Gazdaság

670 millió lesz csak a mérnök-tanácsadó a kormány sportlétesítmény-fejlesztési beruházásainál

A kormány által kezdeményezett Kemény Ferenc Sportlétesítmény-fejlesztési Programban lesz Budapesti Atlétikai Stadion, Atlétikai Szabadtéri Edzőpályák és Fedett Pályás Atlétikai Multi-funkciós Csarnok, Budapesti Xtrém Szabadidő Park (BMX és Kajak-Slalom) és Dunai Evezős Központ, valamint Új Budapesti Velodrom, Nemzeti Korcsolyázó Központ és BOK Sportcsarnok. Súlyos milliárdokról beszélünk, és mindez kiemelt kormányzati beruházásként valósul meg, az Észak-csepeli és Dél-pesti terület átfogó fejlesztésével egybevarrva, úgy, hogy az elhanyagoltabb részeket rendbe szedik.

A kormány 2016 decemberében fogadta el a programot, azóta már arra is fény derült rá, milyen nagyszabású beruházásokról van szó:

  • Az olimpiai pályázatban található költségbecslések alapján akár 200 milliárd is lehet a végösszeg. A lényeg az volt, hogy a létesítmények 2022-ig úgy is megépüljenek, hogy nem nyerte el Budapest a 2024-es olimpia rendezési jogát, írta a Portfolio. Vagyis átcsoportosítják, újrahasznosítják az olimpiára szánt költségeket.
  • Nettó 4,7 milliárd forintért készítheti el a Napur Architect az új budapesti atlétikai stadion terveit, miután a hozzá tartozó telket 16,5 milliárd forintért vásárolta meg négy évvel ezelőtt az állam, írta a napi.hu áprilisban. Összehasonlításul: a felcsúti Pancho Aréna összességében szűk négymilliárd forintba került.
  • 2,328 milliárd forintnyi közpénzt visz el a Nemzeti Korcsolyázó Központ bontásának és építésének csak a tervezése, derült ki tavasszal.
  • Idén júniusban egy budapesti konferencia-központ megvalósítására beállított 4,3 milliárd forintot átcsoportosították a progamra.
  • Brit cég adhat tanácsot 260 millió forintért, hogyan kell stadiont építeni.

Új fejlemény, hogy a beruházások során szükséges független mérnök-tanácsadói-, tervellenőri-, költségellenőri- és fenntarthatósági feladatok ellátására kiírt közbeszerzési pályázatnál eredményt hirdettek.

A nyílt pályázatra egyetlen ajánlat érkezett be, az Újlak Mérnökiroda Kft. és az Óbuda Építész Stúdió Kft. közös pályázata. Ők az eredetileg becsült 674 millió forintnál hajszállal olcsóbban, 670 millió forintért vállalták el a munkát, amelybe valószínűleg alvállalkozókat is bevonnak majd.

Az Újlak a többször drágult vizes világbajnokság uszodai tervezésében is részt vett:

A kft. árbevétele tavaly 558 millió forint volt és több mint 98 millió forint adózott eredményt ért el. Az Óbuda Építész Kft. tavaly az előző évi 1,1 milliárd forint után csaknem 1,8 milliárd forintos árbevételt, és 355 millió forint adózott eredményt könyvelt el.

Fotó: Kemény Ferenc Program

Ajánlott videó

Olvasói sztorik