Belföld
Pet rats on a wooden background

Patkánypánik volt Békásmegyeren

Mázsár Tamás
Mázsár Tamás

újságíró. 2018. 07. 19. 10:33

Egy III. kerületi Facebook-csoportban komoly pánikot keltett egy bejegyzés, amely békásmegyeri patkányinvázióról számol be. A poszt írója szerint a piac átalakítása miatt több ezer patkány került a felszínre:

Igen, a piac átépítése miatt voltak kénytelenek elhagyni élőhelyüket. Nagyon jó volt nekik a piac alatt, ott volt elegendő élelem több ezer darabnak is, amik ott lefolytak a csatornákon hentesektől húscafatok, zöldség, gyümölcs…. nem kényszerültek ki nappal az emberek közé élelmet szerezni.

A nő azt írta bejegyzésében, hogy már ablakot sem mer nyitni, mert fél, hogy a rágcsálók bemásznak a gyerekéhez.

Levélben kerestük meg a III. kerületi önkormányzatot, hogy megtudjuk:

  • Valóban elszaporodtak a patkányok Békásmegyeren?
  • Valóban 1000 patkány lehet a környéken?
  • Tényleg a piac átalakítása ennek az oka?
  • Mit tud tenni az önkormányzat egy ilyen helyzetben?

Válaszukban azt írták, hogy

kérdései nyilvánvalóan az FB-bejegyzés alapján fogalmazódtak meg, de a félreértések elkerülése végett már most jeleznénk, hogy az említett posztban a hölgy kérdéseivel, állításaival téves következtetéseket, feltételezéseket fogalmaz meg, így akár a rémhír terjesztését is kimeríthetik.

Majd rátérnek a lényegre:

Hivatalunkhoz az elmúlt napokban nem érkezett bejelentés patkányinvázióval kapcsolatban, kivéve a posztot jegyző hölgy bejelentését. A bejelentő hölgy szerint, ahogy az ön levelében is olvasható, Békásmegyeren egyre több patkányt lehet látni, ezért kérte intézkedésünket az irtás ügyében. A patkányirtás fővárosi feladatkör (amit a hölgy is tud bejegyzése szerint), ezért kollégáink hatáskörükben tájékoztatták a hölgyet erről, illetve hogy egész Budapest területén a Fővárossal – legjobb tudomásunk szerint – szerződésben álló Bábolna Bio Kft. végzi azt, ezért csak továbbítani tudják a panaszát nekik. Kollégáink a hölgyet is arra kérték, forduljon a Bábolna Bio Kft.-hez. A panasz továbbítása a bejelentést követően részünkről természetesen azonnal megtörtént.

Az is kiderült levelükből, hogy a patkányok állítólagos megjelenésének nem lehet köze a piac átalakításához:

A piac területén a rágcsálóirtás folyamatos, hiszen a piacüzemeltetőnek, jelen esetben az önkormányzatnak, ez kötelessége mind a piac jelenleg is üzemelő területén, mind pedig az építkezés alatt álló területen is. A hölgy által feltételezett ok-okozati összefüggés sem állja meg a helyét, mert a piac átépítése (egészen pontosan a vállalkozói piac bontása, a terület régészeti feltárása) már tavaly nyáron megtörtént, így már akkor meg kellett volna indulnia ezen logika mentén a patkányinváziónak.

Mindenesetre a jelenleg építés alatt álló piac egész területén a rendszeres, 3 havonkénti irtás mellé rendkívüli irtást rendelt meg az önkormányzat, amelyet szerdán el is végeztek.

Az önkormányzat szerint pedig nemhogy több ezer patkány nincs, de a növekvő számukról sem tudnak:

Annak ellenére, hogy önkormányzatunkhoz senki más részéről nem érkezett több (ezer) patkány jelenlétéről, de még csak növekvő számukról sem panasz vagy bejelentés, bízunk benne, hogy a Bábolna Bio Kft., vagy ha az ő szerződésük lejárt, akkor a megbízott másik cég továbbra is felelősségteljesen ellátja ezt a munkát.

Az obuda.hu oldalról az is kiderül, hogy Bús Balázs polgármester a „pánikhangulat eluralkodását megelőzendő, arra kérte a Közterületi és Környezetvédelmi Osztály vezetőjét, menjen ki munkatársaival a bejelentő által megjelölt helyszínre és vizsgálják meg a területen található lyukakat, illetve körülményeket, amelyek patkány jelenlétére utalhatnak”.

A közlemény szerint a helyszíni bejárás során az önkormányzat szakemberei patkányok jelenlétét nem tapasztalták a házak közelében található lyukaknál sem. Hozzáteszik viszont, hogy

a házak melletti  járdán, a parkolókban és a házak csak ráccsal elzárt szeméttárolójában azonban, számos telerakott szemeteskukát, felhalmozott zöldhulladékot (bokrok, fák ágait), illetve több itatónak kikészített edényt is találtak. Így lényegében a lakók saját maguk tartanak fenn a patkányoknak kedvező körülményeket.

(Fotó: Thinkstock)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Chris and Nancy Brown embrace while looking over the remains of their burned residence after the Camp fire tore through the region in Paradise, California on November 12, 2018. - Thousands of firefighters spent a fifth day digging battle lines to contain California's worst ever wildfire as the wind-whipped flames cleaved a merciless path through the state's northern hills, leaving death and devastation in their wake. The Camp Fire -- in the foothills of the Sierra Nevada mountains north of Sacramento -- has killed 29 people, matching the state's deadliest ever brush blaze 85 years ago. More than 200 people are still unaccounted for, according to officials. (Photo by Josh Edelson / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.