Pénzügy
zsolnay-vaza-ritkasag(430x286)(1).jpg (zsolnay ritkaság)

Zsolnay tulajdonos: le akarták nyúlni a gyárat

24.hu
24.hu

2016. 08. 25. 10:14

Korábban a témában:

Bachar Najari, a Zsolnay többségi tulajdonosa a Figyelőnek adott interjújában azt állította, hogy az önkormányzati ellenkampány arra irányult, hogy csődbe kerüljön a porcelángyár. Eddig 1,5 milliárd forintot tett a cégbe és a támadás súlyos károkat okozott a cég számára: elvitték a dolgozókat, elbizonytalanították a partnereket, a bank megijedt.

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. többségi tulajdonosa csodának nevezte, hogy túlélték a pécsi önkormányzat által a cége ellen indított háborút. A felszámolást ugyanakkor leállították, mivel szerinte Magyarország mégiscsak jogállam, a bíróságok szakmai ítéleteket hoznak.

Visszaemlékezésében a hetilapnak elmondta azt is, hogy fél évvel ezelőtt Pécs polgármestere kijelentette, hogy a Zsolnay a csőd szélén van, amit viszont a cég megtámadott, mert Najari szerint nem volt igaz és ezt tudhatta is a polgármester, mivel az önkormányzat kisebbségi tulajdonos a cégben.

Békés együttélés helyett a cél az én tönkretételemen túl a gyár, a Zsolnay-tradíció tönkretételével egészült ki. Minden trükköt felhasználnak, véleményem szerint visszaélnek a hatalommal

– fogalmazott. Később azt is megemlítette, hogy idén kétszer is indított házkutatást az adóhatóság, de az ügyészség mindkét esetben kimondta azok jogellenességét.

Arra a kérdésre, hogy miért indított volna bárki gyárlopási akciót, a többségi szír tulajdonos úgy válaszolt, hogy a cég jobb helyzete fájt az önkormányzatnak. Tudhatták talán, hogy később – a műemlék-felújításokhoz – lesznek
jól fizető állami megrendelések pirogránit tetőcserépre. De addig az egy-két évig kellett valaki, aki elvállalja a működtetést, több százmillió forintot beletesz, és bele is bukik, hogy utána újra visszavegye az önkormányzat a Zsolnayt – magyarázta.

Arra a felvetésre, hogy a vitában a kormány az önkormányzat mellé állt, a tulajdonos úgy reagált, hogy szerinte félrevezették a kabinetet.

Elmondása szerint eddig több mint 1,5 milliárd forintot tett bele a cégbe, a folytatásról pedig úgy szólt, hogy

nem lesz könnyű, mert akkora kárt, mint amit az elmúlt 3-4 hónapban okoztak a Zsolnaynak, az alapítás óta, még kommunizmusban, az államosításkor sem csináltak.

Itt megemlítette, hogy elvittek dolgozókat, lejáratták a márkát, bizonytalanságot keltettek a partnerekben, a dubaji kereskedőpartner és a kanadai is leállította a szaküzlet-építési projektjét, a cég exportja gyakorlatilag megszűnt, a bankja megijedt.

Elmondása szerint a támadások miatt rosszabb a gyár helyzete, mint amikor megvette.

Az üzenem a magyar állampolgároknak, üzletembereknek, hogy nem kell félni, de számítani kell a legrosszabbra is, mert akkor nem érnek nagy meglepetések

– jelentette ki. Bachar Najari hozzátette, hogy ehhez hasonló eset Svájcban, Németországban vagy Angliában nem történhetett volna meg.

Ami a Zsolnayval történt, az nagyon rossz üzenet a befektetőknek. Sok magyarországi barátom mondta az után, ami velem történt, hogy Bachar, mi is félünk! Pedig annál nincs rosszabb, mint ha a befektetők már a saját hazájában is fél, és külföldre viszi a pénzét

– emelte ki.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.