Pénzügy
Budapest, 2018. április 19.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a V4-ek gazdasági minisztereinek találkozója utáni sajtótájékoztatón Budapesten a Várkert Bazárban 2018. április 19-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Varga Mihály adócsökkentést lengetett be

24.hu
24.hu

2018. 04. 20. 11:46

Korábban a témában:

A polgári kormány gazdaságpolitikai céljai változatlanok:

  • a jövőben is erős és fenntartható gazdasági növekedésen, a pénzügyi stabilitáson, a teljes foglalkoztatáson, az államadósság csökkentésén, a közterhek mérséklésén és a bérek növelésén alapulnak – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az új kormány kiemelt feladata a családok erősítése és a biztonság megőrzése mellett a fenntartható fejlődés, a versenyképesség javítása. Megerősítette, hogy Orbán Viktor kormányfő felkérte a munka folytatására, egyben a gazdasági kabinet vezetésére.

Magyarország az akkori kormányok hibás gazdaságpolitikája miatt a 2000-es évek közepére elveszítette a régióban korábban betöltött vezető szerepét, és a magas ütemű növekedés helyett leszakadt a versenytársaitól. A 2010-től elvégzett munka azonban lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország a következő időszakban újra a térség húzóereje legyen – jelentette ki a tárcavezető. Ehhez jó alapot teremt, hogy tavaly 4,2%-kal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye, a 2010-es 80% körüli szintről 72 százalékra mérséklődött a GDP-arányos államadósság, és mindhárom hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot – tette hozzá.

Az eredmények lehetővé teszik, hogy a következő években is tartósan 4% körüli ütemben, az uniós átlag felett növekedjen a magyar gazdaság, 60%-ra mérséklődjön az államadósság, és a régiós versenytársakénál alacsonyabb szintre csökkenjenek a bérekre rakódó közterhek.

Ahhoz, hogy ezt elérjük, valószínűleg az kellene, amit Parragh László szorgalmaz. 9 százalékos szja, és 9 százalékos szocho:

Budapest, 2018. március 6.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján a Boscolo Budapest szállodában 2018. március 6-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Hatalmas előrelépés lehet, ha ezt tényleg meglépik Orbánék
A dánokkal kerülnénk egy szintre, ami a bérterheket illeti.

Hozzátette, a gazdaságpolitika jó irányát a választások is megerősítették.

A foglalkoztatási eredményekről szólva Varga Mihály kiemelte: a 2010. évi 3,7 millióról majdnem 4,5 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, ezzel együtt 12 százalékról 3,8 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya. A még meglévő munkaerőpiaci tartalékok, így a közfoglalkoztatottak, a külföldön dolgozók – akik közül egyre többen térnek haza az emelkedő béreknek köszönhetően –, a nők és az idősek egy részének bevonásával elérhető a kormány 2010-ben kitűzött, egymillió új munkahely létrehozására tett ígérete – jegyezte meg a tárcavezető.

Varga Mihály rámutatott: a szakképzés átalakítása eredményes és szükséges a gazdaság számára, ezzel együtt erősíteni kell a vállalatok szakképzésben betöltött szerepét, lehetőséget adva egyebek mellett az oktatási intézmények és a szakképzettek kiválasztására.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

This general view taken on August 15, 2018, shows abandoned vehicles on the Morandi motorway bridge after a section collapsed in the north-western Italian city of Genoa. 
At least 30 people were killed on August 14, when the giant motorway bridge collapsed in Genoa in northwestern Italy. The collapse, which saw a vast stretch of the A10 freeway tumble on to railway lines in the northern port city, was the deadliest bridge failure in Italy for years, and the country's deputy transport minister warned the death toll could climb further. / AFP PHOTO / Piero CRUCIATTI / AFP / Piero CRUCIATTI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.