Gazdaság

Gigaadók karcsúsítják a magyarok fizetését

Az OECD nemrég megjelent jelentése a munkabérekre kirótt adók mértékét vette górcső alá az egyes országokban. A tanulmány összegzi azt is, hogy 2017-ben mekkora személyi jövedelemadó, illetve szociális hozzájárulások terhelik a munkavállalók béreit.

  • A terhek átlagosan 25,5 százalékosak a vizsgált országokban.
  • Magyarországon az átlagot jóval meghaladják, azaz 35,5 százalékosak.

Másképp fogalmazva:

  • A vizsgált államokban a személyi jövedelemadó átlagos mértéke 15,7 százalék, míg a szociális hozzájárulások mértéke 9,8 százalékos.
  • Magyarországon 15 százalékos az szja, ami átlagosnak mondható, szociális járulékokra viszont 18,5 százalékot vonnak a fizetésekből, ami elég magas.

A magyarnál kisebb volt a levonás a fizetésekből többek között Franciaországban, Nagy-Britanniában, az Egyesült Államokban és Kanadában is.

Ebben tényleg élen járunk: Orbánék agyonadóztatják a kiskeresetűeket
Az egykulcsos adórendszer és a családtámogatások speciális rendszert eredményeztek, ami a szerényebb keresetűeknek fáj a leginkább.

Kérdés, sikerül-e a kormány terve, hogy legalább régiós szinten versenyképesek legyenek a magyar bérterhek:

Varga Mihály adócsökkentést lengetett be
A nemzetgazdasági miniszter a legújabb Orbán-kormány gazdaságpolitikai céljairól beszélt.

Ami az elvonást illeti, a személyi jövedelemadónál már rég óta műsoron van, hogy egyszer majd kilenc százalékos lesz. Ha ezt már meglépték volna, akkor az OECD-statisztika átlag alatti levonást mutatott volna a magyar béreknél. Arról viszont nem halottunk, hogy az egyéni nyugdíjjárulékot, vagy az egészségbiztosítási járulékot csökkenteni akarnák.

Egyébként pedig jelentős béremelésekkel számol a kormány:

50-60 százalékkal nőhet a bérünk pár éven belül
A minimálbér elérheti a nettó 150 ezer forintot, a nettó átlagbér pedig 330 ezer forint fölé kúszhat. Ezzel tervez a kormány.

Kiemelt kép: Berecz Valter

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik