Gazdaság

Székenként 174 ezer forinttal drágult a kaposvári sportcsarnok

Eredetileg nettó 4,4 milliárd forintba került volna a 2016 nyarán kiírt és novemberben elbírált kaposvári multifunkcionális sportcsarnok építése, idén áprilisban azonban módosítottak több ponton is, így többek között drágult is a beruházás, nettó 4,65 milliárd forintra.

Van néhány vicces részlet, ha megnézzük, mi mindenen módosított a helyi önkormányzat egy ilyen nagy beruházásnál, csaknem két évvel az eredeti kiírás után:

  • az alvállalkozók arányát eredetileg a vállalási díj 50 százalékában maximálták, ezt felemelték 65 százalékra,
  • mostanra észrevették, hogy az eredeti szerződésben elírták a helyrajzi számokat, volt ami ki is maradt, időközben telekhatár-módosítás is volt, mindezt korrigálták,
  • két évvel ezelőtt sportszakmai szempontok miatt jelentősen lefaragták a raktárak méretét, azonban időközben rájöttek, hogy a gazdaságos működtetéshez mégiscsak kellenek a nagyobb helyiségek, ami miatt a tervezés költsége 10 millió forinttal emelkedett,
  • szintén a gazdaságos működtetés okán (a tartószerkezet és az alapterület megváltoztatása nélkül) megnövelték a nézőtér nagyságát, és a székek számát is 327-tel, hogy elérje a 3000 darabot. A pluszszékezés költsége kicsit több mint nettó 57 millió forint lesz. Ez székenként több mint 174 ezer forint.

Az összköltség 251 millió forinttal nőtt, ebből csak a felsorolásban szereplő 67 millió forintot nevesítették, a többit nem. Az önkormányzat szerint mindez a módosítási igény olyan körülmények miatt történt, amelyet a kellő gondossággal eljáró ajánlatkérő (=az önkormányzat) nem láthatott előre. Végül is honnan tudhatták volna, hogy ha kisebb raktárakat építenek, mint kellene, az nem lesz jó? És nyilván az sem látható előre, hogy ha kevesebb a szék, akkor kevésbé gazdaságos a működtetés.

A multifunkciós sportcsarnok megépítését a Záév Zrt. és a Fertődi Építő és Szolgáltató Zrt. végzi, ebben nincs változás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik