Gazdaság

Itt van az otthonod, itt van a jövőd. Csak ha lehet, ne szülj!

Olvasónk mérnöknek készült, egy remek, a diplomaszerzését több szempontból segítő példaértékű önkormányzati programra jelentkezett. Csakhogy a végén minden balul sült el, és most jelentős összegre perlik. Jogosan? Méltányosan? Ez itt a kérdés.

Salgótarján városa évek óta ösztöndíjjal támogatja azokat a fiatalokat, akik vállalják, hogy a diplomaszerzés után helyben dolgoznak. Tavaly például már 17 diákot vontak be a programba, ahogy arról a helyi televízió is beszámolt.

A kezdeményezés remek, különösen ebben a munkaerő-hiányos, elvándorlós időszakban, hiszen képzett munkaerőt biztosít helyben, ami jó a cégeknek. A fiataloknak pedig a pénzbeli támogatás mellett kedvező a biztos pályakezdés lehetősége.

Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk!

Salgótarján közgyűlése 2013-ban alapította meg az “Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk!” ösztöndíjat. Lényege, hogy az önkormányzat pénzbeli támogatást nyújt azoknak a fiataloknak, akik vállalják, hogy felsőfokú tanulmányaik befejezése után salgótarjáni székhelyű, vagy telephelyű munkáltatónál helyezkednek el. A cég pedig arra szerződik, hogy segíti a diplomaszerzést többek között a szakmai gyakorlattal, ha igény van rá konzultálnak a szakdolgozat kapcsán, illetve legalább annyi ideig foglalkoztatják a végzett hallgatót, amennyi ideig tanult. Az ösztöndíj pályázat útján nyerhető el, összege havonta 50 ezer forint (félévente 5 hónapra) a képzési- és kimeneti követelményekben meghatározott képzési időtartamra.

Olvasónk mérnöknek készült, megfelelt a feltételeknek, leszerződött az önkormányzattal és leendő munkáltatójával, a Trigon Electronika Kft.-vel. Családi háttere miatt jól jött neki a támogatással elnyerhető anyagi segítség.

A tanulmányokkal is jól haladt, annak ellenére is, hogy közben két évvel ezelőtt gyermeke született. Amit nem értett, hogy ezután felfüggesztették neki az ösztöndíj folyósítását. Pedig bemutatta az iskolalátogatási igazolását, amit a szerződés előírt. Csúszott egyébként egy keveset a baba miatt (maximum két félév türelmi idő volt az önkormányzati rendelet szerint), de 2016 végén sikeres államvizsgát tett. (Cikkünk megjelenése után hívta fel a figyelmünket rá az önkormányzat képviselője, hogy itt nem felfüggesztésről van szó. Ugyanis a kétszer féléves hosszabbítás idejére az önkormányzati rendelet szerint nem jár az ösztöndíj.)

A diploma megszerzésére a határidő 2017 januárig szólt.

Viszont a diploma kiadásához szükséges nyelvvizsga a babavállalás miatt nem lett meg.

Ami a szerződés szerint visszafizetési kötelezettséget von maga után. Most második gyermekét várja, és nem tett le a nyelvvizsgáról sem, hiszen diplomás mérnök szeretne lenni. Az önkormányzati rendelet szerint egyedi esetben a polgármester, Fekete Zsolt gyakorolhat méltányosságot. Ez azt jelenti, vagy részletfizetést engedélyezhet, vagy eltekinthet a támogatás egy részének, de akár egészének visszafizetésétől. Olvasónk azonban hiába kérte tőle a körülményei indoklásával, hogy mentesítést szeretne a visszafizetési kötelezettség alól, nem kapott ilyen engedményt. 

Fekete Zsolt polgármester
(Fotó: Komka Péter / MTI)

A cég nem kínált neki állást

Ami még furcsa a történetben, hogy a szerződő cég az államvizsga megszerzése után végül mégsem ajánlott állást olvasónknak. Pedig ez szerződésben vállalt kötelessége volt. Mármint a diploma megszerzése utáni időkre.

