Gazdaság

Székenként 174 ezer forinttal drágult a kaposvári sportcsarnok

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 05. 29. 11:59

Korábban a témában:

Eredetileg nettó 4,4 milliárd forintba került volna a 2016 nyarán kiírt és novemberben elbírált kaposvári multifunkcionális sportcsarnok építése, idén áprilisban azonban módosítottak több ponton is, így többek között drágult is a beruházás, nettó 4,65 milliárd forintra.

Van néhány vicces részlet, ha megnézzük, mi mindenen módosított a helyi önkormányzat egy ilyen nagy beruházásnál, csaknem két évvel az eredeti kiírás után:

  • az alvállalkozók arányát eredetileg a vállalási díj 50 százalékában maximálták, ezt felemelték 65 százalékra,
  • mostanra észrevették, hogy az eredeti szerződésben elírták a helyrajzi számokat, volt ami ki is maradt, időközben telekhatár-módosítás is volt, mindezt korrigálták,
  • két évvel ezelőtt sportszakmai szempontok miatt jelentősen lefaragták a raktárak méretét, azonban időközben rájöttek, hogy a gazdaságos működtetéshez mégiscsak kellenek a nagyobb helyiségek, ami miatt a tervezés költsége 10 millió forinttal emelkedett,
  • szintén a gazdaságos működtetés okán (a tartószerkezet és az alapterület megváltoztatása nélkül) megnövelték a nézőtér nagyságát, és a székek számát is 327-tel, hogy elérje a 3000 darabot. A pluszszékezés költsége kicsit több mint nettó 57 millió forint lesz. Ez székenként több mint 174 ezer forint.

Az összköltség 251 millió forinttal nőtt, ebből csak a felsorolásban szereplő 67 millió forintot nevesítették, a többit nem. Az önkormányzat szerint mindez a módosítási igény olyan körülmények miatt történt, amelyet a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő (=az önkormányzat) nem láthatott előre. Végül is honnan tudhatták volna, hogy ha kisebb raktárakat építenek, mint kellene, az nem lesz jó? És nyilván az sem látható előre, hogy ha kevesebb a szék, akkor kevésbé gazdaságos a működtetés.

A multifunkciós sportcsarnok megépítését a Záév Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. végzi, ebben nincs változás.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.