Gazdaság

Rogán helyettese volt, 172 milliót keresett az állami banknál

Makacsul tartja magát a pletyka, hogy Puskás András, Rogán Antal kabinetminiszter bizalmasa, egykori belvárosi alpolgármester 15 millió forint körüli végkielégítéssel távozott még februárban az Eximtől (a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. intézménypárosától). Ez három havi lelépti díjnak felelne meg, hiszen a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által felügyelt állami banknál Puskás vezérigazgató-helyettesi posztot töltött be, és távozásakor havi 4,6 millió forint volt az alapbére. A bank marketing és kommunikációs igazgatóságáról küldött válaszban azonban az áll, hogy nem fizettek Puskásnak lelépti díjat:

Prémiumban sem munkaviszonya alatt, sem távozáskor nem részesült, nem kapott továbbá semmilyen végkielégítést, egyéb juttatást távozáskor.

Az Eximről azt írtuk nemrég, hogy nagy a jövés-menés, miután februárban Puskás átült egy másik állami bank, a Budapest Bank (BB) vezérigazgató-helyettesi székébe, helyére pedig Szijjártó vezérigazgató-helyettesnek Dancsó József egykori fideszes képviselőt és főkincstárnokot nevezte ki. Azóta mások is érkeztek az Eximbe, köztük Sarka Kata egykori sajtósa, szépségkirálynő-jelölt, sőt a Fidelitas alelnöke is.

Puskás az Eximben főszereplő volt, a vezér, Urbán Zoltán váratlan halála után ő helyettesítette. A pénzügyi körökben terjedő hírek szerint a BB-be is sztárnak vitték, az esedékes privatizációhoz kell bizalmi ember.

MTVA/Bizományosi: Róka László

Ha már a végkielégítés tisztázása miatt úgyis közérdekű adatot igényeltünk, rákérdeztünk, hogy az Eximnél, mennyire becsülték meg Belváros-Lipótváros alpolgármesteréből lett sztárbankárt. Mennyi alapbért, prémiumot és egyéb, béren felüli juttatást, illetve az igazgatóság tagjaként mennyi tiszteletdíjat kapott Puskás András 2014-es kinevezésétől távozásáig?

A válaszokból az derült ki, hogy karrierjének első 16 hónapjában bruttó 1,9 millió forint besorolási bért kapott, majd bruttó 4,6 millió forintra ugrott az alapbére. A nagy ugrás akkor történt, mikor az Orbán-kormány eltörölte az állami cégek vezetőinek 2 millió forintos bérplafonját, és helyette fontossági sorrendet állított fel a cégek között. A stratégiailag legfontosabbak, mint a bankok vezérigazgatói, havi ötmilliós fizetésre vannak belőve. Puskást ennél mindössze 8 százalékkal alacsonyabbra pozícionálták, és összességében

három és fél év alatt bruttó 154,6 millió forintot számfejtettek neki

2014. június 30. és 2018. február 6. között, amíg az EXIM vezérigazgató-helyettesi feladatait ellátta.

Ezen felül igazgatósági tagként tiszteletdíjra volt jogosult, havonta kezdetben 465 ezer forint, aztán 2016-ban 550 ezer, idén már 637,5 ezer forint volt a járandósága ezen a címen. Ha nem bíbelődünk az utolsó néhány februári munkanapjával, akkor az jön ki, hogy összesen 15,6 millió forint tiszteletdíjjal fejelte meg a keresetét.

Mindezeken felül egyéb, béren kívüli juttatásban részesült, összesen nettó 2,5 millió forint értékben. Ezt is beleszámítva

összesen 172,7 millió forintot tett ki Puskás András bruttó bére, tiszteletdíja, illetve a béren kívüli juttatásai.

Ami a fizetéseket illeti, a kormány másik bankja, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. honlapján a 2017 szeptember végétől érvényes „kondíciós lista” szerint a vezér havi bruttó 5 millió, a helyettese 4 millió forint alapbért kap, az igazgatóság elnökének havi 650 ezer, a tagoknak 450 ezer forint a tiszteletdíja. Vagyis ott kevesebbet keres a helyettes, mint az Eximben.

Az állami tulajdonú kereskedelmi banknál, a BB-nél a létszám és kereseti adatok hozzáférhetetlenek a honlapon, de elméletileg ott is érvényes az 5 milliós vezérigazgatói plafon. A szerződéseiket se teszik közzé, azzal, hogy az adat más általi megszerzése, hasznosítása, másokkal való közlése vagy nyilvánosságra hozatala a köztulajdonban álló gazdasági társaság vagy az általa irányított vállalkozás versenytársát indokolatlan előnyhöz juttatná.

A Pénzcentrumon ugyanakkor van nyoma kiugró javadalmazásnak magyar bankoknál, az éves szinten egymillió eurónál (vagyis 300 millió forintnál is) nagyobb bankárfizetések között kotorászva három OTP-s pénzügyi gurut is találtak, sőt az akkoriban még állami tulajdonú MKB-ban is akadt egy. Az egymillió eurós limit durván havi 26 millió forint javadalmat jelent, benne az alapbérrel és bónuszokkal, beleértve a bónuszrészvényeket is.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Róka László

Ajánlott videó

Olvasói sztorik