Gazdaság
Budapest, 2014. december 11.
Tájékoztató tábla az M1-es és M7-es bevezető szakaszán Budapest határában 2014. december 11-én. Megszűnik januártól az M0-s autóút általános díjmentessége. Az NFM közleménye szerint a körgyűrű M5-ös és M4-es (4. sz. főút), valamint M3-as autópálya és 11. sz. főút közötti szakaszai, és a gyorsforgalmi úthálózat M0-s autópályán belüli részei (például M1-es és M7-es bevezető a Budapest táblától) januártól csak matricával használhatók. Az M0-s körgyűrű egyes elemei uniós forrásból épültek vagy újultak meg, ezeken a szakaszokon a díj bevezetését az EU támogatási szabályai nem teszik lehetővé. Az M0-s körgyűrű egyes elemei uniós forrásból épültek vagy újultak meg, ezeken a szakaszokon a díj bevezetését az EU támogatási szabályai nem teszik lehetővé.
MTI Fotó: Kovács Attila

Óránkért 26-28 ezer forintért fogadott szakértőket az állami útdíjfizető

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 06. 08. 17:21

Korábban a témában:

Több mint 400 millió forintért bíz meg szakértőket a Nemzeti Útdíjfizetési Zrt. (NÚSZ), az eredményhirdetés  szerint műszaki és igazgatásszervezői feladatokra. Összesen 13 330 órányi szakértést terveztek be, de ehhez nincs kötve a megrendelő, esetenként adhatja le majd az igényét. A nyertes két jelentkező közül a MultiContact Consulting Szolgáltató Kft. lett, akinek alvállalkozója a Kürt Zrt. A díjazás így szerepel az értesítőben:

 • A MultiContact szakértői óradíja (nettó): 25 950 forint/hó.
 • A Kürt Zrt. szakértői óradíja (nettó): 28 000 forint/hó.

Nem értettük, hogy lehet az óradíj = havidíj, de kiderült, elírásról van szó. Ezek óradíjak, és a NÚSZ kezdeményezte is a tájékoztató módosítását.

Azt sem értettük, hogy ha a vállalási díj összesen 429,91 millió forint, és a tervezett óraszám 13 300, akkor hogyan jön ki a tenderben szereplő óradíj. Hiszen a vállalási ár és az óraszám alapján óránként 32 324 forintot fognak fizetni. Hogy jön ki akkor a tender összértéke? A NÚSZ Zrt. kommunikációs vezetője, Török Szabolcs azt válaszolta, hogy a 429,91 millió forintos összeg és a tervezett 13 300-as óraszám a szerződés NÚSZ Zrt. általi becsült összértéke és összes munkamennyisége volt. Az előbbi egyben a szerződés szerinti keretösszeg is, vagyis a munka összesített nettó ellenértéke ezt nem haladhatja meg. A nyertes ajánlat óradíja alacsonyabb volt az NÚSZ által becsültnél – oldotta fel az ellentmondást.

Nincs saját emberük a speciális feladatokra

Arra nem válaszolt Török Szabolcs, hány ember dolgozik a NÚSZ-nál, és köztük hány szakértő van. A NÚSZ mérlegbeszámolójához fűzött kiegészítő mellékletből annyi derül ki, hogy 2017 végén 716-an dolgoztak az állami cégnél, amely 4,1 milliárd forint bérköltséget mutatott ki a múlt évre. A kommunikációs vezető azt írta, hogy a feladatok ellátásához cégük jelenleg nem rendelkezik megfelelő szakértelemmel és kompetenciával, ezért volt indokolt a közbeszerzési eljárás kiírása.

A közbeszerzést az elektronikus útdíjfizetési rendszer működtetéséhez (beleértve fejlesztéséhez és tervezéséhez) kapcsolódó műszaki és igazgatásszervezői szakértői feladatok ellátása érdekében írták ki, és a nyertesnek a következő speciális feladatokat kell ellátnia:

 • Beszerzési eljárások támogatása;
 • fejlesztéshez kapcsolódó igazgatásszervezési és műszaki szakértői feladatok;
 • igényspecifikációs feladatok támogatása;
 • EETS (European Electronic Toll Service / Európai Elektronikus Útdíjszedési Szolgáltatás) specifikus szakértői,
 • minőségbiztosítói,
 • Európai Uniós adatvédelmi rendelettel kapcsolatos feladatok ellátása;
 • nemzetközi piaci részvétel erősítése;
 • bevallási közreműködők auditálása.

 

Kiemelt kép: Kovács Attila / MTI

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Szkopje, 2018. október 5.
Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök a macedón fellebbviteli bíróságra érkezik Szkopjéban 2018. október 5-én. A bíróság megerõsítette a Gruevszki ellen hivatali visszaélés miatt kiszabott kétéves börtönbüntetést. A politikust májusban ítélte el egy szkopjei bíróság amiatt, hogy miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a gyõztesnek kihirdetett autókereskedõ utólag jutalékot fizetett neki, illetve õ maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. (MTI/EPA/Georgi Licovszki)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.