Gazdaság

Eladó Matyi Dezső 7 milliárdos követelése

Akár ötödáron is meg lehet venni Matyi Dezső könyvbirodalmának egykori központi cége, a Pécsi Direkt Kft. követeléseit. A valaha az Alexandra-bolthálózatot üzemeltető cég felszámolója összesen 7,4 milliárd forintos csomagot hirdetett meg eladásra. Peresített követelésekről van szó, amelyek kapcsolt vállalkozásokkal, egyéb társaságokkal, illetve magánszemélyekkel szemben állnak fenn. Hogy pontosan kik tartoznak a Matyi-cégnek, kiderül a dokumentációból, ezekbe azonban csak titoktartási nyilatkozat mellett lehet betekinteni, és

az akták csupán öt órára nyílnak meg,

december 20-án 10 óra és 15 óra között.

Annyit tudni a csomagról, hogy kifejezetten bizonytalan, a vevő, illetve a kötelezett által el nem ismert követelések alkotják, melyek értékéért, behajthatóságáért, a felszámoló nem vállal felelősséget. Sőt a követeléseket alátámasztó dokumentáció is hiányos. A becsérték ennek megfelelően alulról súrolja a 2,4 milliárdot, és már 1,4 milliárdos minimáláron viheti, akinek kell.

Matyi Dezső
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ami az esélyeket illeti: a 2015. március óta felszámolás alatt álló Pécsi Direkt vagyonából eddig semmit sem sikerült eladni. Az idén többször is piacra dobott 1,2-2,4 milliárd forint közötti követeléscsomagokat a felszámoló Kvantál Kft., de mindössze egy ajánlat futott be: az 1,2 milliárdos darabot vitték volna 6 millió forintért. A pályázatot azonban érvénytelenítették arra hivatkozva, hogy a kiírásnak nem megfelelő ajánlat érkezett.

Eddig a hírekben jobbára a Pécsi Direkt Kft. adósságai szerepeltek, összesen több mint 9 milliárd forintot követelnek a cégtől a hitelezői,

köztük könyvkiadók, önkormányzatok, bankok és az adóhatóság. Utóbbi feketelistáján, a 100 millió forintnál 180 napon túl tartozó cégek lajstromán 2014 októbere óta szerepel a Pécsi Direkt. „Pénzügyi válsága” kapcsán csődbűncselekmény, sikkasztás és csalás gyanúja miatt indított korábban nyomozást a NAV. Nem teljesen függetlenül a válságmenedzselés mozzanataitól, aminek során az Alexandra könyváruházlánc boltjai átkerültek a Pécsi Direkt Kft.-től a Rainbow Üzletlánc Kft.-hez, a Könyvbazár Kft. pedig átvállalta a kiadókkal szembeni tartozásokat. Ezt később a felszámoló a vagyon átjátszásaként értékelte.

Azóta tulajdonosi belháború tört ki a csoporton belül, majd nemrég az új vállalkozások is bedőltek. Ezek a társaságok is tetemes mínuszt hoztak össze, a Könyvbazár közel 8 milliárd, a Rainbow 3,5 milliárd forint tartozást mutatott ki a könyveiben.

Az Alexandra cégeivel – köztük a Könyvbazárral, a Rainbow-val és a  Pécsi Direkt Kft.-vel –  kapcsolatban több nyomozás indult, a Magyar Nemzet november elején összesen nyolc eljárásról tudott.

Kiemelt kép: MTI/Marjai János

Ajánlott videó

Olvasói sztorik