Belföld

Budapesten elszaporodtak a patkányok, amióta lecserélték a 40 éve irtó céget

Közérdekű adatigényléssel fordult a Főpolgármesteri Hivatal főjegyzőjéhez V. Naszályi Márta, a Párbeszéd fővárosi közgyűlési képviselője, mert számos jelzés érkezett hozzá, hogy Budapesten egyre több helyen jelennek meg patkányok.

A politikus szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, Budapest különböző területeiről nap mint nap kap jelzéseket arról, hogy

olyan helyen is megjelentek a rágcsálók, ahol korábban sosem voltak.

A főváros nyáron lecserélte a Bábolna Bió nevű céget, amely 1971 óta végezte a fővárosban a patkányirtást. A nyertesnek hirdetett RNBH Konzorciummal a Fővárosi Önkormányzat már meg is kötötte a szerződést, amelynek alapján 2022-ig a konzorciumot alkotó négy társaság végezheti a patkánymentesítést Budapest területén.

A Bábolna megtámadta a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, azonban utóbbi a végleges döntésig engedélyezte a főváros és a konzorciumot szerződéskötését. Arra hivatkozva, hogy „halasztást nem tűrő, kiemelkedően fontos közérdek” a rágcsálók irtása.

Azonban június vége óta – amikor lejárt a Bábolna Bió megbízatása – úgy tudni, hogy nem végezte senki a patkányirtást. A döntőbizottság július 18-án határozatot adott ki, amelyből az derült ki, hogy

a szolgáltatás ellátatlansága miatt, már több mint 430 bejelentés érkezett a fővároshoz, ami másfélszerese a korábbi irtási időszakban beérkezett panaszok számának.

V. Naszályi Márta ezért a közérdekű adatigénylés révén azt szeretné megtudni, hogy van-e összefüggés az új cég megjelenése, illetve a patkányok elszaporodása között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik