Gazdaság

Andy Vajna nyomtat Botkáéknak, mert a másik két céget kizárták

Az egyik ajánlattevő túl olcsón dolgozott volna, a másik rosszul töltötte ki a dokumentációt. Vajnára maradt a megbízás.

Az Andy Vajna kormánybiztos tulajdonában lévő Lapcom Kiadó Zrt. nyerte el Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának közbeszerzését. A hivatal a helyi lapot nyomtatja majd Andy Vajna cégénél, 52 megjelenésre kötöttek szerződést, heti 76 500 darab 12 oldalas példányra, 38 millió 532 ezer forintért – derül ki a Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent összefoglaló tájékoztatásból.

Mivel a közbeszerzés nem érte el az uniós értékhatárt, nemzeti eljárásrendben bonyolították le, tehát a polgármesteri hivatal meghívhatott három potenciális ajánlattevőt. A Lapcom mellett egy több évtizede működő családi vállalkozás, az Oláh Nyomdaipari Kft. és a Szalprint Kft. adhatott be ajánlatot. Előbbi túl alacsony áron vállalta volna a munkát, utóbbi pedig rosszul töltötte ki a közbeszerzési dokumentumokat (a teljes ár helyett laponként tüntette fel az ellenértéket), így Andy Vajna cége maradt nyeregben.

A Lapcom amellett, hogy az egyik legnagyobb magyar magánnyomdát üzemelteti, olyan lapokat is kiad, mint a Bors című országos napilap, a Délmagyarország című Csongrád megyei és a Kisalföld című Győr-Moson-Sopron megyei napilapok. A másik jelentős magánvállalkozás a Mediaworks Hungary Zrt., amibe 2017-ben olvadt be a megyei lapokat és terjesztői hálózatot fedő  Pannon Lapok Társasága Kft.-t. Mészáros Lőrinc kiadója legutóbb egy olyan, 163,2 millió forintos közbeszerzést nyert meg, aminek feltételeit kizárólag a Mediaworks tudta teljesíteni.

Helyesbítés – 2018. 05. 09.

Cikkünkre május 9-én reagált Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala.

 

A Polgármesteri Hivatal nyílt eljárásban hirdette meg a közbeszerzést, azonban a felhívás csak a Közbeszerzési Hatóság honlapján jelent meg. Ez törvényes. Bár nyílt eljárás volt, a kiíró három céget külön is értesített, meghozzá a polgármesteri hivatal “saját döntése alapján”. A háromból viszont csak egy adott be ajánlatot. További három cég maga jelentkezett, és kérte ki a dokumentumokat, közülük kettő tett ajánlatot.

 

Az Oláh Kft. ajánlatát azért nyilvánítottak érvénytelennek, mert darabárral adott meg, nem a teljes megrendelés ellenértékét. A Szalprint Kft. szintén darabárat adott meg, de oda írta be, ahol a teljes árnak kellett volna szerepelni, ezért érvénytelenítették pályázatukat. Így maradt csak a Lapcom, amelyet ugyan nem hívtak meg külön, de jött, és a fenti véletlenek folytán egyedül maradt, egyébként valóban olcsó ajánlatával.

 

A helyesbítési levélben leszögezik:

 

“Szeged Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatala a három ajánlattevő közül az egyetlen érvényes és egyebekben a legolcsóbb ajánlatot választotta ki. A hivatal körültekintően, szakszerűen és a törvényesen járt el. Függetlenül attól, hogy mit gondolunk az Andy Vajna tulajdonában álló lapok szerkesztői gyakorlatától, a város érdeke az, hogy a legolcsóbb és a legjobb ajánlatot válasszuk, és mi így tettük.”

 

Kiemelt kép: Balogh Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik