Közélet

Ebben tényleg élen járunk: Orbánék agyonadóztatják a kiskeresetűeket

A mfor.hu a friss OECD-adatokat elemezve jutott arra a következtetésre, hogy az Orbán-kormány speciális adópolitikája leginkább a kiskeresetűeknek fáj. 2017-ben a korábbi 48,2 százalékról 46,2-re csökkent az adóék mértéke Magyarországon, ami már nem a harmadik legmagasabb az OECD-tagállamok rangsorában, hanem „csak” a hatodik.

Ugyanakkor az alacsony és a magas keresetűek rangsorát nézve, az Orbán-kormány ritka jelenségnek nevezhető továbbra is. A 2011-ben bevezetett egykulcsos személyi jövedelemadó miatt a kevesebbet (átlagbér 67 százalékát) és a jól keresők (átlagbér 167 százalékát) fizetését is ugyanolyan mértékben adóztatja a kormány. Ezzel a tagállamok sorában egyedüliek vagyunk, hiszen az államok jellemzően a kevesebbet keresők bérét kisebb adóteherrel sújtják – írja a portál.

A magyar kiskeresetűekre jellemző 46,2 százalékos adóék a második legmagasabb az OECD rangsorában a belgák 47,2 százaléka után, náluk az átlagos adóék egyébként 53,7 százalék. A jól keresők adóterhelése viszont a középmezőnybe tartozik, a 11. legmagasabbnak számít. Az élen álló Belgium az átlagbér 167 százalékát keresők bére után 59,6 százaléknyi adót von el, és rajtuk kívül változó mértékben, de még 6 országban nagyobb a jól keresők adóéke 50 százaléknál.

Gyermekes családok esetében az adóék mértéke jóval alacsonyabb, 2017-ben a friss statisztika szerint egy átlag és az átlag kétharmadát kereső szülők esetében 37 százalék volt, ami noha “csak” a 9. legmagasabb a rangsorban, a régión belül a legmagasabbnak számít.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik