Gazdaság

Egymilliárdért tűnhetnek el a patkányok a fővárosból

A fővárosban 1971 óta a Bábolna Bio (illetve eleinte jogelődje) végezte a rágcsálók irtását. Tavaly decemberben új pályázatot írt ki a fővárosi önkormányzat 2018-2022-re. A Bábolna Bio megbízása a tender miatti meghosszabbítással együtt június 30-ig szólt.

A tenderre három ajánlat érkezett, többek között pályáztak a bábolnások is, de ezúttal nem nyertek. Az RNBH Konzorcium vitte el a munkát.

A konzorcium négytagú, benne van a Rovért Kft., a Növényvédő és Kártevőirtó Kft., a Bogármérnökség Kft. és a Hygiénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. A munkát a fővárosi önkormányzat nettó 1,3 milliárd forintra becsülte, de a kvartett kicsit több mint egymilliárdért is elvállalta. A tender érdekessége, hogy bár budapesti munkavégzésről van szó, a nyertes konzorcium tagjai mind vidéki cégek.

  • A békési Rovért más közpénzes tenderen is befutott már: a katasztrófavédelem által vezényelt központosított szúnyoggyérítést végző konzorcium egyik tagja volt. A céget 1990-ben alapították, az Opten adatai szerint 20 főt foglalkoztatnak, és tavaly bő 350 millió forint árbevételt értek el, adózás előtti eredményük 13 millió volt.
  • A kecskeméti Növényvédő és Kártevőirtó Kft. egy évvel korábban alakult, 25 fős, tavaly 379 millió forint árbevételt értek el, és 29 milliót tett ki az adózás előtti eredményük.
  • A gyulai Bogármérnökség Kft. 18 éve alakult, mindössze 8 fős, tavaly 106 millió forintos árbevételt és 36 millió adózás előtti eredményt mutattak ki.
  • A szegedi Hygiénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. tavaly alakult, 7 fős, első évükben 13 millió forintos árbevétel mellett már nyereségesek voltak, 1,3 milliót könyveltek el adózás előtt.

Az eredmény már nyáron megvolt, de a Bábolna Bio megtámadta a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Kérelmüket azonban a KDB nem régiben elutasította. Ezután a Bábolna Bio a törvényszéktől kért jogorvoslatot az ügyben.

Július óta számos jelzés érkezett amúgy, hogy elszaporodtak a rágcsálók, illetve olyan helyeken is megjelentek, ahol korábban nem találkoztak velük:

Budapesten elszaporodtak a patkányok, amióta lecserélték a 40 éve irtó céget
Másfélszer annyi bejelentést kapott a Fővárosi Önkormányzat, mint szokott.

Fotó: Kovács Attila / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik