Üzleti tippek

Csúnyán ráfizethet, ha nem dobja el a számlatömböt

Júliustól indul a NAV online számlarendszere, de a könyvelők már van, ahol hamarabb bekeményítenek.

Szokatlan lépésre szánta el magát egy budapesti könyvelőiroda. Megkérték ügyfeleiket, hogy térjenek át az online számlázásra, különben többletdíjakat fognak felszámolni. Az apropót a 2018. július 1-jétől életbe lépő változás adja, amikortól is a Nemzeti Adó- és Vámhivatal beveti az újabb csodafegyverét, az online számlarendszert.

Júliustól azokat a számlákat, amelyek adóalanyok közötti, belföldi áfás ügyletekről szólnak, valamint amelyekben az áthárított áfa összege legalább 100 ezer forint, tételesen és valós időben be kell majd jelenteni az adóhatóságnak. Mindezt a számlázó programok és a hatóság rendszere közötti gép-gép kapcsolat segítségével, manuális beavatkozás nélkül kell megoldani – összegezte a hvg.hu.

Aki ezt a kötelezettséget figyelmen kívül hagyja, vagy küld adatokat a NAV-nak, de nem a megfelelő formában, azt akár egymillió forintra is bírságolhatják, vagy felfüggeszthetik az áfalevonási jogát.

Márpedig e pénzbüntetés lehetősége már anyagilag fenyegetőbb veszély, mint az, ha egy könyvelő magasabb díjakkal szankcionálja a papírmunkához ragaszkodó cégeket.

Érdekes módon az említett könyvelőiroda ügyfeleinek többsége nem akadt fenn a díjemelés kilátásba helyezésén. Valószínűleg azért sem volt gond, mert körülbelül 80 százalékuk már áttért az elektronikus számlázásra, és a többiek is szinte kivétel nélkül erre készülnek. Csupán alig néhányan ágálnak az új előírások ellen, ők szinte egytől egyig katás vállalkozók.

Néhány tudnivaló az e-számlarendszer júliusi bevezetéséről

Számlázó program esetén az adatokat a számlázó programból emberi beavatkozás nélkül, nyilvános interneten keresztül azonnal, a számla elkészülése után rögtön továbbítani kell a NAV-hoz.

Nyomtatvány, például számlatömb alkalmazásával történő számlázás esetén az adatokat webes felületen kell rögzíteni. Az adatszolgáltatást 5 naptári napon belül kell teljesíteni. Az 500 ezer forint vagy annál nagyobb összegű áfát tartalmazó számláknál rövidebb a határidő, ekkor legkésőbb a számlakibocsátás utáni napon továbbítani kell elektronikusan az adatokat.

Kiemelt fotó: Thinkstock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik