Gazdaság

Eszük ágában sincs hazatérni a Lázár által lesajnált Ausztriából az ott dolgozó magyaroknak

kivandorlas(210x140).jpg (Array)
kivandorlas(210x140).jpg (Array)

Az Ausztriában dolgozó magyaroknak mindössze az 5 százaléka térne vissza a magyar munkaerőpiacra, ha megszűnne az osztrák munkája. Kintmaradásuk oka azonban egyre kevésbé a hazaihoz képest jóval magasabb fizetésekben keresendő – Ausztriában 1500 euró a legkisebb munkabér összege -, sokkal inkább a kiszámíthatóbb munkakörülményekben, a stabil jogi környezetben és az osztrák munkaadók hozzáállásában. Ez derült ki a több mint ezer, Ausztriában dolgozó magyar munkavállaló válaszaiból, akiket az osztrák és a magyar szakszervezeti szövetség megbízásából készült felmérés során kérdeztek meg

írja a Népszava.

A lap emlékeztet arra, hogy Ausztriában a magasabb bér mellett több szabadság is jár, kevesebb az adólevonás, nem változnak évről évre a szabályok.

Sokkal kevésbé jellemző, hogy robotolni kellene, ezért is van az, hogy bár az ingázás nehéz terheket ró a családokra, úgy tűnik, mégsem viselte meg őket: a felmérésből legalábbis az derült ki, hogy külföldi munkavállalás nem vezetett a válások elszaporodásához, mégpedig részben a behatárolt munkaidőnek köszönhetően.

Aki mégis úgy dönt, hazatér, nagy részük mégsem marad sokáig itthon. A lap említi egy 20 éve az osztrák építőiparban dolgozó 38 éves magyar vállalkozó esetét is, aki hazajött, céget alapított, Ausztriából magyar ácsokat hívott. Ám rövid időn belül kiderült: az új technológiákon alapuló minőségi munkájukra igény ugyan van, fizetőképes kereslet azonban nincs, ezért a férfi vissza fog térni Ausztriába.

Körülbelül háromezer magyar vállalkozás telepedett ki Ausztriába, legálisan közel 90 ezer magyar dolgozik a nyugati szomszédunknál, főként az építőiparban, mezőgazdaságban, turizmusban.

Közülük 7 ezren ott is élnek, a gyerekeiket ott járatják iskolába.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik