Közélet
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Levegőben lóg az összes uniós támogatásunk felfüggesztése

Vitéz F. Ibolya
Vitéz F. Ibolya

újságíró. 2017. 11. 14. 06:30

A 420 milliárd forintos víziközmű-tender kapcsán az Európai Bizottság már kimondta, hogy nem működik megfelelően a magyar ellenőrzés. Most ennél is nagyobb pofonra készül: több mint ezer milliárd forintnyi szerződésben fognak kutakodni az auditorok.
Korábban a témában:

Durván megdrágult közbeszerzéseket szednek hamarosan ízekre az Európai Bizottság ellenőrei. A listán van a 39 milliárdról csaknem 60 milliárd forintra drágult M3-as metróvonal felújítása. De a 24.hu értesülése szerint nagyítóval nézik meg azt a dél-balatoni vasúti projektet is, amelyik az 55,5 milliárd forintos becsült árhoz képest 72,4 milliárd forintra drágult, és az egyik nyertese Mészáros Lőrinc cége, az R-Kord Kft. volt.

A lajstromban több mint 15 milliárd forintnyi olyan szerződés is szerepel, amelyet az uniós pénzosztást koordináló-ellenőrző Miniszterelnökség maga kötött. A Lázár János vezette tárca megbízásai közül megvizsgálnak egy 5 milliárdos tanácsadói megatendert, továbbá két hasonlóan méretes, 6,5 milliárd, illetve 5,1 milliárd forintos kommunikációs közbeszerzést is.

Az auditorok a jövő héten érkeznek Budapestre és azt vizsgálják, megfelelő-e az uniós támogatású projektek közbeszerzési rendszere, különös tekintettel az ellenőrzésre. Ha megbukik valamelyik projekt, akkor a szabálytalanság súlyától függően a támogatás egy részét vissza kell fizetni. Ez a szokásos következménye az auditoknak, ennél azonban nagyobb a tét. Brüsszeli forrásból úgy tudjuk,

azzal a forgatókönyvvel is számolni kell, hogy az összes uniós támogatás folyósítását felfüggeszti a bizottság, ha az ellenőrzési rendszert nem találja rendben.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ami a súlyos szankció bevetésének valószínűségét illeti, a viharfelhők egy ideje gyűlnek. A 2014 és 2020 közötti finanszírozási időszakban már adott néhány komoly jelzést az Európai Bizottság. A legsúlyosabb a nyár végén leadott „figyelmeztető lövés” volt a 420 milliárd forintos víziközmű-tender kapcsán. Az auditorok akkor arra jutottak, hogy az irányítási és ellenőrzési rendszer „lényegében nem működik”, ezért a létező legrosszabb, négyes osztályzatot adták rá.

Sem a pályázatokat kiíró Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft., sem a Miniszterelnökség közbeszerzési felügyeleti főosztálya nem volt képes kiszűrni a súlyos közbeszerzési szabálytalanságokat, érvénytelen pályázatok sorát fogadták be. De akkor a bizottság még megelégedett a konkrét tendert érintő elmarasztalással.

Még mindig nem jól számol a FAIR

A legfrissebb fejlemény a 24.hu forrásai szerint az, hogy a számlákat igazoló, kifizető hatóság hármas osztályzatot kapott. Ez azt jelenti, hogy működik ugyan a rendszer, de súlyos hibákkal, és a kincstári szervezet az elvégzett munkákról szóló, elfogadott számlákat közvetlenül nem küldheti ki Brüsszelbe, mert nem fogadják el tőle. Az ok: a pályázatkezelő és a támogatásokat nyilvántartó FAIR (Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer) számítógépes rendszer hibás működése. Erről itt írtunk bővebben.

Megpróbáltuk megtudni, mi a baj a számítógépes rendszerrel, várhatóan mennyi idő alatt hárítják el a hibát, és igaz-e, hogy bevonják az EUTAF-ot (Európai Támogatásokat Auditáló Főigazatóság) a számlák igazolásába. A legújabb kármentő ötlet ugyanis az, hogy a magyarországi főellenőr szerepét betöltő EUTAF a számlákat külön-külön ellenőrizze, és annak hitelesítésével küldjék ki Brüsszelbe. Ebből galiba lehet még, mert ez menedzsmentfeladat, az EUTAF pedig a legfőbb ellenőr, így összeférhetetlen helyzet alakulna ki: végeredményben a saját munkáját kontrollálná. Így ez a megoldás is a kifizetések felfüggesztésével fenyeget.

