Gazdaság
Budapest, 2018. március 7.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszédet mond az Orczy-negyed támogatási szerződésének aláírásán a józsefvárosi polgármesteri hivatalban 2018. március 7-én.
MTI Fotó: Mónus Márton

Kinyírja a kormány a cafeteriát

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 06. 20. 10:24

A különböző munkáltatói juttatásokat erőteljesen megnyirbálná jövőre a kormány, derül ki az adótörvény tervezetéből. Mindegyik juttatási típust átszabják.

Egyes meghatározott juttatások

Megszűnik az a lehetőség, hogy a munkáltató belső szabályzat alapján vagy minden munkavállalónak azonos formában és mértékben adhasson bármilyen juttatást a kifizetőt terhelő magasabb (jelenleg 40,71 százalékos) közteher megfizetése mellett.

2019-től egyes meghatározott juttatás maradhat például:

  • az önkéntes biztosító pénztárakba célzott szolgáltatásra befizetett összeg,
  • a munkavégzéshez szorosabban kapcsolódó juttatások, mint például a cégtelefon magáncélú használata, a hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás, a reprezentáció és üzleti ajándék címén adott termék és szolgáltatás, valamint
  • az olyan ingyenes vagy kedvezményes esemény keretében termék vagy szolgáltatás formájában juttatott bevétel, ahol nem állapítható meg egyértelműen, hogy ki és milyen arányban részesül az egyes szolgáltatásokból.

Viszont a 2016. december 31-ig béren kívüli juttatásnak minősülő juttatásokat (iskolakezdési támogatás, helyi utazási bérlet, önkéntes biztosító pénztárba fizetett munkáltatói hozzájárulás, Erzsébet-utalvány), amelyeket most szintén egyes meghatározott juttatásként lehetett biztosítani, jövőre már nem lehet adni juttatásként.

Béren kívüli juttatások

Ebben a csoportban jelenleg a SZÉP-kártya és a tavaly bevezetett készpénzcafeteria található, 34,22 százalékos adóteherrel. Utóbbi juttatás teljesen megszűnik.

A SZÉP-kártyára vonatkozó szabályok nem változnak, maradnak a keretösszegek (összesen 450 ezer forint a három alszámlára, illetve maximum 200 ezer forint a költségvetési szerveknél), és az sem változik, hogy a keretösszeg feletti rész egyes meghatározott juttatásnak számít.

Budapest, 2012. január 27.
Négyszínnyomtatással készült, a Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtandó Széchenyi Pihenõkártya (SZÉP-kártya) papírívei a Pénzjegynyomdában. 
MTI Fotó: Pénzjegynyomda
Négyszínnyomtatással készült, a Magyar Kereskedelmi Bank (MKB) által kibocsájtandó Széchenyi Pihenõkártya (SZÉP-kártya) papírívei a Pénzjegynyomdában.
MTI Fotó: Pénzjegynyomda

Adómentes juttatások

Jó pár adómentes juttatás is áldozatul esik, ezeknél megszűnik az adómentesség (és értelemszerűen eltörlik az adómentesség feltételeit is):

  • a lakáscélú munkáltatói támogatás,
  • a mobilitási célú lakhatási támogatás,
  • a kockázati biztosítás más személy (így a munkáltató) által megfizetett díja,
  • az idén újként behozott diákhiteltörlesztés megfizetéséhez adott munkáltatói támogatás,
  • és meglepetésre a sportrendezvényre szóló belépők sem kaphatóak többé adómentesen, valamint a kultúrautalványok sem.

Az ismertebb elemek közül az óvodai, bölcsődei térítés munkáltatói támogatásának adómentessége maradna meg.

A változtatásokat Varga Mihály pénzügyminiszter az adótörvény benyújtásakor azzal indokolta, hogy túl bonyolult volt a cafeteriarendszer, és emiatt számos kritika érte. A jelenlegi szisztéma jelentős adminisztrációs teherrel jár, így a kisebb cégek jellemzően egyáltalán nem fizetnek béren kívüli juttatásokat a foglalkoztatottjaiknak, ezért – a vállalkozások kérésének engedve – marad jövőre a SZÉP-kártya az egyetlen kedvező adózású cafeteriaelem. Az egyszerűsítés mellett

a kormány álláspontja az, hogy munkáért munkabér jár mindenkinek, amely nem helyettesíthető semmilyen utalvánnyal– jelentette ki Varga Mihály hozzátéve, hogy a lehető legnagyobb összegű béremelést számos adó- és munkajogi intézkedéssel segíti a kormány.

Budapest, 2018. június 13.
Varga Mihály pénzügyminiszter (b) beszél, miután benyújtotta a 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetésérõl szóló törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyûlés elnökének (j) az Országház Gobelin termében 2018. június 13-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Varga Mihály pénzügyminiszter beszél, miután benyújtotta a 2019-es, a biztonságos növekedés költségvetésérõl szóló törvényjavaslatot Kövér Lászlónak, az Országgyûlés elnökének (j) az Országház Gobelin termében
Fotó: Kovács Tamás / MTI

Változik az adóteher is

Egyetlen jó hír van csak, hogy csökkenhetnek a közterhek. Az egyedüliként megmaradó béren kívüli juttatásnál, vagyis a SZÉP-kártyánál nem kell többé alkalmazni az adóalapra az 1,18-as szorzót, ami azt jelenti, hogy csökken a közteher. Jövőre változás még, hogy az egészségügyi hozzájárulás beleolvad a szociális hozzájárulási adóba (szocho). A szocho pedig 19,5 százalék helyett 17,5 százalékos lesz. Feltételezésünk szerint így alakulhatnak az adóterhek:

  • A SZÉP-kártyánál a jelenlegi (még 1,18-as adóalapra számított) 34,22 százalék helyett jövőre 29 százalékos lehet az adóteher (14% eho/szocho + 15% szja).
  • A megmaradó egyes meghatározott juttatásokra a jelenlegi 40,71 százalék helyett 38,35 százalék lehet a közteher (1,18-as alapra 17,5% eho/szocho + 15% szja).

Kiemelt kép: Mónus Márton / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

A woman waves a Croatian flag from the window of a house, during a welcome party for Croatian national football team, a day after their Russia 2018 World Cup final football match against France, near the Bana Jelacica Square in Zagreb, on July 16, 2018. 
Croatian media on July 16 hailed their team as heroes after the small country's historic success in reaching the World Cup final where France beat them 4-2. / AFP PHOTO / Andrej ISAKOVIC
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.