A fiatal nő egyetemistaként náluk töltötte a szakmai gyakorlatát, és az államvizsgáját is egy céges fejlesztésről írta, tehát szoros volt az együttműködés. Mégis nemet mondtak neki.

Az önkormányzat rendelete szerint egyébként ha a szerződő cég nem tesz eleget foglalkoztatási kötelezettségének, akkor neki kell kamatostul visszafizetnie az önkormányzat felé a támogatás összegét. Igaz, a foglalkoztatási kötelezettség a diploma megszerzése utáni időre vonatkozik.

Viszont a Trigon egy másik céghez beajánlotta a fiatal nőt, azonban mivel ő ott a fizetést nem találta megfelelőnek, végül saját maga keresett és talált állást a közelben.

Jó lehetőségnek látják

A Trigon ügyvezetője, Simonyi Sándor azt írta megkeresésünkre, több okuk is volt, hogy beszálljanak a programba. Már a meghirdetés előtt többször közreműködtek a hallgatók képzésében, nyári gyakorlatra fogadták őket, Tudományos Diákköri Konferenciához (TDK), illetve szakdolgozathoz javasoltak témákat, konzulenst, sőt bírálót is biztosítottak.

Simonyi Sándor
(Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A kezdeményezést különösen értékesnek tartják, mert jó eszköz arra, hogy a képzés befejeztével a helyi fiatalok a térségben álljanak munkába, helyben kamatoztassák tudásukat, és így járuljanak hozzá a környék fejlődéséhez. Fogadtak már hallgatókat a Miskolci Egyetemről, a Budapesti Műszaki Egyetemről, a KEFO-ról (ma NJE), az Óbudai Egyetemről, a Szent István Egyetemről és a Széchenyi István Egyetemről is, és eddig egyetlen kivétellel (ez olvasónk) minden diák teljesítette, amit vállalt.

A konkrét ügyről azonban, leginkább arról, hogy miért nem ajánlottak végül állást az időközben családossá vált kis híján mérnöknek a cégvezető felhatalmazás hiányára hivatkozva nem adott felvilágosítást.

Betartott az önkormányzat

Most ott tart a dolog, hogy az önkormányzat szerződésszegésre hivatkozva visszaköveteli kamatostul az ösztöndíjat, ami csaknem 1,3 millió forint. És mivel olvasónk nem tud fizetni, pert indítottak a kisgyermekes anyával szemben. A megküldött dokumentumokból az látszik még, hogy a kommunikáció elmérgesedhetett – az önkormányzat szerint olvasónk nem tájékoztatta őket megfelelően, olvasónk szerint pedig az önkormányzat nem reagált jelzéseire.

Az önkormányzat lépése annnyiban indokolt: olvasónk valóban nem szerezte meg időre nyelvvizsga híján a diplomát. Ám a méltányosság visszautasítása elég nyers lépésnek számít, mivel a jogszabályok szerint ugyanis ha valaki államilag támogatott képzésben vesz részt, és azt nem tudja teljesíteni időre, vissza kell fizetnie az ösztöndíjat. Ám ha legalább két gyermeket vállal, akkor mentesül a képzési költségek visszafizetése alól. Vagyis olvasónknak az állami ösztöndíjat e szabály alapján nem kell visszafizetnie. De az önkormányzat inkább perel, mint hogy hasonló engedményt, és egy kis időt adna még.

Kérdéseinket elküldtük Fekete Zsolt polgármesternek és a jegyzőnek is, válasz a jegyzőtől érkezett. Azt írta Tóthné dr. Kerekes Andrea, hogy a félévnyi haladék idejére a szerződés szerint már nem jár az ösztöndíj, felfüggesztésről tehát nincs szó. Hozzátette, egyetlen peres ügy volt, amit az önkormányzat első fokon megnyert. A többi nem szerződésszerűen teljesítő ösztöndíjas (az összesen 31 főből 7 fő) elismerte a szerződésszegést, és visszafizette a kapott pénzt.

Hétfőn megvolt az első tárgyalás. Annyit tudunk olvasónktól, hogy az önkormányzat komoly jogi költséggel állt elő. Olvasónk alperesként részletfizetést kért. Jobb híján.

Kiemelt kép: Thinkstock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik