Gazdaság

Mészáros Lőrincnek is jut egy szelet Paks biztosításából

Újabb falat jutott a paksi atombizniszből Mészáros Lőrinc felcsúti százmilliárdosnak egyik érdekeltségén keresztül. Idén áprilisban hirdetett közbeszerzést az MVM Paksi Atomerőmű  Zrt. nukleáris kárfelelősség-biztosítás megkötésére. Az atomerőművet az idén, 1,29 millió euróért (körülbelül 402,8 millió forintért) a Magyar Atompool Biztosítók konzorciuma biztosítja, ennek tagjai:

  • Allianz Hungária Zrt.,
  • CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.,
  • Generali Biztosító Zrt.,
  • Groupama Biztosító Zrt.,
  • HDI Versicherung AG Magyarországi Fióktelepe,
  • UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.,
  • UNIQA Biztosító Zrt.

A mostani, a 2019-es évre szóló biztosítási feladatokat ismét a Magyar Atompool Biztosítók konzorciuma látja el, változatlan felállásban, ezúttal is 1,29 millió euróért. Az erről szóló, a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött dokumentumott itt találja, pdf-ben.

Idén viszont már Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök barátja is örülhet a megbízásnak. A jegybank áprilisban engedélyezte, hogy Mészáűros Lőrinc tőzsdei cége, a Konzum Nyrt. 24,85 százalékos minősített befolyást szerezzen a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt., illetve leányvállalata a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító fölött.

Mészáros Lőrincnek nem csak biztosítója, hanem biztosítási alkusz cége is van. Márciusban közös irányítást szerzett a Mészáros Csoport és Keszthelyi Erik a Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felett, amiről még 2017-ben írtuk meg, hogy szabályosan letarolta a piacot és uralja az állami cégek alkuszi megbízásait. Keszthelyi alkuszcégeivel öt év alatt 8 milliárd forint bevételt könyvelhetett el, amelyből 2,6 milliárd nyereség volt.

Mészáros Lőrinc nem először kerül üzleti kapcsolatba a Paksi Atomerőművel: október elején derült ki, hogy 3 milliárd 653 millió forintért épít új tartalék vezetési pontot a az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nek a Mészáros és Mészáros Kft. és a West Hungária Bau Kft..

Kép: Besenyei Violetta/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik