Gazdaság

Ha elveszik háromezer ajánlott levél, az még belefér a postának

Olvasónk barátainál nyaralt, és kifogyóban volt a mondhatni életmentő gyógyszere, a receptjét pedig otthon felejtette az ország másik felében. Augusztus 24-én pénteken adta fel neki fia, biztos ami biztos, ajánlott, elsőbbségi levélben.

  • A sima levél 120 forintjába került volna, az elsőbbségi 155 forint volt, ehhez jött még az ajánlott küldemény 320 forintja, azaz összesen 475 forintot fizetett. Majdnem négyszeres díjat, hogy biztosan, és mihamarabb célba érjen a fontos recept.

A következő héten szerdáig még nem érkezett meg, ezért érdeklődtek a feladó postán, de ott nem tudták, hol jár a könyvelt küldemény. Az ajánlott levelet ragszáma alapján a posta követni tudja, a célpostán meg is nézették, de a számítógépben csak az látszott, mikor vették fel a küldeményt az ország másik felében. De hogy azóta történt-e bármi, az nem.

Olvasónk panaszlevelet is írt, de a válasz nem volt több, mint amit maga is tapasztalt:

Elektronikus nyilvántartásunkban a küldemény feladását rögzítettük, azonban a kézbesítő postához még nem érkezett meg.

Továbbá ezt írták neki:

… a belföldi könyvelt küldeményre vonatkozó adatszolgáltatás a feladást követő egy éven belül bármely postán kérhető. Az adatszolgáltatáshoz (küldeménykereséshez) a feladóvevényt vagy feladójegyzéket kérjük bemutatni, valamint a CN18 formanyomtatványt kitölteni. A küldeménykeresés eredményéről a jogszabályoknak megfelelően – legkésőbb a beérkezéstől számított 30 napos elintézési határidőn belül – tájékoztatni fogjuk.

Azóta három hét telt el, de az ajánlott elsőbbségi levelet még mindig nem kézbesítették.

Elsőbbségi és ajánlott – ezért fizetünk

A posta megkeresésünkre összefoglalta az elsőbbségi és az ajánlott levél ismérveit.

Az elsőbbségi leveleknél a Magyar Posta statisztikai garanciát vállal, hogy:

  • a munkanapokon feladott küldemények 90 százalékát a feladást követő munkanapon,
  • 97 százalékát a feladást követő harmadik munkanapon kézbesítik, vagy megkísérlik kézbesíteni.

Nem könyvelt küldemény, ezért a levél útját követni nem lehet, kézbesítése nem személyes átadással történik, hanem a címzett levélszekrényébe helyezi el a postás.

Az ajánlott levél ezzel szemben könyvelt küldemény, amelyet a postás közvetlenül a címzettnek (vagy meghatalmazottjának) kézbesíthet, vagy ha nincs otthon, akkor értesítőt hagy hátra, hogy hol és mikor vehető át a küldemény.

  • A munkanapokon feladott (nem elsőbbségi) ajánlott levelek, 85 százalékát a feladást követő harmadik munkanapon,
  • 97 százalékát a feladást követő ötödik munkanapon kézbesítik, vagy megkísérelik a kézbesítését.

A százalékok egyébként a postatörvényben is szerepelnek.

Képünk illusztráció
Fotó: Balogh Zoltán / MTI

Az ajánlott elsőbbségi, kombinált kategóriánál az elsőbbségi levélre vonatkozó rövidebb határidőt kell garantálni. A pénteken feladott ajánlott elsőbbségi levél tehát zömében hétfő és szerda között kell hogy célba érjen. Kivéve azt a 97 felett lévő három százalékot.

A Magyar Posta 2017-ben 600 millió belföldi levelet kézbesített. Az összes levél 6,03 százalékát (több mint 36 millió darabot) adtak fel elsőbbségiként az ügyfelek, és 8,2 százalékát pedig (több mint 49 millió darabot) ajánlottként.

  • A három, illetve öt munkanapra nem feltétlenül megérkező elsőbbségi, illetve ajánlott levelekből tehát összesen mintegy 2,5 millió darab lehetett.
  • Ha pedig az összes levélmennyiséget nézzük, akár 18 millió levél is érkezhetett késve a szolgáltatásra előírt standard szerint.

És vajon hány olyan feláras vagy sima levél volt, amely 10 nap, három hét alatt, vagy soha sem ért célba? Ezt nem sikerült megtudnunk.

A posta annyit írt, hogy statisztikai adatai szerint évről évre csökken az elveszett levelekről szóló panaszok száma. Az is szabott, hogy mennyi lehet legfeljebb az elveszett, vagy megsemmisült könyvelt küldemény aránya, ez az ÁSZF-ből derül ki.

  • Az összes feladott mennyiség maximum 0,06 ezreléke.

Ezek szerint tavaly akkor is megfelelt a posta szolgáltatása, ha 2952 ajánlott levél elveszett, vagy megsemmisült.

250 postást keresnek

A gazdaság minden területén tapasztalható munkaerőhiányt a Magyar Posta is megérzi, csakúgy, mint a vendéglátóipar, az építőipar, vagy a kereskedelem. A postánál a legtöbb betöltetlen állás a fővárosban és környékén, illetve a nyugati határ menti településeken van, míg szakmák szerint kézbesítőt és logisztikai tevékenységet végző embereket keresnek leginkább. Ez weboldaluk karrierrovatából is nyilvánvaló.

A Magyar Postánál jelenleg mintegy 250 meghirdetett állás van, ami kevesebb, mint júniusban, amikor 300-at jeleztek. A cég szerint bár a hiányzó létszám soknak tűnhet, de a munkavállalói összlétszámhoz viszonyítva csak 1-2 százalékot jelent. A posta mindent megtesz azért, hogy a létszámot mielőbb feltöltse – tették hozzá.

Száz dolgozót küld el ősszel a Magyar Posta
A lépést a bürokráciacsökkentéssel indokolták.

Hogy mennyit fizetnek például a régi és új kézbesítőknek, azt nem árulták el, ahogy karrieroldalukon sem közlik. A G7 cikke szerint a havi bruttó átlagfizetés tavaly 234 ezer forint volt a postán, de ebben benne van a vezér 23-szor ekkora bére, meg persze a többi vezetőé is.

Kiemelt kép:  Máthé Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik