Gazdaság
Budapest, 2017. január 19.
Könyvek Budapesten, az Alexandra Károly körúti könyvesházában 2017. január 19-én.
MTI Fotó: Marjai János

Szélnek eresztik a Könyvbazár összes dolgozóját

Vitéz F. Ibolya
Vitéz F. Ibolya

újságíró. 2018. 03. 23. 13:33

Korábban a témában:

Elbocsátja félszáz dolgozóját az egykori Alexandra-birodalom nagykereskedő cége, a Könyvbazár Kft.

– tudta meg a 24.hu Megay Róbert Péter felszámolóbiztostól. A jövő hét közepéig valamennyiüknek átadja a felmondólevelet a november óta felszámolás alatt álló cégnél. A felszámolás elrendelésekor 56 dolgozója volt a kft.-nek, a távozásukkor kifizetendő járandóságuk 50-60 millió forint a becslések szerint. A kifizetéshez a Munkaerőpiaci Alap Bérgarancia Alaprész támogatását is igénybe fogja venni a felszámoló.

Az elbocsátásra azért kerül sor, mert a Könyvbazár nagykereskedelmi tevékenységet már nem folytat, a munkatársak már csak a hitelezői egyeztetéseket, illetve „az idegen tulajdonú ingóságok kiadását végzik”. Ez azt jelenti, hogy a különböző kiadóktól átvett könyveket, hanghordozókat, folyóiratokat a bérelt raktárból kiadják azok tulajdonosainak. A kiadókat értesítették, de egy részük, szám szerint 156-an nem jelentkeztek az összesen 5 kamionnyi raktárkészlet őket illető részéért – vázolta az aktuális helyzetet a Megay Róbert Péter.

Budapest, 2017. január 19.
Az Alexandra könyvesháza Budapesten, a Nyugati téren 2017. január 19-én.
MTI Fotó: Marjai János
Az Alexandra könyvesháza Budapesten, a Nyugati téren 2017. január 19-én
Fotó: Marjai János / MTI

Kiszervezés, háború, felszámolás

A Könyvbazár Matyi Dezső könyvmogul válságkezelésével kapott főszerepet azután, hogy a mintegy 9 milliárd forint adósságot felhalmozó egykori központi cég, a Pécsi Direkt Kft. reménytelen helyzetbe került. Matyi átszervezett: az Alexandra könyváruházlánc boltjai átkerültek a Pécsi Direkttől az ugyancsak a Matyi család érdekeltségébe tartozó Rainbow Üzletlánc Kft.-hez, a nagykereskedelmet pedig kiszervezte a Könyvbazárba. Utóbbi cég vállalta át a könyvkiadókkal szembeni adósságokat, és az ígéret szerint három év alatt kamatmentesen térítette volna meg a kiadóknak a tartozásokat. Ám ez a két cég is bedőlt tavaly október-novemberben – miután tulajdonosi belháború tört ki a Matyi-család és az általa éppen a válságmenedzselés érdekében bevont tulajdonostársak között.

Ami a Könyvbazárt illeti, a hitelezői összesen 3,7 milliárd forint követelést jelentettek be. A beérkező igények feldolgozása még nem fejeződött be, de Megay biztos abban, hogy ennél „nagyságrendileg kevesebb követelést tudok csak nyilvántartásba venni az okiratok tételes vizsgálatát követően”.  Milliárdos adóssághegyről lesz így is szó, amiből az egyik legnagyobb követelés, több százmillió a NAV-val szembeni adósság. Utóbbival még folyamatban van több per, ezek kimenetelétől függ a végleges összeg. (Egyébként mindhárom cég, a Pécsi Direkt, a Könyvbazár és a Rainbow is fellelhető a NAV feketelistáján, a 100 millió forintnál nagyobb összeggel, 180 napon túl tartozó cégek lajstromán. A Pécsi Direkt „pénzügyi válsága” kapcsán pedig csődbűncselekmény, sikkasztás és csalás gyanúja miatt indított korábban nyomozást a NAV.)

Határidőben 174 hitelező jelentkezett be a Könyvbazár felszámolási eljárásába, de – mint kérdésünkre Megay Róbert Péter közölte – a Rainbow Kft. nincs köztük. A sajtóhírek szerint pedig korábban vagy 4 milliárd forint követelésről beszélt Matyi Dezső.

A Könyvbazár ugyanakkor több mint 5 milliárd forintot akar a Rainbow-tól behajtani,

ez a nagy része az összes, 5,5 milliárd forintnyi követelésének.

Ennek alapján úgy fest, hogy a Könyvbazár felszámolásában minden a Rainbowtól függ. Ha fizet, akkor a Könyvbazár hitelezői pénzükhez jutnak, sőt ezen felül 1,5 milliárd forintnál is több marad a cégben. Ha nem fizet, az teljesen más helyzet, akkor csak a Könyvbazár (követelésein felüli) vagyonára számíthatnak a hitelezők. Ez pedig a felszámoló szerint 200 millió forint, bár az kérdés, mennyiért lehet majd értékesíteni.

Könyvek Budapesten, az Alexandra Károly körúti könyvesházában 2017. január 19-én
Fotó: Marjai János / MTI 

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

LOS ANGELES, CA - JANUARY 15: Kayla Kohn, right, a 12 grade english teacher at The Accelerated Schools, a community of public charter schools in South Los Angeles joins fellow teachers as they picket outside the school on second day of the Los Angeles school teachers strike on January 15, 2019 in Los Angeles, California. (Photo by Al Seib / Los Angeles Times via Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.