A lefokozásról nem tudnak, de a hibákról igen

Dencső Balázs EUTAF-főigazgató kérdésünkre azt közölte, nem tud arról, hogy 3-as kategóriába sorolták volna az igazoló hatóságot. Sőt az az idei évben – legutóbb október 30-31-én – számlákat is küldött már az Európai Bizottságnak. Azt azonban megerősítette, hogy az EUTAF a költségnyilatkozatokat egyenként validálta. Ugyanakkor nem a számlák megfelelőségét (szabályszerűségét, elszámolhatóságát) vizsgálták, hanem azt, hogy az EUPR-ből (Európai Uniós Programok Rendszere) állították-e elő, és nem tartalmaznak-e olyan számlát, amely olyan problémakörrel érintett, amivel kapcsolatban az EUTAF korábban továbbfejlesztési javaslatot tett, és az még nem teljesült.

Az EUTAF korábban továbbfejlesztési javaslatokat tett a nagyprojektek kezelésével, a szerződések és számlák összekötésével, a pénzügyi eszközök kezelésével, egyes szabályzatok frissítésével, a vezetői nyilatkozatok előállításával, a követeléskezeléssel, az állami támogatások előlegének lehívásával kapcsolatban, amely fejlesztések részben teljesültek, illetve folyamatban vannak – magyarázta a főigazgató a válaszban. Ez azt jelenti, hogy

a 24.hu által még a nyáron megszellőztetett ügyet, a támogatásnyilvántartó rendszer hibáit azóta sem sikerült maradéktalanul megoldani.

Balatonfenyves, 2017. március 17.
A dél-balatoni vasútvonal felújítási munkálatai a balatonfenyvesi vasútállomásnál 2017. március 17-én.
MTI Fotó: Varga György
A dél-balatoni vasútvonal felújítási munkálatai a balatonfenyvesi vasútállomásnál idén márciusban.
MTI Fotó: Varga György

A Miniszterelnökség az igazoló hatóságra vonatkozó kérdésre nem válaszolt, hanem azt közölte, nem sorolták a 3-as kategóriába a FAIR-t. A rendszeren keresztül az idei uniós elszámolási rendszerben már csaknem 1,2 milliárd euró összegű elszámolást nyújtottak be az Európai Bizottságnak, és a válasz szerint ebből

több mint 100 millió eurónyi összeg megérkezett a hazai költségvetési számlákra.

Az idén további elszámolások kiküldését is tervezik – vetítette előre a Miniszterelnökség. A tárca közlése szerint a hibák egy része téves adatrögzítések miatt, más része a fejlesztések miatt alakul ki, a hibákat folyamatosan javítják a szakembereik, a hibajavítási idők folyamatosan csökkennek, ahogyan a hibák száma is.

3,5 milliárd eurónak vághatnak alá

Bármely okból következne be az uniós támogatások felfüggesztése, a lehető legrosszabbkor jönne. Úgy tudjuk, az volt a kormányzati terv, hogy november folyamán összesen 3,5 milliárd eurónyi (több mint 1000 milliárd forint értékű) számlát küldenek ki Brüsszelbe. Ez helyre billentené a költségvetést, amelyen jelenleg méretes lyuk tátong. A legutóbbi államháztartási jelentés szerint az első tíz hónapban már 1400 milliárd forint felett volt a deficit, ami meghaladta az éves előirányzat 120 százalékát. A helyzet alapvetően az uniós támogatások miatt alakult így:

az első tíz hónapban Brüsszelből mindössze 326 milliárd forint támogatás érkezett, a magyar költségvetés ezzel szemben már több mint 1700 milliárd forint előleget utalt át a projektekre.

Kiemelt kép: MTI/Varga György

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - DECEMBER 7 : President Donald J. Trump stops to speak with reporters and members of the media as he walks to board Marine One and depart from the South Lawn of the White House on Friday, Dec. 07, 2018 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.