Gazdaság
Budapest, 2013. április 25.
Vándorpatkányok (Rattus norvegicus) a Bábolna Bio Kft. fővárosi laboratóriumának tenyészetében 2013. április 25-én. A cég nyerte a főváros patkánymentesítésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárást.
MTI Fotó: Kovács Attila

Egymilliárdért tűnhetnek el a patkányok a fővárosból

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 09. 20. 12:10

Korábban a témában:

A fővárosban 1971 óta a Bábolna Bio (illetve eleinte jogelődje) végezte a rágcsálók irtását. Tavaly decemberben új pályázatot írt ki a fővárosi önkormányzat 2018-2022-re. A Bábolna Bio megbízása a tender miatti meghosszabbítással együtt június 30-ig szólt.

A tenderre három ajánlat érkezett, többek között pályáztak a bábolnások is, de ezúttal nem nyertek. Az RNBH Konzorcium vitte el a munkát.

A konzorcium négytagú, benne van a Rovért Kft., a Növényvédő és Kártevőirtó Kft., a Bogármérnökség Kft. és a Hygiénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. A munkát a fővárosi önkormányzat nettó 1,3 milliárd forintra becsülte, de a kvartett kicsit több mint egymilliárdért is elvállalta. A tender érdekessége, hogy bár budapesti munkavégzésről van szó, a nyertes konzorcium tagjai mind vidéki cégek.

  • A békési Rovért más közpénzes tenderen is befutott már: a katasztrófavédelem által vezényelt központosított szúnyoggyérítést végző konzorcium egyik tagja volt. A céget 1990-ben alapították, az Opten adatai szerint 20 főt foglalkoztatnak, és tavaly bő 350 millió forint árbevételt értek el, adózás előtti eredményük 13 millió volt.
  • A kecskeméti Növényvédő és Kártevőirtó Kft. egy évvel korábban alakult, 25 fős, tavaly 379 millió forint árbevételt értek el, és 29 milliót tett ki az adózás előtti eredményük.
  • A gyulai Bogármérnökség Kft. 18 éve alakult, mindössze 8 fős, tavaly 106 millió forintos árbevételt és 36 millió adózás előtti eredményt mutattak ki.
  • A szegedi Hygiénia Kártevőirtó és Szolgáltató Kft. tavaly alakult, 7 fős, első évükben 13 millió forintos árbevétel mellett már nyereségesek voltak, 1,3 milliót könyveltek el adózás előtt.

Az eredmény már nyáron megvolt, de a Bábolna Bio megtámadta a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Kérelmüket azonban a KDB nem régiben elutasította. Ezután a Bábolna Bio a törvényszéktől kért jogorvoslatot az ügyben.

Július óta számos jelzés érkezett amúgy, hogy elszaporodtak a rágcsálók, illetve olyan helyeken is megjelentek, ahol korábban nem találkoztak velük:

Budapest, 2013. április 25.
Vándorpatkány (Rattus norvegicus) a Fõvárosi Állat- és Növénykert Varázshegy kiállításán 2013. április 25-én. Itt az érdeklõdõk a rágcsálók csatorna élõhely bemutatóján bepillanthatnak föld alatti világukba.
MTI Fotó: Kovács Attila
Budapesten elszaporodtak a patkányok, amióta lecserélték a 40 éve irtó céget
Másfélszer annyi bejelentést kapott a Fővárosi Önkormányzat, mint szokott.

Fotó: Kovács Attila / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.