Gazdaság

Szijjártó a Fidelitastól igazolt személyzetist a kormány bankjához

Tavaly még Sorostól féltette az igazságszolgáltatást Szabó Krisztián Szilárd, most az EXIM egyik vezetője lett.

Nagy a jövés-menés az állami tulajdonú bankoknál az utóbbi időben, és erősödni látszik a fidelitasos vonal. A Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter által felügyelt EXIM-nél a lavinát Rogán Antal propagandaminiszter bizalmasa, korábbi belvárosi helyettese, Puskás András indította el: februárban átült a Budapest Bank Zrt. (BB) vezérigazgató-helyettesi székébe. Helyére Szijjártó operációs vezérigazgató-helyettesnek Dancsó Józsefet nevezte ki február elsejétől. Ő korábban a Magyar Államkincstárat vezette, ami pedig a politikai karrierjét illeti, valaha fideszes képviselő, illetve Orosháza polgármestere is volt.

Havi ötmillió

Dancsó József neve cikkünk megjelenésekor még nem szerepelt az EXIM vezetőinek javadalmazását részletező közérdekű listán, de ha az elődjével egyező vezérigazgató-helyettesi bért és juttatást kap, akkor 5 millió forint felett lehet a havi jövedelme. A 2018. január 3-tól érvényes listán Puskás havi bruttó 4,6 millió forint alapbérrel szerepelt, ezt tetézhette prémiumként az éves alapbér 20 százaléka, továbbá évi bruttó 617,5 ezer forint cafetéria, az igazgatóság tagjaként pedig havi 637,5 ezer forint tiszteletdíj járt neki.

Puskás átigazolását, illetve más személyi változásokat a BB várható privatizációjával hozták összefüggésbe a piacon, de mint megírtuk, mások is érkeznek a Budapest Bankhoz. Mindenekelőtt Beck Zoltán, a Fidesz ifjúsági tagozata, a Fidelitas gazdasági kabinetjének volt vezetője.

Nem maradt azonban Fidelitas-potentát nélkül az EXIM sem, leigazolta Szabó Krisztián Szilárdot humánpolitikai igazgatónak – tudta meg a 24.hu.

Mint a bank sajtóosztálya lapunk kérdésére közölte, Szabó február 14. óta látja el ezt a feladatot. Az igazgatói posztot betöltőket az EXIM-nél a már említett táblázat alapján 1,2-2,1 millió forintos havi bruttó alapbér illeti meg, a prémium ennek legfeljebb a 20 százaléka lehet, és a vezérigazgató-helyetteshez hasonlóan 621 ezer forint a cafetéria.

Szabó Krisztián Szilárd ezt megelőzően, 2014 szeptemberétől a Magyar Államkincstár elnöki kabinetjének kabinetvezető-helyettese volt. Vagyis ugyanonnan érkezett, ahonnan a Puskás helyére leszerződtetett Dancsó József.

Szabó Krisztián Szilárd országos ismertségre azonban nem az államkincstárnál tett szert, hanem a Fidelitas alelnökeként vállalt közszerepléseivel. Például tavaly tavasszal a Budapesti Ügyvédi Kamara előtt tartott sajtótájékoztatón sorosozott egy jókorát. Azt firtatta, hogy a Soros György által pénzelt szervezetek veszélyeztetik a magyar igazságszolgáltatás függetlenségét:

Aggodalommal figyeljük, hogy Soros György bevándorláspárti jogászai hálót szőnek a magyar ügyvédség és az ügyvédi kamarák köré

– idézte a Fidesz.hu Szabót. Megpendítve, hogy a Soros György, illetve a Nyílt Társadalom Alapítvány által pénzelt Magyar Helsinki Bizottság feltűnően jó kapcsolatot ápol az országos, illetve a fővárosi ügyvédi kamarával.

Forrás: Facebook/Nyakas Laura

Január vége óta új marketingigazgató és kommunikációs igazgató is szerepel az EXIM nyilvántartásában, bár ő korábban, tavaly december 19-én érkezett az EXIM-hez Nyakas Laura – válaszolta kérdésünkre a sajtóosztály. Ezt megelőzően a Trinity International Communications Kft. integrált kommunikációs ügynökség sajtókapcsolati vezetője volt. Az interneten fellelhető profilja alapján Nyakas Laura

a marketinges tapasztalatszerzést a Trinitynél kezdte, nem is régen, 2015 augusztusában.

Még a harmincat sem betöltve pedig az állami főbanknál, az EXIM-nél került a marketinges terület élére.

A Trinity egyébként egyike a közpénzes megrendeléseken taroló cégeknek, 2016-ban több mint 15 milliárd forint bevételt könyvelt el Kuna Tibor, a Fidesz volt kabinettitkárának érdekeltsége. Tavaly sem lehetett rossz éve, figyelembe véve az óriásügyleteket, amiknek részese volt. Egy másik Kuna-céggel, a Young and Partners Kft.-vel 5 milliárd forintért reklámozhatta a vizes vb-t, ugyancsak a Trinity költhette a Szerencsejáték Zrt. 5,5 milliárdos kommunikációs keretét, amelyet ráadásul az állami cég az év végén 9,3 milliárdra emelt a 444.hu cikke szerint. A Magyar Nemzet összesítése alapján Kuna Tibor cégei, a Trinity és a Young and Partners tavaly csaknem 18 milliárd forintért dolgoztak állami intézményeknek.

Kuna egyébként Szijjártó Péter barátja, és a pr-cége nem áll távol az EXIM-től sem, legalábbis az állami szervezetnek dolgozott már a Trinity. Például egy 2017. augusztusi szerződés alapján a Young and Partners Kft.-vel, valamint a Sprint Nyomdaipari Kft.-vel közösen a teljes körű pr- és marketingkommunikációs stratégia kidolgozására kapott megbízást 132 millió forintért.

Meglehet, csak piaci pletyka, hogy az új EXIM-marketingfőnök Kuna ajánlásával került a Szijjártó felügyelte EXIM-hez, de bizonyára nem vált Nyakas Laura hátrányára a Trinity-s előélete. Ahogy az sem, hogy, az Út a Mosolyért Alapítvány kuratóriumi tagjaként is szerepet vállalt. Ennek a civil szervezetnek az elnök-alapítója történetesen a külügyminiszter felesége, Szijjártó-Nagy Szilvia.

Kiemelt képünkön: Szabó Krisztián Szilárd, a Fidelitas alelnöke az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseinek tiszteletére rendezett flashmobon a Pilvax kávéház előtt 2017. március 15-én.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik