Gazdaság

Gyorsan lezavartatná a kormány a SZÉP-kártya átvariálását

Április 20-án jelent meg a SZÉP-kártya átgyúrásáról szóló kormányrendelet, mely számos ponton változtatna a jelenlegi rendszeren, gyakorlaton.

  • A szolgáltatók hat hónapos átállás mellett december 1-jétől pénzforgalmi számlán, pontosabban korlátozott rendeltetésű fizetési számlán kell hogy kezeljék az egyenlegeket, pénzforgalmi szolgáltatóként.

Ez majdnem olyan, mintha bankszámlává alakulna a SZÉP-kártyaegyenleg, de mégsem, mert a felhasználás korlátozott.

  • A jövő májusban lejáró, kétéves egyenlegek már nem fognak a kártyabirtokos számára elveszni. Vagyis a szolgáltatóknak nem kell majd azokat visszautalniuk a munkáltatónak. Viszont ezek után 3 százalék + áfa díjat számíthat fel a szolgáltató.

Így, ha valaki nem költi el a kártyán lévő pénzét, akkor a két évnél régebbi feltöltései szép lassan olvadhatnak majd el.

Most kijött egy módosító kormányrendelet-tervezet, amely kicsit meggyorsítaná az átállást. E szerint:

  • Ha a szolgáltató engedélyt kapott az újfajta számla vezetésére, akkor 60 nap helyett 30 napon belül kellene kiértesítenie az összes nála lévő kártyabirtokost arról, hogy szeretne velük szerződést kötni az újfajta számla vezetésére.
  • Nem 30, hanem csak 15 napjuk lenne a kártyabirtokosoknak arra, hogy reagáljanak. És ha 15 napig nem jeleznének vissza, akkor innentől kellene elfogadottnak tekinteni az ajánlatot;
  • Ez utóbbi esetben nem 15 napon belül, hanem legkésőbb január 5-éig át kellene vezetni az egyenlegeket az új számlákra.

Abban nem lenne változás, hogy ha a dolgozó kifejezetten visszautasítja az új számlát, akkor juttatása maximum két évig még maradhat az elektronikus utalványon, és onnan lehet majd az eddig megszokott módon felhasználni.

Arról is írtunk, hogy a gazdasági bizottság javaslatára mentesülnének a tranzakciós illeték alól azok a munkáltatói utalások, amelyek már a megújított SZÉP-kártyás korlátozott fizetési számlákra mennek.

Fotó:  Pénzjegynyomda / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik