Gazdaság

Fokozódik a káosz: nincs más, aki elszállítaná a szemetet a törölközőt bedobó cég helyett

Dagad a hulladékszállítás szétcsúszása körüli botrány. Pénteken hivatalosan is jelezte az ország egyik legnagyobb szemétszállító cége, a Pest és Nógrád megyében 116 településen 360 ezer személy szemetét elvileg elszállító Zöld Híd Nonprofit Kft., hogy nincs tovább, nem bírja, forráshiány miatt nem viszi el a továbbiakban a konyhai hulladékot sem. (A zöldhulladékot már október eleje óta nem viszik el.)

Mi a helyzet önöknél?

Ha önök a Zöld Híd ellátási körzetébe tartoznak, kérjük, írja meg, elvitték-e ma a konyhai hulladékot – és ha tudja, melyik cég, azt is. Levelét várja a cikk szerzője: roland.baksa@24.hu.

Ilyenkor az államnak ki kellene jelölnie, fel kellene kérnie egy másik céget, hogy vegye át a Zöld Híd feladait, de a Népszava úgy értesült a péntek esti válságtanácskozást illetően (a Belügyminisztérium és az állami kukaholding főszereplésével), hogy nem akadt vállalkozó a szemét elszállítására. A másik lehetőség, hogy a katasztrófavédők mennek és dobálják a szeméttel teli zsákokat a kukásautókra – már  ha tudnak valahonnan előrátani több tucatnyi kukásautót és épp nem más dolguk van a katasztrófavédőknek.

Úgyhogy most úgy fest, mégis a Zöld Híd Kft-t bízzák meg, hogy folytassa a munkát, de nem az állami kukaholding büdzséjéből fizetnék (pont az állította elő a mostani helyzetet, hogy a cég szerint az állami kukaholding jóval kevesebbet fizet annál, mint amennyibe nekik belekerül a hulladék elvitele, meg nagy csúszások is vannak), hanem a Belügyminisztérium közegészségügyi válsághelyzetet kezelő keretéből finanszíroznák.

De hiába van már hétfőn dél, és hivatalosan leállt a konyhai hulladék elszállítása, még mindig nem tudni, honnan viszik el, ha egyáltalán és honnan nem a szemetet, meg melyik cég.

Közben egy másik regionális cégnél a vezetői fizetések az egekbe szöktek, pedig a szolgáltatást szűkítette a cég.

A szemét az utcán marad, a vezetői fizetések az égig érnek
Központosították, hogy olcsóbb legyen, de a valóságban egy pénzégető és kevéssé hatékony rendszer jött létre.

A káoszról itt meg emitt és itt is írtunk bővebben, elmagyarázva, mi lehet a baj oka.

Nem is olyan lassan betemeti a szemét a fél országot
Leállt a zöldhulladék begyűjtése 116 településen az őszi lombhullás kellős közepén, már a főváros utcáin is hetekig parkol a szelektív hulladék.

És

Nagy slamasztikában a hulladékkáosz miatt az egészet okozó állam
A katasztrófavédőknek kell valahogyan megoldani hétfőtől 116 településen a szemét elszállítását.

Kiemelt kép: Fotó: Marjai János / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik