Gazdaság

1,8 milliárdból újítják fel a Sümegi Püspöki Palotát

A 40,4 milliárd forintos uniós forrásból finanszírozott Nemzeti Kastély- és Várprogramon belül kerítenek sort a Sümegi Püspöki Palota felújítására. A terv az volt, hogy 2016 második felében indul a projekt, legalábbis két éve ezt nyilatkozta Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter a veol.hu-nak.

Csakhogy úgy tűnik, elhúzódott a projekt, nem volt könnyű kivitelezőket találni. A pályázatot még tavaly decemberben írta ki a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., az eredmény azonban csak most lett meg. És drágább is a projekt, mint eredetileg becsülték, nettó szűk 1,5 milliárd forint helyett bő 1,8 milliárdért végzik majd el a munkát a nyertesek:

  • a Dunántúli Magasépítő Kft. (2 alvállalkozóval) és
  • a SZ-L Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft.

A nem az építőipari nagyágyúk között jegyzett cégek közül a Dunántúli Magasépítő Kft. ábevétele tavaly 768 millió forint volt, ez a társaság nyerte el például 2013-ban Hévízen a gyógyfürdőben a gyógyiszapüzem építését, 2012-ben pedig a zalaegerszegi járóbetegközpont fejlesztését.  Közreműködtek a zalaegerszegi kórház felújításánál is, a napelemes rendszernél.

A SZ-L Bau utolsó éves nettó árbevétele kis híján 1,4 milliárd forintra rúgott. Nekik van honlapjuk, és ott a referenciák között szerepelnek műemléki munkák is, például a felsőmocsoládi magtár, a majkapusztai remeteségi épületegyüttes felújítása. Korábban részt vettek a sümegi vár felújításában, sőt a Sümegi Püspöki Palota előző, 2010-11-es felújítása is ott van a listán. Vagyis a palotát másodszor újítják fel pár éven belül.

A több mint 250 éves barokk épület 2600 négyzetméteres, ebből a mostani felújítás 1500 négyzetmétert érint. Többek között a következő munkákat végzik el:

  • a főépület tartószerkezet-megerősítése,
  • belsőépítészeti, gépészeti felújítás, valamint a melléképületek, a közműellátás és a csapadékcsatornák felújítása,
  • festés, kőrestauráció,

Ezen túl opcionális, hogy az ajánlatkérő megrendeli-e még például az utólagos vízszigeteléseket, több pinceszinti és első emeleti helyiségcsoport teljes művészi restaurációját, vagy a környezetrendezést. Erre a szerződés megkötése után 6 hónapon belül van lehetősége.

És igen, egyre inkább úgy tűnik, hogy:

A kastély az új stadion: brüsszeli milliárdokból tataroznak Nádasdladányban
A Nádasdyak kastélyát 1,6 milliárd forintért újítják fel.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik