Gazdaság
Debrecen, 2015. február 5.
Puskás András, az Eximbank üzleti vezérigazgató-helyettese a bank észak-alföldi képviseletének avatásán Debrecenben 2015. február 5-én.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Rogán helyettese volt, 172 milliót keresett az állami banknál

Vitéz F. Ibolya
Vitéz F. Ibolya

újságíró. 2018. 04. 17. 06:03

Korábban a témában:

Makacsul tartja magát a pletyka, hogy Puskás András, Rogán Antal kabinetminiszter bizalmasa, egykori belvárosi alpolgármester 15 millió forint körüli végkielégítéssel távozott még februárban az Eximtől (a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. intézménypárosától). Ez három havi lelépti díjnak felelne meg, hiszen a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által felügyelt állami banknál Puskás vezérigazgató-helyettesi posztot töltött be, és távozásakor havi 4,6 millió forint volt az alapbére. A bank marketing és kommunikációs igazgatóságáról küldött válaszban azonban az áll, hogy nem fizettek Puskásnak lelépti díjat:

Prémiumban sem munkaviszonya alatt, sem távozáskor nem részesült, nem kapott továbbá semmilyen végkielégítést, egyéb juttatást távozáskor.

Az Eximről azt írtuk nemrég, hogy nagy a jövés-menés, miután februárban Puskás átült egy másik állami bank, a Budapest Bank (BB) vezérigazgató-helyettesi székébe, helyére pedig Szijjártó vezérigazgató-helyettesnek Dancsó József egykori fideszes képviselőt és főkincstárnokot nevezte ki. Azóta mások is érkeztek az Eximbe, köztük Sarka Kata egykori sajtósa, szépségkirálynő-jelölt, sőt a Fidelitas alelnöke is.

Puskás az Eximben főszereplő volt, a vezér, Urbán Zoltán váratlan halála után ő helyettesítette. A pénzügyi körökben terjedő hírek szerint a BB-be is sztárnak vitték, az esedékes privatizációhoz kell bizalmi ember.

Budapest, 2016. november 26.
Az EXIMHÁZ, az Eximbank épülete a VI. kerület, Nagymező utca 46-48-ban.
MTVA/Bizományosi: Róka László 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
MTVA/Bizományosi: Róka László

Ha már a végkielégítés tisztázása miatt úgyis közérdekű adatot igényeltünk, rákérdeztünk, hogy az Eximnél, mennyire becsülték meg Belváros-Lipótváros alpolgármesteréből lett sztárbankárt. Mennyi alapbért, prémiumot és egyéb, béren felüli juttatást, illetve az igazgatóság tagjaként mennyi tiszteletdíjat kapott Puskás András 2014-es kinevezésétől távozásáig?

A válaszokból az derült ki, hogy karrierjének első 16 hónapjában bruttó 1,9 millió forint besorolási bért kapott, majd bruttó 4,6 millió forintra ugrott az alapbére. A nagy ugrás akkor történt, mikor az Orbán-kormány eltörölte az állami cégek vezetőinek 2 millió forintos bérplafonját, és helyette fontossági sorrendet állított fel a cégek között. A stratégiailag legfontosabbak, mint a bankok vezérigazgatói, havi ötmilliós fizetésre vannak belőve. Puskást ennél mindössze 8 százalékkal alacsonyabbra pozícionálták, és összességében

három és fél év alatt bruttó 154,6 millió forintot számfejtettek neki

2014. június 30. és 2018. február 6. között, amíg az EXIM vezérigazgató-helyettesi feladatait ellátta.

Ezen felül igazgatósági tagként tiszteletdíjra volt jogosult, havonta kezdetben 465 ezer forint, aztán 2016-ban 550 ezer, idén már 637,5 ezer forint volt a járandósága ezen a címen. Ha nem bíbelődünk az utolsó néhány februári munkanapjával, akkor az jön ki, hogy összesen 15,6 millió forint tiszteletdíjjal fejelte meg a keresetét.

Mindezeken felül egyéb, béren kívüli juttatásban részesült, összesen nettó 2,5 millió forint értékben. Ezt is beleszámítva

összesen 172,7 millió forintot tett ki Puskás András bruttó bére, tiszteletdíja, illetve a béren kívüli juttatásai.

Ami a fizetéseket illeti, a kormány másik bankja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. honlapján a 2017 szeptember végétől érvényes „kondíciós lista” szerint a vezér havi bruttó 5 millió, a helyettese 4 millió forint alapbért kap, az igazgatóság elnökének havi 650 ezer, a tagoknak 450 ezer forint a tiszteletdíja. Vagyis ott kevesebbet keres a helyettes, mint az Eximben.

Az állami tulajdonú kereskedelmi banknál, a BB-nél a létszám és kereseti adatok hozzáférhetetlenek a honlapon, de elméletileg ott is érvényes az 5 milliós vezérigazgatói plafon. A szerződéseiket se teszik közzé, azzal, hogy az adat más általi megszerzése, hasznosítása, másokkal való közlése vagy nyilvánosságra hozatala a köztulajdonban álló gazdasági társaság vagy az általa irányított vállalkozás versenytársát indokolatlan előnyhöz juttatná.

A Pénzcentrumon ugyanakkor van nyoma kiugró javadalmazásnak magyar bankoknál, az éves szinten egymillió eurónál (vagyis 300 millió forintnál is) nagyobb bankárfizetések között kotorászva három OTP-s pénzügyi gurut is találtak, sőt az akkoriban még állami tulajdonú MKB-ban is akadt egy. Az egymillió eurós limit durván havi 26 millió forint javadalmat jelent, benne az alapbérrel és bónuszokkal, beleértve a bónuszrészvényeket is.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 06:  Supreme Court nominee Judge Brett Kavanaugh organizes his desk before testifying to the Senate Judiciary Committee on the third day of his Supreme Court confirmation hearing in the Hart Senate Office Building on Capitol Hill September 6, 2018 in Washington, DC. Kavanaugh was nominated by President Donald Trump to fill the vacancy on the court left by retiring Associate Justice Anthony Kennedy.  (Photo by Chip Somodevilla/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.