Gazdaság

Mehetnek a kukába a régi számlázóprogramok?

A NAV-hoz bekötött online számlázást júliustól kell alkalmazni olyan vállalkozásoknál, ahol van 100 ezer forint áfatartalom feletti számla. Nem lesz mindenkinek sétagalopp az átállás:

A probléma az nálunk, hogy komplett rendszer kezeli a készletgazdálkodást, amelynek része a számlázás is. Ez a rendszer pedig olyan régi, hogy nem fog tudni megfelelni a NAV-elvárásoknak és a létrehozó szoftveresek sem támogatják már. Az sem lenne megoldás, ha kiemelnénk a számlázást a rendszerből és vennénk egy számlázóprogramot külön. Azt ugyanis nemigen lehetne összekötni a régi készletnyilvántartó rendszerrel. Vagyis úgy tűnik, kell vennünk egy teljesen új, komplett rendszert. Azt látom, hogy a régi, DOS-alapon működő verziókat az előállítók nem fejlesztik már, akinek ilyenje van, az megérett a cserére. Csakhogy az átállás sok pénz és munka

– írta olvasónk egy kereskedő cég nevében.

Számlázóprogramok gyártóit kérdeztük, valóban kukában-e a helyük a régi rendszereknek, vagy van kielégítő kompromisszumos megoldás.

Nem minden programot fognak fejleszteni

A Számlázz.hu azt írta, lesznek olyan rendszerek, amelyek üzemeltetői júliustól nem szolgáltatnak tovább. Komoly fejlesztői feladat ugyanis, hogy egy számlázóprogram megfeleljen a NAV követelményeinek. A Számlázz.hu-nál viszont  intelligens integrációs lehetőségek érhetőek el, így a számlázás bármely rendszerben/ből 100 százalékosan kiszervezhető a Számla Agent moduljuk segítségével.

Forrás: szamlazz.hu

„Ha én készletkezelőt fejlesztenék, biztosan nem írnék bele számlázómodult – jelentette ki a cég szolgáltatás–fejlesztési vezetője, Stygár László. Ezzel arra utalt, hogy szerinte bölcsebb a két (vagy még több) rendszer összekapcsolását választani.

A számlázóprogramok fele is kieshet

A Kulcs-Soft becslése szerint mintegy 100 olyan cég van, amely valaha számlázóprogramot fejlesztett, de közülük legfeljebb 40-45 adja majd ki a változtatásokkal összhangban lévő szoftverfrissítést.A nem frissített szoftverek pedig ugyan használhatók lesznek továbbra is számlázásra, de a NAV által elvárt beküldést a vállalkozónak a szoftvertől függetlenül kell majd elvégeznie, akár kézileg is, ami bonyolíthatja a mindennapokat.

A Kulcs-Soft követi a törvényi változásokat, és azon van, hogy kompatibilisek legyenek az új rendszerrel, teljesen automatizálva a beküldési folyamatot. Azoknak a vállalkozóknak pedig, akik nem ilyen szerencsések, jelenleg használt szoftverükkel abban tudnak segíteni, hogy az adataikat a régi programból át tudják konvertálni egy újba.

Mit érdemes tudni az átállásról?

Az adatszolgáltatásra kötelezett adózóknak első lépésben regisztrálniuk kell az online számla rendszerébe, amihez előzetes ügyfélkapu-regisztráció szükséges. Ha webes felületen jelentik be a 100 000 forintot meghaladó áfatartalmú számlákat, azt az úgynevezett elsődleges és másodlagos felhasználók tehetik meg. Ha számlázóprogramból teljesítik az adatszolgáltatást, akkor ezt a technikai felhasználók tehetik meg. Közös bennük az, hogy valamennyi felhasználót „létre kell hozni” az online felületen, foglalta össze a lényeget a Kulcs-Soft.

Hogy mivel járhat, ha valóban személyenkénti számlakibocsátói regisztráció kell, arról már írtunk:

Online számlázás: van egy jó hírünk, meg két rossz
Tényleg minden automatikus lesz, vagy szívhatnak majd a vállalkozások, meg a könyvelők?

Regisztrálni egyelőre csak tesztüzemmódban lehet a NAV felületén. A regisztráció a Számlázz.hu szerint nem lesz a legegyszerűbb, hiszen az adatkapcsolathoz technikai felhasználót is létre kell majd hozni.

Alapesetben automatikus lesz

A Kulcs-Soft számlázó programjaiban a felhasználó regisztrációs adatainak megadásával létrejön a kapcsolat az online számla rendszerével. Ezután minden egyes 100 000 forintot meghaladó áfatartalmú számla adatait automatikusan megküldi a rendszer az adóhatóságnak. Amennyiben technikai probléma lépett fel, átmenetileg nem érhető el a szolgáltatás. Ha nincs internetkapcsolat, a szoftver időközönként megpróbálja újra megküldeni az adatokat. Ha tartalmi szempontból nem megfelelő a számla és erről az online rendszer visszaigazolást küld, azt megjelöli a rendszer, és megtekinthető, mi a probléma.

Ha nincs hiba, akkor a folyamat automatikusan zajlik. Csak abban az esetben igényelhet pluszerőforrást mindez, ha technikai okokból nem sikerül a küldés. Ilyenkor manuális rögzítés szükséges.

Naprakész böngésző is kell hozzá

A NAV-os online felület megfelelő megjelenítéséhez és működéséhez elengedhetetlen a böngészők naprakész frissített verziója. Tehát bizonyos elavult operációs rendszerek használatát (Windows XP) be kell szüntetni – hívta fel a figyelmet a Klucs-Soft.

A legfrissebb böngészők:

  • GoogleChrome: 63.+
  • FirefoxQuantum: 57.+
  • Microsoft Edge: 41.+
  • Internet Explorer: 11.+
  • Apple Safari: 11.+

Mégis van megoldás?

Cikkünk megjelenése után kaptunk levelet az RSM Hungary Zrt. vezérigazgatójától, Kalocsai Zsolttól. Mint írta, jelenleg Magyarországon nagyságrendileg 5000 körüli darabszámra tehető a számlázási megoldást is kínáló szoftverek száma, ami kifejezetten magas szám. Felhívta továbbá a figyelmünket rá, hogy a NAV állásfoglalása alapján lehetőség van arra, hogy egyedi megoldással is teljesíteni lehessen az adatszolgáltatást.

Cégünk egy ilyen megoldást fejlesztett ki, amely már működik és bármelyik számlázó szoftverhez kapcsolható, ráadásul felhő alapú, így az ügyfeleknek semmit sem kell lokálisan telepíteniük. Ez azt is jelenti, hogy azoknak a társaságoknak is megoldást tudnak adni, amelyek olyan számlázó/ügyviteli megoldással dolgoznak, ahol a fejlesztő már nem fejleszt tovább.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik