Gazdaság
Budapest, 2017. március 4.
A Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) központi ügyfélszolgálati bejárata a IX. kerület Vaskapu utca 33-35-ben.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.

A NAV nem halaszt, július elsejétől kötelező az online számlázás

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 06. 15. 09:55

Korábban a témában:

2018. július elsejétől éles üzemben fogadja a vállalkozások számláinak adatait az Online Számla rendszer, írta a NAV egy héttel ezelőtti közleményében. Szerdán egy szakmai konzultáción az adóhatóság megerősítette, nem terveznek halasztást, és szerintük mindennel el fognak készülni az indulásig, számolt be a Számlázz.hu.

A lényeg: július elsejétől minden olyan számláról, amelynek belföldi adóalanyra áthárított áfatartalma minimum 100 ezer forint, adatot kell küldeni a NAV-hoz. 

  • Az adatküldést legkönnyebben számlázóprogram használatával lehet megvalósítani, mert ebben az esetben az adatszolgáltatás gépek közötti kommunikáció keretében megtörténik. Olyan számlázó programra van szükség, amely alkalmas arra, hogy az adatokat automatikusan továbbítsa a NAV online számlarendszerébe.
  • Az adatszolgáltatás azoknak is kötelező, akik kézzel kiállított számlákat, azaz számlatömböt alkalmaznak. Amennyiben ezen a számlán az áfa legalább 100 ezer forint, öt napon belül, ha pedig eléri az 500 ezer forintot, a kiállítás utáni napon kell elvégezni az adatszolgáltatást manuális feltöltéssel. Az eddig számlatömböt használó vállalkozásoknak is érdemes megfontolni az áttérést a jóval kevesebb adminisztrációval járó számlázó programokra.

És ami újdonság: a NAV ingyenes, egyszerű, gyors és az adatszolgáltatásra is alkalmas online számlázóprogrammal rukkol ki, amely június 25-től lesz elérhető. Ebbe egy kattintással lehet majd átjutni a NAV online számlarendszerből, és felhasználói bázisként a NAV online számla felhasználóit használja majd. (Sajnos, ha valakinek több cége van, akkor több felhasználót kell létrehoznia, amennyiben az online számlázót akarja használni, és ugyanez igaz egyébként az online számlafeladásra is, csak ez ott kevésbé fájdalmas.)
A számlaadatok beküldésének feltétele a regisztráció, amelyre a cégek képviselőinek június 18-ától lesz lehetőségük. Ez azt jelenti, hogy hétfőtől el lehet kezdeni regisztrálni azokat a cégeket és felhasználókat, amelyek majd elsejétől az éles rendszerben üzemelnek.

Woman using laptop computer
Fotó: Frédéric Cirou / Altopress / AFP

A tájékoztatón kérdésre válaszolva azt is közölte a NAV, hogy nem lesz büntetlenségi moratórium.

Hozzátették azonban, hogy eddig sem a büntetésre mentek rá, hanem mindig azt vették figyelembe elsősorban, hogy az adózó megtett-e minden tőle telhetőt, és a vizsgálat során találnak-e adóelkerülési szándékot. A büntetés amúgy 500 ezer forint lehet, számlánként.

A felkészüléshez szükséges információkról a NAV ügyfélkapus tárhelyre érkező elektronikus levélben tájékoztatta a vállalkozások törvényes képviselőit. A regisztrációhoz és esetleges további információk eléréséhez célszerű tehát ellenőrizni a tárhelyhez való hozzáférést, illetve annak, aki ilyennel nem rendelkezik, érdemes mielőbb ügyfélkaput nyitnia. A megfelelő adatszolgáltatás részleteiről egyébként minden információ fellelhető a NAV Online Számla aloldalán, ahol van többek között tesztelési lehetőség, és műszaki leírások is, magyarul, angolul és németül.

 

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.