdíjguru.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.