Gazdaság
Budapest, 2017. január 19.
Egy járókelő könyvvel a kezében Budapesten, az Alexandra Nyugati téri könyvesháza előtt 2017. január 19-én.
MTI Fotó: Marjai János

Eladó Matyi Dezső 7 milliárdos követelése

Vitéz F. Ibolya
Vitéz F. Ibolya

újságíró. 2017. 11. 29. 14:02

Korábban a témában:

Akár ötödáron is meg lehet venni Matyi Dezső könyvbirodalmának egykori központi cége, a Pécsi Direkt Kft. követeléseit. A valaha az Alexandra-bolthálózatot üzemeltető cég felszámolója összesen 7,4 milliárd forintos csomagot hirdetett meg eladásra. Peresített követelésekről van szó, amelyek kapcsolt vállalkozásokkal, egyéb társaságokkal, illetve magánszemélyekkel szemben állnak fenn. Hogy pontosan kik tartoznak a Matyi-cégnek, kiderül a dokumentációból, ezekbe azonban csak titoktartási nyilatkozat mellett lehet betekinteni, és

az akták csupán öt órára nyílnak meg,

december 20-án 10 óra és 15 óra között.

Annyit tudni a csomagról, hogy kifejezetten bizonytalan, a vevő, illetve a kötelezett által el nem ismert követelések alkotják, melyek értékéért, behajthatóságáért, a felszámoló nem vállal felelősséget. Sőt a követeléseket alátámasztó dokumentáció is hiányos. A becsérték ennek megfelelően alulról súrolja a 2,4 milliárdot, és már 1,4 milliárdos minimáláron viheti, akinek kell.

Pécs, 2014. október 7.
Matyi Dezső, a PMFC-Matias labdarúgóklub tulajdonosa beszél a pécsi labdarúgás jelenéről és jövőjéről tartott sajtótájékoztatón Pécsen, a PMFC-Matias Stadion Sajtótermében 2014. október 7-én.
MTI Fotó: Sóki Tamás
Matyi Dezső
Fotó: MTI/Sóki Tamás

Ami az esélyeket illeti: a 2015. március óta felszámolás alatt álló Pécsi Direkt vagyonából eddig semmit sem sikerült eladni. Az idén többször is piacra dobott 1,2-2,4 milliárd forint közötti követeléscsomagokat a felszámoló Kvantál Kft., de mindössze egy ajánlat futott be: az 1,2 milliárdos darabot vitték volna 6 millió forintért. A pályázatot azonban érvénytelenítették arra hivatkozva, hogy a kiírásnak nem megfelelő ajánlat érkezett.

Eddig a hírekben jobbára a Pécsi Direkt Kft. adósságai szerepeltek, összesen több mint 9 milliárd forintot követelnek a cégtől a hitelezői,

köztük könyvkiadók, önkormányzatok, bankok és az adóhatóság. Utóbbi feketelistáján, a 100 millió forintnál 180 napon túl tartozó cégek lajstromán 2014 októbere óta szerepel a Pécsi Direkt. „Pénzügyi válsága” kapcsán csődbűncselekmény, sikkasztás és csalás gyanúja miatt indított korábban nyomozást a NAV. Nem teljesen függetlenül a válságmenedzselés mozzanataitól, aminek során az Alexandra könyváruházlánc boltjai átkerültek a Pécsi Direkt Kft.-től a Rainbow Üzletlánc Kft.-hez, a Könyvbazár Kft. pedig átvállalta a kiadókkal szembeni tartozásokat. Ezt később a felszámoló a vagyon átjátszásaként értékelte.

Azóta tulajdonosi belháború tört ki a csoporton belül, majd nemrég az új vállalkozások is bedőltek. Ezek a társaságok is tetemes mínuszt hoztak össze, a Könyvbazár közel 8 milliárd, a Rainbow 3,5 milliárd forint tartozást mutatott ki a könyveiben.

Az Alexandra cégeivel – köztük a Könyvbazárral, a Rainbow-val és a  Pécsi Direkt Kft.-vel –  kapcsolatban több nyomozás indult, a Magyar Nemzet november elején összesen nyolc eljárásról tudott.

Kiemelt kép: MTI/Marjai János

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Kommentek

EDITORS NOTE: Graphic content / A silicone sex doll is displayed on March 5, 2018 in a room of a "brothel like" establishment in Paris where customers can pay for sexual intercourse with dolls, the first of its kind in France.
Members of the communist and Front de gauche group at Paris' city council called on March 16, the closure of the place run by the Xdolls company. The study of a legal procedure have been presented at Paris city council on March 20. / AFP PHOTO / JOEL SAGET
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.