Pénzügy
Budapest, 2018. április 19.
Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a V4-ek gazdasági minisztereinek találkozója utáni sajtótájékoztatón Budapesten a Várkert Bazárban 2018. április 19-én.
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Varga Mihály adócsökkentést lengetett be

24.hu
24.hu

2018. 04. 20. 11:46

Korábban a témában:

A polgári kormány gazdaságpolitikai céljai változatlanok:

  • a jövőben is erős és fenntartható gazdasági növekedésen, a pénzügyi stabilitáson, a teljes foglalkoztatáson, az államadósság csökkentésén, a közterhek mérséklésén és a bérek növelésén alapulnak – jelentette ki Varga Mihály a Magyar Bankszövetség éves testületi ülésén.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: az új kormány kiemelt feladata a családok erősítése és a biztonság megőrzése mellett a fenntartható fejlődés, a versenyképesség javítása. Megerősítette, hogy Orbán Viktor kormányfő felkérte a munka folytatására, egyben a gazdasági kabinet vezetésére.

Magyarország az akkori kormányok hibás gazdaságpolitikája miatt a 2000-es évek közepére elveszítette a régióban korábban betöltött vezető szerepét, és a magas ütemű növekedés helyett leszakadt a versenytársaitól. A 2010-től elvégzett munka azonban lehetőséget teremt arra, hogy Magyarország a következő időszakban újra a térség húzóereje legyen – jelentette ki a tárcavezető. Ehhez jó alapot teremt, hogy tavaly 4,2%-kal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye, a 2010-es 80% körüli szintről 72 százalékra mérséklődött a GDP-arányos államadósság, és mindhárom hitelminősítő befektetésre ajánlott kategóriába sorolja Magyarországot – tette hozzá.

Az eredmények lehetővé teszik, hogy a következő években is tartósan 4% körüli ütemben, az uniós átlag felett növekedjen a magyar gazdaság, 60%-ra mérséklődjön az államadósság, és a régiós versenytársakénál alacsonyabb szintre csökkenjenek a bérekre rakódó közterhek.

Ahhoz, hogy ezt elérjük, valószínűleg az kellene, amit Parragh László szorgalmaz. 9 százalékos szja, és 9 százalékos szocho:

Budapest, 2018. március 6.
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke a kamara gazdasági évnyitóján a Boscolo Budapest szállodában 2018. március 6-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Hatalmas előrelépés lehet, ha ezt tényleg meglépik Orbánék
A dánokkal kerülnénk egy szintre, ami a bérterheket illeti.

Hozzátette, a gazdaságpolitika jó irányát a választások is megerősítették.

A foglalkoztatási eredményekről szólva Varga Mihály kiemelte: a 2010. évi 3,7 millióról majdnem 4,5 millióra nőtt a foglalkoztatottak száma Magyarországon, ezzel együtt 12 százalékról 3,8 százalékra csökkent a munkanélküliek aránya. A még meglévő munkaerőpiaci tartalékok, így a közfoglalkoztatottak, a külföldön dolgozók – akik közül egyre többen térnek haza az emelkedő béreknek köszönhetően –, a nők és az idősek egy részének bevonásával elérhető a kormány 2010-ben kitűzött, egymillió új munkahely létrehozására tett ígérete – jegyezte meg a tárcavezető.

Varga Mihály rámutatott: a szakképzés átalakítása eredményes és szükséges a gazdaság számára, ezzel együtt erősíteni kell a vállalatok szakképzésben betöltött szerepét, lehetőséget adva egyebek mellett az oktatási intézmények és a szakképzettek kiválasztására.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Budapest, 2018. november 19.
A behavazott Normafa Budapesten 2018. november 19-én.
MTI/Mohai Balázs

Jön december leghidegebb hete

Kommentek

NEW ORLEANS - SEPTEMBER 09: The NFL shield logo on the goal post pad at Louisiana Superdome on September 9, 2010 in New Orleans, Louisiana.   Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.