Gazdaság
Sümeg, 2011. június 29.
A sümegi Püspöki Palota főhomlokzata. Az Európai Unió támogatásával, a 2009 szeptemberében elkezdett egyedülálló várfejlesztés során megújulnak a tornyok, a várkápolna, a teljes tetőszerkezet, megerősítették a bástyákat, és a vár tövében található Püspöki Palota is. A fejlesztés során létrejön egy többfunkciós közösségi, turisztikai életszíntér, ahol interaktív szolgáltatások segítségével az ide látogató turisták és a helyben lakók szórakozva ismerkedhetnek meg a múlt és a jelen értékeivel. 
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

1,8 milliárdból újítják fel a Sümegi Püspöki Palotát

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 06. 29. 15:24

Korábban a témában:

A 40,4 milliárd forintos uniós forrásból finanszírozott Nemzeti Kastély- és Várprogramon belül kerítenek sort a Sümegi Püspöki Palota felújítására. A terv az volt, hogy 2016 második felében indul a projekt, legalábbis két éve ezt nyilatkozta Lázár János akkori Miniszterelnökséget vezető miniszter a veol.hu-nak.

Csakhogy úgy tűnik, elhúzódott a projekt, nem volt könnyű kivitelezőket találni. A pályázatot még tavaly decemberben írta ki a NÖF Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft., az eredmény azonban csak most lett meg. És drágább is a projekt, mint eredetileg becsülték, nettó szűk 1,5 milliárd forint helyett bő 1,8 milliárdért végzik majd el a munkát a nyertesek:

  • a Dunántúli Magasépítő Kft. (2 alvállalkozóval) és
  • a SZ-L Bau Építőipari és Kereskedelmi Kft.

A nem az építőipari nagyágyúk között jegyzett cégek közül a Dunántúli Magasépítő Kft. ábevétele tavaly 768 millió forint volt, ez a társaság nyerte el például 2013-ban Hévízen a gyógyfürdőben a gyógyiszapüzem építését, 2012-ben pedig a zalaegerszegi járóbetegközpont fejlesztését.  Közreműködtek a zalaegerszegi kórház felújításánál is, a napelemes rendszernél.

A SZ-L Bau utolsó éves nettó árbevétele kis híján 1,4 milliárd forintra rúgott. Nekik van honlapjuk, és ott a referenciák között szerepelnek műemléki munkák is, például a felsőmocsoládi magtár, a majkapusztai remeteségi épületegyüttes felújítása. Korábban részt vettek a sümegi vár felújításában, sőt a Sümegi Püspöki Palota előző, 2010-11-es felújítása is ott van a listán. Vagyis a palotát másodszor újítják fel pár éven belül.

A több mint 250 éves barokk épület 2600 négyzetméteres, ebből a mostani felújítás 1500 négyzetmétert érint. Többek között a következő munkákat végzik el:

  • a főépület tartószerkezet-megerősítése,
  • belsőépítészeti, gépészeti felújítás, valamint a melléképületek, a közműellátás és a csapadékcsatornák felújítása,
  • festés, kőrestauráció,

Ezen túl opcionális, hogy az ajánlatkérő megrendeli-e még például az utólagos vízszigeteléseket, több pinceszinti és első emeleti helyiségcsoport teljes művészi restaurációját, vagy a környezetrendezést. Erre a szerződés megkötése után 6 hónapon belül van lehetősége.

És igen, egyre inkább úgy tűnik, hogy:

Nádasdladány, 2018. április 4.
A kívülről már teljesen megújult nádasdladányi Nádasdy-kastély 2018. április 4-én. Megkezdődik a kastély belsejének és parkjának felújítása, az 1,712 milliárd forintos beruházás várhatóan 2020-ra lesz kész.
MTI Fotó: Bodnár Boglárka
A kastély az új stadion: brüsszeli milliárdokból tataroznak Nádasdladányban
A Nádasdyak kastélyát 1,6 milliárd forintért újítják fel.

Kiemelt kép: Szigetváry Zsolt / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.