Gazdaság

Minden tizedik eurót visszakéri Brüsszel: százmilliárd forint uniós támogatást bukhatunk

Az Európai Bizottság az intézményrendszer vizsgálata után az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol: 100-150 milliárd forint lehet a büntetés.

Novemberben jártak Budapesten az Európai Bizottság auditorai, és mint akkor meg is írtuk, 1200 milliárd forint összértékű, közbeszerzést vizsgáltak meg nagyítóval a 2015 és 2017 közötti termésből. Úgy festett, nem vaktában választották a vizsgálni valót, akadt benne messziről bűzlő tanácsadói megbízás, a 34 kiválasztott projekt fele pedig olyan építési beruházás volt, amelynek a szerződéses ára rendre 20-70 százalékkal meghaladta a közbeszerzési felhívásban becsült értéket.

Ezekből a konkrét esetekből próbálták megállapítani, megfelelő-e az uniós támogatású projektek hazai közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Minden jel arra vallott, hogy a legrosszabb is megtörténhet, azaz a 2014-2020 közötti finanszírozási időszak összes uniós támogatásának a folyósítását felfüggesztheti a bizottság.

Levegőben lóg az összes uniós támogatásunk felfüggesztése
Durván megdrágult beruházásokat vizsgálnak hamarosan a brüsszeli ellenőrök. Megnézik, működik-e a Lázár János vezette tárca közbeszerzési ellenőrzési rendszere.

A napokban megérkezett az eredmény, és nem jobb az előzmények alapján vártnál az Európai Bizottság levele. A 24.hu brüsszeli forrása szerint:

  • a teljes intézményrendszer közbeszerzési ellenőrzési rendszere hármas osztályzatot kapott a négyfokozatú skálán. Ez azt jelenti, hogy nagy hibákkal, éppen csak működik a rendszer.
  • Az Európai Bizottság az uniós támogatások egy részének megvonását, 10 százalék átalánykorrekciót javasol.

Egytől négyig

Az unióban alkalmazott négyes skálán a legjobb az egyes osztályzat, Magyarország általában kettes fokozatot szokott kapni, ami azt jelenti, hogy a rendszer működik, csupán kisebb javítások szükségesek. A harmadik fokozat a rendszer súlyos hiányosságait, a négyes pedig már a működésképtelenséget jelenti. Kapott ennél már rosszabbat a magyar rendszer, igaz, csak egyszer, a 420 milliárd forintos víziközmű-beruházások és a hozzá kapcsolódó brutális tanácsadói közbeszerzések vizsgálata kapcsán. Azt állapították meg, hogy az irányítási és ellenőrzési rendszer „lényegében nem működik”, ezért négyes osztályzatot adtak. Sem a pályázatokat kiíró Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., sem a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztálya nem volt képes kiszűrni a súlyos közbeszerzési szabálytalanságokat, pedig az auditorok szerint 69 érvényes ajánlatból 62-t ki kellett volna zárni. Akkor az bizottság 25 százalékos korrekciót javasolt az addig megkötött szerződésekből, a bizottság levele után született kontraktusok pedig nem számíthattak egyetlen euró támogatásra sem.

A hibák nagyok, de bizalmasan kezelendők

Megkérdeztük a magyarországi főellenőrt, az Európai Támogatásokat Auditáló Főigazgatóságot, az EUTAF-ot, mik azok a nagy hibák, amelyek miatt éppen csak működőképesnek találtatott a rendszer. Dencső Balázs főigazgató azzal hárította el a választ, hogy a megküldött javaslattervezetet az Európai Bizottság bizalmasan kezelendőnek minősítette, ezért nem áll módjában annak tartalmáról tájékoztatást adni.

Munkagépek dolgoznak az M4-es autópálya építésén Berettyóújfalunál 2017. július 11-én, az ünnepélyes alapkőletétel napján.
Fotó: Czeglédi Zsolt/MTI

Ha a közbeszerzés menete és ellenőrzése nem megbízható, akkor nincs garantálva az uniós pénzek hatékony és takarékos elköltése.

Néhány vizsgált projekt (zárójelben a szerződéses ár)

  • Hármas metróvonal, rekonstrukció, Nagyvárad tér-Lehel tér közötti szakasz: 39,3 (59,7) milliárd forint
  • Budapest-Esztergom vasútvonal villamosítása: 28,6 (33,7) milliárd forint
  • Szántód-Kőröshegy-Balatonszentgyörgy, illetve Fonyód-Kaposvár vasútfejlesztés: 55,5 (72,4) milliárd forint
  • Kelenföld-Százhalombatta vasútkorszerűsítés: 30,9 (51,3) milliárd forint
  • M4 Berettyóújfalu-Nagykereki, autópályaépítés: 68,6 (83) milliárd forint

Az EUTAF az uniós támogatások második szintű ellenőrzését végzi, az Európai Bizottság módszertani iránymutatásai alapján, így nem valóságtól elrugaszkodott kérdés, hogy a súlyos hibákra tekintettel kezdeményezi-e a teljes intézményrendszer felfüggesztését addig, amíg a hibákat kijavítják. Dencső Balázs válaszából azonban az derült ki, hogy egyelőre nem kíván ilyesmit tenni. Még csak az angol nyelvű jelentéstervezet érkezett meg, a magyar fordítás kézhezvételétől számított 30 nap lesz az észrevételek megtételére – idézte fel az ilyenkor szokásos eljárásrendet. Ha már lejátszotta az Európai Bizottság a meccset, akkor „a végleges jelentésben szokta az Európai Bizottság felkérni a tagállami audit hatóságot (EUTAF), hogy ellenőrizze, validálja a tagállami hatóságok számára a végleges jelentésben megállapított intézkedések végrehajtását”. Vagyis az Eutaf nem kíván közbeavatkozni, majd esemény után, a hibák kijavítását követően ellenőrzi a rendszert. Dencső Balázs arra sem válaszolt, hogy várhatóan mennyi időbe telik a hibák kijavítása.

Százmilliárdos bukás néz ki a gázos közbeszerzések miatt

A Miniszterelnökséghez ugyancsak megérkezett Brüsszelből a levél, ők azonban egyáltalán nem reagáltak a kérdéseinkre. Így nem válaszoltak arra a konkrét kérdésre sem: hány milliárd forint uniós támogatás megvonását javasolja az Európai Bizottság? A 24.hu értesülése szerint a javaslat nem vesződik a vizsgált projektekkel egyenként, nem dekázza, hol, mekkora szabálytalanság történt, és a támogatásból hány százalék megvonását látja célszerűnek.

Az Újpest-Központ végállomás a 3-as metró felújítása előtti utolsó napon, 2017. november 3-án. Az Újpest-Központ és a Lehel tér közötti szakasz felújítása várhatóan egy évig tart.
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

Olyan sok a hiba a rendszerben, hogy átalányt, 10 százalékos korrekciót javasoltak a bizottság szerint megbízhatatlan ellenőrzési rendszeren átfutott projektek mindegyikére.

Szakértők úgy becsülik, hogy legalább 100-150 milliárd forint közötti támogatásról van szó. Ők azzal számolnak, amit a múlt év teljesítményéről hivatalosan közöltek: Csepreghy Nándor, a kancellária akkori miniszterhelyettese bejelentése szerint 2488 milliárd forintot fizettek ki a nyertes pályázóknak 2017-ben. A becslés szerint ha ezeknek csak a 40 százaléka jutott túl a közbeszerzési procedúrán, akkor is durván 1000 milliárd forintnyi támogatást, 100 milliárd forintot érint a brüsszeli javaslat.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik