Belföld

Patkánypánik volt Békásmegyeren

Egy III. kerületi Facebook-csoportban komoly pánikot keltett egy bejegyzés, amely békásmegyeri patkányinvázióról számol be. A poszt írója szerint a piac átalakítása miatt több ezer patkány került a felszínre:

Igen, a piac átépítése miatt voltak kénytelenek elhagyni élőhelyüket. Nagyon jó volt nekik a piac alatt, ott volt elegendő élelem több ezer darabnak is, amik ott lefolytak a csatornákon hentesektől húscafatok, zöldség, gyümölcs…. nem kényszerültek ki nappal az emberek közé élelmet szerezni.

A nő azt írta bejegyzésében, hogy már ablakot sem mer nyitni, mert fél, hogy a rágcsálók bemásznak a gyerekéhez.

Levélben kerestük meg a III. kerületi önkormányzatot, hogy megtudjuk:

  • Valóban elszaporodtak a patkányok Békásmegyeren?
  • Valóban 1000 patkány lehet a környéken?
  • Tényleg a piac átalakítása ennek az oka?
  • Mit tud tenni az önkormányzat egy ilyen helyzetben?

Válaszukban azt írták, hogy

kérdései nyilvánvalóan az FB-bejegyzés alapján fogalmazódtak meg, de a félreértések elkerülése végett már most jeleznénk, hogy az említett posztban a hölgy kérdéseivel, állításaival téves következtetéseket, feltételezéseket fogalmaz meg, így akár a rémhír terjesztését is kimeríthetik.

Majd rátérnek a lényegre:

Hivatalunkhoz az elmúlt napokban nem érkezett bejelentés patkányinvázióval kapcsolatban, kivéve a posztot jegyző hölgy bejelentését. A bejelentő hölgy szerint, ahogy az ön levelében is olvasható, Békásmegyeren egyre több patkányt lehet látni, ezért kérte intézkedésünket az irtás ügyében. A patkányirtás fővárosi feladatkör (amit a hölgy is tud bejegyzése szerint), ezért kollégáink hatáskörükben tájékoztatták a hölgyet erről, illetve hogy egész Budapest területén a Fővárossal – legjobb tudomásunk szerint – szerződésben álló Bábolna Bio Kft. végzi azt, ezért csak továbbítani tudják a panaszát nekik. Kollégáink a hölgyet is arra kérték, forduljon a Bábolna Bio Kft.-hez. A panasz továbbítása a bejelentést követően részünkről természetesen azonnal megtörtént.

Az is kiderült levelükből, hogy a patkányok állítólagos megjelenésének nem lehet köze a piac átalakításához:

A piac területén a rágcsálóirtás folyamatos, hiszen a piacüzemeltetőnek, jelen esetben az önkormányzatnak, ez kötelessége mind a piac jelenleg is üzemelő területén, mind pedig az építkezés alatt álló területen is. A hölgy által feltételezett ok-okozati összefüggés sem állja meg a helyét, mert a piac átépítése (egészen pontosan a vállalkozói piac bontása, a terület régészeti feltárása) már tavaly nyáron megtörtént, így már akkor meg kellett volna indulnia ezen logika mentén a patkányinváziónak.

Mindenesetre a jelenleg építés alatt álló piac egész területén a rendszeres, 3 havonkénti irtás mellé rendkívüli irtást rendelt meg az önkormányzat, amelyet szerdán el is végeztek.

Az önkormányzat szerint pedig nemhogy több ezer patkány nincs, de a növekvő számukról sem tudnak:

Annak ellenére, hogy önkormányzatunkhoz senki más részéről nem érkezett több (ezer) patkány jelenlétéről, de még csak növekvő számukról sem panasz vagy bejelentés, bízunk benne, hogy a Bábolna Bio Kft., vagy ha az ő szerződésük lejárt, akkor a megbízott másik cég továbbra is felelősségteljesen ellátja ezt a munkát.

Az obuda.hu oldalról az is kiderül, hogy Bús Balázs polgármester a „pánikhangulat eluralkodását megelőzendő, arra kérte a Közterületi és Környezetvédelmi Osztály vezetőjét, menjen ki munkatársaival a bejelentő által megjelölt helyszínre és vizsgálják meg a területen található lyukakat, illetve körülményeket, amelyek patkány jelenlétére utalhatnak”.

A közlemény szerint a helyszíni bejárás során az önkormányzat szakemberei patkányok jelenlétét nem tapasztalták a házak közelében található lyukaknál sem. Hozzáteszik viszont, hogy

a házak melletti  járdán, a parkolókban és a házak csak ráccsal elzárt szeméttárolójában azonban, számos telerakott szemeteskukát, felhalmozott zöldhulladékot (bokrok, fák ágait), illetve több itatónak kikészített edényt is találtak. Így lényegében a lakók saját maguk tartanak fenn a patkányoknak kedvező körülményeket.

(Fotó: Thinkstock)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik