Pénzügy
zsolnay-vaza-ritkasag(430x286)(1).jpg (zsolnay ritkaság)

Zsolnay tulajdonos: le akarták nyúlni a gyárat

24.hu
24.hu

2016. 08. 25. 10:14

Korábban a témában:

Bachar Najari, a Zsolnay többségi tulajdonosa a Figyelőnek adott interjújában azt állította, hogy az önkormányzati ellenkampány arra irányult, hogy csődbe kerüljön a porcelángyár. Eddig 1,5 milliárd forintot tett a cégbe és a támadás súlyos károkat okozott a cég számára: elvitték a dolgozókat, elbizonytalanították a partnereket, a bank megijedt.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa csodának nevezte, hogy túlélték a pécsi önkormányzat által a cége ellen indított háborút. A felszámolást ugyanakkor leállították, mivel szerinte Magyarország mégiscsak jogállam, a bíróságok szakmai ítéleteket hoznak.

Visszaemlékezésében a hetilapnak elmondta azt is, hogy fél évvel ezelőtt Pécs polgármestere kijelentette, hogy a Zsolnay a csőd szélén van, amit viszont a cég megtámadott, mert Najari szerint nem volt igaz és ezt tudhatta is a polgármester, mivel az önkormányzat kisebbségi tulajdonos a cégben.

Békés együttélés helyett a cél az én tönkretételemen túl a gyár, a Zsolnay-tradíció tönkretételével egészült ki. Minden trükköt felhasználnak, véleményem szerint visszaélnek a hatalommal

– fogalmazott. Később azt is megemlítette, hogy idén kétszer is indított házkutatást az adóhatóság, de az ügyészség mindkét esetben kimondta azok jogellenességét.

Arra a kérdésre, hogy miért indított volna bárki gyárlopási akciót, a többségi szír tulajdonos úgy válaszolt, hogy a cég jobb helyzete fájt az önkormányzatnak. Tudhatták talán, hogy később – a műemlék-felújításokhoz – lesznek
jól fizető állami megrendelések pirogránit tetőcserépre. De addig az egy-két évig kellett valaki, aki elvállalja a működtetést, több százmillió forintot beletesz, és bele is bukik, hogy utána újra visszavegye az önkormányzat a Zsolnayt – magyarázta.

Arra a felvetésre, hogy a vitában a kormány az önkormányzat mellé állt, a tulajdonos úgy reagált, hogy szerinte félrevezették a kabinetet.

Elmondása szerint eddig több mint 1,5 milliárd forintot tett bele a cégbe, a folytatásról pedig úgy szólt, hogy

nem lesz könnyű, mert akkora kárt, mint amit az elmúlt 3-4 hónapban okoztak a Zsolnaynak, az alapítás óta, még kommunizmusban, az államosításkor sem csináltak.

Itt megemlítette, hogy elvittek dolgozókat, lejáratták a márkát, bizonytalanságot keltettek a partnerekben, a dubaji kereskedőpartner és a kanadai is leállította a szaküzlet-építési projektjét, a cég exportja gyakorlatilag megszűnt, a bankja megijedt.

Elmondása szerint a támadások miatt rosszabb a gyár helyzete, mint amikor megvette.

Az üzenem a magyar állampolgároknak, üzletembereknek, hogy nem kell félni, de számítani kell a legrosszabbra is, mert akkor nem érnek nagy meglepetések

– jelentette ki. Bachar Najari hozzátette, hogy ehhez hasonló eset Svájcban, Németországban vagy Angliában nem történhetett volna meg.

Ami a Zsolnayval történt, az nagyon rossz üzenet a befektetőknek. Sok magyarországi barátom mondta az után, ami velem történt, hogy Bachar, mi is félünk! Pedig annál nincs rosszabb, mint ha a befektetők már a saját hazájában is fél, és külföldre viszi a pénzét

– emelte ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.