Gazdaság

Gulyás félpénzen megoldja azt, amiért az Orbán családot képviselő ügyvédi irodát fizették

Duplán bukott az Orbán családot képviselő ügyvédi iroda, a Bajkai István fideszes képviselőhöz köthető SBGK: két, egyenként durván 5 milliárd forintos tanácsadói megbízásból is kikoptatta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Eddig az uniós finanszírozású projektekhez kapcsolódó, nettó 4,8 milliárd forintos gigaszerződésről tudtunk, amelyet az SBGK, illetve a Nagy és Kiss ügyvédi irodákkal, valamint az Ész-Ker Kft.-vel kötöttek. A feladat kiszervezését a kancellária új vezetője és az Európai Bizottság auditorai egyaránt indokolatlannak találták: a miniszter kevéssé költséghatékonynak nevezte a külsős tanácsadók megbízását, a brüsszeliek kevésbé szemérmesen durva túlárazást jeleztek a magyar hatóságoknak.

Gulyásék úgy számoltak, megéri kirúgni az Orbán családnak dolgozó ügyvédi irodát
Kiderült, kiknek vett igen drágán ingatlant a Miniszterelnökség az Andrássy úton.

A Miniszterelnökség – amint ezt Gulyás egy kormányinfón elmondta – a 2020-ig szóló (és meghosszabbítható) keretszerződés kifutása után nem kötött újabb kontraktust további részfeladatokra. Az eddig felhasznált összeget 3,5 milliárd forintra becsülték.

Bajkai István
Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A napokban hozott kormányhatározatból az olvasható ki, hogy nem ez az egyetlen elhalt kontraktus, a Miniszterelnökség egy másik, az előbbinél is méretesebb, 4 milliárd 995 millió forintos szerződést is „kifuttatott”. Ez a keretmegállapodás a hazai forrásból, azaz a magyar költségvetésből finanszírozott közbeszerzések ellenőrzésére szólt, fő kedvezményezettje ugyancsak az SBGK és az Ész-Ker.

A hazai finanszírozású projektek közbeszerzési-jogi tanácsadására 2016 végén, közvetlenül a Szentestét megelőző napon 6,35 milliárd forint keretösszeget hagyott jóvá a kormány a 2020-ig terjedő időszakra. Augusztus végén azonban módosította a kabinet a határozatot azzal, hogy

a keretből fennmaradó 3,05 milliárd forintot a Miniszterelnökséggel közvetlen foglalkoztatási jogviszonyban álló munkatársak foglalkoztatására fordítsák.

Ezek szerint ennek a keretmegállapodásnak sincs folytatása, a 2020-ig meghatározott elméleti keretösszegből 3,3 milliárdot már felhasználtak, a maradék 3 milliárd pedig a Miniszterelnökségre kerül. A kancellária nem válaszolt a 24.hu kérdésére, hogy pontosan mire fordítják az összeget, de nem hivatalos információnk szerint

ebből a 3 milliárd forintból oldják meg a külső tanácsadók pótlását, vagyis ennyit fizetnek Gulyásék a Miniszterelnökség saját közbeszerzésellenőrző apparátusának bővítésére, a száz „szuperellenőrnek” a következő három évben, 2019 és 2021 között.

A kormányhatározat módosítása megjelölte, honnan kanyarítják ki a pénzt:

  • az eredetileg (még idén július végén is) dologi kiadásokra tervezett 1,4 milliárd forint személyi kiadásokra és munkaadói járulékfizetésre megy el,
  • 540 milliót állítanak be a 2019-es költségvetésbe,
  • és 1,08 milliárd forintot a 2020-as büdzsébe.

A Miniszterelnökségen úgy számolnak, hogy a száz új alkalmazott felvétele „rövid időn belül gazdaságos lesz”, még akkor is, ha belekalkuláljuk, hogy az ellenőrök elhelyezésére csaknem 3 milliárd forintért vásároltak épületet az Andrássy úton. Az ingatlan árának feltételezett felsrófolása, illetve a költségvetés megpumpolása miatt feljelentést is tett Tóth Bertalan, az MSZP elnöke.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

A kancellária számítása alapján valóban az eddiginél lényegesen olcsóbban oldják meg a közbeszerzésellenőrzést minisztériumi alkalmazottakkal: a három évre tervezett 3 milliárd forintból évi egymilliárd költség jön ki. Ennyiért kétféle feladatot is megoldanak, az uniós és egyúttal a hazai forrásból finanszírozott közbeszerzések ellenőrzését. A külsős konzorciumok ehhez képest összesen 9,8 milliárd forintra szerződtek négy évre, ami több mint 2,4 milliárd forintot jelent évente. Vagyis

a Gulyás-módszerrel kevesebb, mint a felébe kerül a közbeszerzésellenőrzés, mint Lázár János idejében.

Ha viszont figyelembe vesszük, hogy a külsősök tanácsadására már elköltöttek 6,5 milliárd forintot, a 100 tagú csapat elhelyezésére pedig vettek egy ingatlant 2,9 milliárd forintért, és erre jön még az új, belsős ellenőrök fizetése, akkor már messze 10 milliárd felett járunk. A külsős-belsős ellenőrzésre költött milliárdok ellenére pedig várhatóan 150 milliárd forint uniós támogatásmegvonást kell lenyelnünk, miután az Európai Bizottság rengeteg szabálytalanságot talált az agyonellenőrzött közbeszerzési eljárásokban.

150 milliárd forintot fizethetünk Brüsszelnek, közben Gulyás Gergely leszámol a „Lázár-árvákkal”
Akár az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszthetné Brüsszel, de most még megúszhatjuk 10 százalékkal.

Kiemelt kép: Kovács Tamás / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik