Gazdaság

Az Orbán családnak dolgozó ügyvédi iroda segíti a szír porcelánkirályt Zsolnay-védjegyekhez

Kizárnák a Zsolnay-örökösöket a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ből – értesült az OK!PÉCS. A portál szerint a lépésre a néhány nap múlva esedékes rendkívüli közgyűlésen kerülne sor, a cég jogi képviselője szerint azért, mert Mattyasovszky-Zsolnay Viktor és Mattyasovszky-Zsolnay Zsófia visszaéltek a Zsolnay névvel és -védjegyekkel. A hivatkozási alap egy elsőfokú bírósági ítélet. Az örökösök részesedése minimális, hiszen a többség, a részvények 80,3 százaléka a szír származású, svájci-magyar órakereskedő Bachar Najarié, 19,5 százalék pedig a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., azaz a pécsi önkormányzat kezében van.

Zsolnay Kulturális Negyed
Fotó: Sóki Tamás / MTI

A két örökös visszautasította a védjeggyel való visszaélésről szóló állítást, szerintük éppen ellenkező a helyzet: Najariék készülnek arra, amivel őket próbálják besározni. Újabb védjegybejelentéseket észleltek, „amelyeknek más célja aligha lehet, mint hogy azok birtokában Pécs városa, pécsi cégek és tisztességes pécsi vállalkozások zsarolhatóvá váljanak névhasználati követelésekkel a gyár többségi tulajdonosa által” – írták az OK!PÉCS-en.

Nem ez az első védjegyvita a Zsolnaynál. 2014 nyarán hűtlen kezelés miatt még feljelentést is tett két szocialista politikus, miután minden uniós országban érvényes közösségi védjegyoltalmat szerzett a Swiss Art Kft., jóllehet erre csak maga a pécsi porcelánmanufaktúra jogosult. A Swiss Art tulajdonos-vezetője akkoriban Cséplő Petra, a főtulajdonos Najari felesége, egyben a porceláncég igazgatóságának elnöke volt. Azaz azt a testületet vezette, amelynek egyik feladata a Zsolnay védjegyoltalmának menedzselése.

Az örökösök által meglelt újabb védjegybejelentésekből az derül ki egyébként, hogy igazi nagyágyút fogadott fel Najari, a védjegyügyet az SBGK Ügyvédi Iroda intézi. Ez az az iroda, amelyik az Orbán családnak is dolgozik, és a Lázár-féle Miniszterelnökségnek közbeszerzési, jogi tanácsadókat adott uniós és költségvetési pénzekből támogatott projektekhez, a kétszer (csaknem) 5 milliárd forintos megbízást csak nemrég szüntette meg Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, aki  úgy kalkulált, hogy a külsősöknél olcsóbban is meg tudja oldani a feladatot.

Cséplő Petra, a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. igazgatóságának elnöke és férje, a szír-svájci Bachar Najari, a Zsolnay főrészvényese sajtótájékoztatót tart.
Fotó: Kallos Bea / MTI
Gulyás félpénzen megoldja azt, amiért az Orbán családot képviselő ügyvédi irodát fizették
Úgy fest, durván túlárazták eddig a tanácsadást, amit a Bajkai Istvánhoz köthető ügyvédi iroda és csapata nyert el.

A kiújult háború közben

csehül áll a Zsolnay, a tulajdonosok júliusban úgy döntöttek, hogy 538 milló forinttal, 1,6 milliárdra csökkentik a jegyzett tőkét.

Technikailag az úgy történik majd, hogy felülbélyegzik a részvényeket, az eddigi 200 forint névértékük 150 forintra csökken – derül ki a legutóbbi Cégközlönyből. A lépés kötelező, mert elvesztette a saját tőke egy részét, az a jegyzett tőke kétharmada, a törvényben megszabott szint alá esett. Tavaly 86 millió forint veszteséget hozott össze a pécsi gyár, az örökösök állítása szerint úgy, hogy a bevételek között számoltak el 25 millió forintot, ami abból adódik, hogy megnyerték a volt dolgozóik ellen indított kártérítési pereket.

A cég forgalma 368 milliót tett ki, ami jóval kevesebb az előző évben elért 638 milliónak, de ez azt is jelenti, hogy

a Zsolnay nem tett eleget a kormányhatározatba vésett kötelezettségének. A 2005-ös határozat szerint ugyanis 800 milliót kellene kitennie az éves nettó árbevételén belül a tradicionális Zsolnay termékek előállításából és értékesítéséből származó bevételnek.A mérlegbeszámolóból az is kiolvasható, hogy majdnem két évi forgalomnak megfelelő porcelán fekszik a pécsi Zsolnay Porcelánmanufaktúrában, a gyár exportja pedig a múlt évben 6 millió forintra aszott. Úgy fest, egyre kevesebbet termel a patinás gyár, de azért sem tolonganak a vevők, és a meglévő készleteket se tudja eladni.

Kiemelt képünkön: A szír-svájci Bachar Najari, A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. főrészvényese sajtótájékoztatót tart a budapesti Buddha-Bar hotelben. Fotó: Kallos Bea / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik