Pénzügy

Sürgősen ki kell jelenteni a nyugdíjas dolgozókat

Az tudott, hogy januártól nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni a saját jogú nyugdíjas dolgozók után, és a bérükből sem kell járulékokat levonni, csupán a személyi jövedelemadót, 15 százalékot. Abban viszont volt némi bizonytalanság, hogy be kell-e jelenteni a NAV-nak a különböző helyeken foglalkoztatott saját jogú nyugdíjasokat. Ebben a a kérdésben az elmúlt fél évben többször is volt változás, hívta fel a 24.hu figyelmét Ruszin Zsolt adószakértő.

Először nyáron született egy rendelet, hogy nem kell bejelenteni a nyugdíjas dolgozókat, majd októberben ezt felülírták, akkortól újra kellett. December 20-án ismét módosítottak, ennek értelmében január 8-ig mégiscsak ki kell jelenteni a már dolgozó nyugdíjas dolgozókat a NAV-nál.Ezt a tényt Ruszin Zsoltnak telefonon megerősítette Széll Zoltánné is, a NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztályának szakmai főtanácsadója is.

Több tízezer nyugdíjas foglalkoztatóját érinti ez az adminisztratív kötelezettség.

Ráadásul nem mentesítették a bírságolás alól a kijelentési kötelezettséget. Azaz ha a munkáltató elmulasztja január 8-ig kijelenteni a nyugdíjasát, meg is büntethetik. Akár öt évvel később is, ha akkor derül ki. Értelemszerűen akik újonnan állnak nyugdíjasként munkába, azokat pedig nem kell majd bejelenteni a NAV-hoz.

Többet kereshetnek a nyugdíjasok

Az, hogy járulékokat nem kell fizetni, nem jelenti azonban azt, hogy a dolgozó idősek ellátás nélkül maradnának.

A nyugdíj mellett munkát vállaló személyeket ezentúl is minden olyan ellátás megilleti, amit eddig nyugdíjasként igénybe vehettek, ebben semmilyen változás nem lesz

– magyarázta a Magyar Időknek

Fotó—: Balogh Zolt‡án/MTI

pénzügyminiszter-helyettes.

Tállai azt is kiemelte, hogy mivel járulékokat nem kell levonni a dolgozó nyugdíjas béréből, így többet kereshet, bruttó 100 ezer forintból 85 ezer forintot megkaphat, és egy év alatt ezzel plusz 168 ezer forint jövedelme keletkezhet.

 

Dédelgeti a kormány a dolgozó nyugdíjasokat, jóval többet kereshetnek
Járulékokat nem vonnak tőlük, így több lesz a nettójuk. A korhatár előttieknél megszűnik a kereseti korlát is.

Ruszin Zsolt ugyanakkor nem érti, hogy a 15 százalékos szja-fizetési kötelezettséget miért hagyták meg. Sokallja.

Elcsábulhatnak a munkáltatók

De mit jelent, mivel jár a bejelentési kötelezettség eltörlése? Csak a munkaviszony létesítése, a munkaszerződés lesz, ami hivatalos formában egymáshoz köti a munkáltatót és a nyugdíjast. Illetve a hatóságnál bő egy hónapig nyoma sem lesz a foglalkoztatásnak, amíg be nem kerül a nyugdíjas adata a bevallásba.

A munkáltatókat elgondolkodtathatja ez a felállás. Felmerülhet bennük, minek jelentsék be egyáltalán a nyugdíjast, minek vallják be a 15 százalék szja-t, és vonják le tőle. Különösen könnyen megfordulhat ez azok fejében, akik amúgy is svindliznek, mondjuk a pénztárgépbe nem mindent ütnek be, így van fekete pénzük a feketefizetésre.

Ruszin Zsolt szerint nem a valóságtól elrugaszkodott feltételezés, hogy, a bejelentési kötelezettség eltörlése a feketemunka irányába terelheti a nyugdíjasok foglalkoztatását. Szerinte várható, hogy bejelentés híján munkaviszonyt sem létesítenek majd jó páran a nyugdíjassal, inkább odaadják az szja-t is neki, feketén.

Adóellenőrzési ki kicsoda

A bejelentés hiánya érdekes helyzetet teremthet egy adóellenőrzés során. Mi történik a kisboltban, ahol ott áll a pult mögött a nyugdíjas, akit amúgy nem kell bejelenteni? Vagy a nyugdíjasnak kinéző személy, akit be kellene jelenteni, de mégsincs? Ha nincs a dolgozónál nyugdíjszelvény, munkaszerződés, mi alapján fogja elbírálni az ellenőr, hogy nyugdíjas-e az illető, legálisan, vagy feketén foglalkoztatják-e? Elhiszi bemondásra, hogy szabályosan foglalkoztatott nyugdíjasról van szó? Vagy rögtön büntet?

FRISSÍTÉS: A NAV cikkünk megjelenése után, kedden kérte, közöljük:

a munkavállalók számára egyértelmű teendőket a NAV december 28-án soron kívül kihelyezte honlapjára. A tájékoztatás azóta is olvasható a  linken.

Kiemelt kép: Cultura Creative / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik