Gazdaság
Mother kissing her newborn baby. Sleeping baby in the hands of his loving mother. Image of happy maternity and co-sleeping. Mom and child's first month of life at home.

Itt van az otthonod, itt van a jövőd. Csak ha lehet, ne szülj!

Tamásné Szabó Zsuzsanna
Tamásné Szabó Zsuzsanna

újságíró. 2018. 03. 03. 13:00

Olvasónk mérnöknek készült, egy remek, a diplomaszerzését több szempontból segítő példaértékű önkormányzati programra jelentkezett. Csakhogy a végén minden balul sült el, és most jelentős összegre perlik. Jogosan? Méltányosan? Ez itt a kérdés.
Korábban a témában:

Salgótarján városa évek óta ösztöndíjjal támogatja azokat a fiatalokat, akik vállalják, hogy a diplomaszerzés után helyben dolgoznak. Tavaly például már 17 diákot vontak be a programba, ahogy arról a helyi televízió is beszámolt.

A kezdeményezés remek, különösen ebben a munkaerő-hiányos, elvándorlós időszakban, hiszen képzett munkaerőt biztosít helyben, ami jó a cégeknek. A fiataloknak pedig a pénzbeli támogatás mellett kedvező a biztos pályakezdés lehetősége.

Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk!

Salgótarján közgyűlése 2013-ban alapította meg az “Itt van az otthonunk, itt van a jövőnk!” ösztöndíjat. Lényege, hogy az önkormányzat pénzbeli támogatást nyújt azoknak a fiataloknak, akik vállalják, hogy felsőfokú tanulmányaik befejezése után salgótarjáni székhelyű, vagy telephelyű munkáltatónál helyezkednek el. A cég pedig arra szerződik, hogy segíti a diplomaszerzést többek között a szakmai gyakorlattal, ha igény van rá konzultálnak a szakdolgozat kapcsán, illetve legalább annyi ideig foglalkoztatják a végzett hallgatót, amennyi ideig tanult. Az ösztöndíj pályázat útján nyerhető el, összege havonta 50 ezer forint (félévente 5 hónapra) a képzési- és kimeneti követelményekben meghatározott képzési időtartamra.

Olvasónk mérnöknek készült, megfelelt a feltételeknek, leszerződött az önkormányzattal és leendő munkáltatójával, a Trigon Electronika Kft.-vel. Családi háttere miatt jól jött neki a támogatással elnyerhető anyagi segítség.

A tanulmányokkal is jól haladt, annak ellenére is, hogy közben két évvel ezelőtt gyermeke született. Amit nem értett, hogy ezután felfüggesztették neki az ösztöndíj folyósítását. Pedig bemutatta az iskolalátogatási igazolását, amit a szerződés előírt. Csúszott egyébként egy keveset a baba miatt (maximum két félév türelmi idő volt az önkormányzati rendelet szerint), de 2016 végén sikeres államvizsgát tett. (Cikkünk megjelenése után hívta fel a figyelmünket rá az önkormányzat képviselője, hogy itt nem felfüggesztésről van szó. Ugyanis a kétszer féléves hosszabbítás idejére az önkormányzati rendelet szerint nem jár az ösztöndíj.)

A diploma megszerzésére a határidő 2017 januárig szólt.

Viszont a diploma kiadásához szükséges nyelvvizsga a babavállalás miatt nem lett meg.

Ami a szerződés szerint visszafizetési kötelezettséget von maga után. Most második gyermekét várja, és nem tett le a nyelvvizsgáról sem, hiszen diplomás mérnök szeretne lenni. Az önkormányzati rendelet szerint egyedi esetben a polgármester, Fekete Zsolt gyakorolhat méltányosságot. Ez azt jelenti, vagy részletfizetést engedélyezhet, vagy eltekinthet a támogatás egy részének, de akár egészének visszafizetésétől. Olvasónk azonban hiába kérte tőle a körülményei indoklásával, hogy mentesítést szeretne a visszafizetési kötelezettség alól, nem kapott ilyen engedményt. 

Salgótarján, 2016. október 23.
Fekete Zsolt (MSZP) polgármester beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján és a Magyar Köztársaság 1989. évi kikiáltásának alkalmából rendezett ünnepségen a salgótarjáni József Attila Művelődési Központ színháztermében 2016. október 23-án.
MTI Fotó: Komka Péter
Fekete Zsolt polgármester
(Fotó: Komka Péter / MTI)

A cég nem kínált neki állást

Ami még furcsa a történetben, hogy a szerződő cég az államvizsga megszerzése után végül mégsem ajánlott állást olvasónknak. Pedig ez szerződésben vállalt kötelessége volt. Mármint a diploma megszerzése utáni időkre.

A fiatal nő egyetemistaként náluk töltötte a szakmai gyakorlatát, és az államvizsgáját is egy céges fejlesztésről írta, tehát szoros volt az együttműködés. Mégis nemet mondtak neki.

Az önkormányzat rendelete szerint egyébként ha a szerződő cég nem tesz eleget foglalkoztatási kötelezettségének, akkor neki kell kamatostul visszafizetnie az önkormányzat felé a támogatás összegét. Igaz, a foglalkoztatási kötelezettség a diploma megszerzése utáni időre vonatkozik.

Viszont a Trigon egy másik céghez beajánlotta a fiatal nőt, azonban mivel ő ott a fizetést nem találta megfelelőnek, végül saját maga keresett és talált állást a közelben.

Jó lehetőségnek látják

A Trigon ügyvezetője, Simonyi Sándor azt írta megkeresésünkre, több okuk is volt, hogy beszálljanak a programba. Már a meghirdetés előtt többször közreműködtek a hallgatók képzésében, nyári gyakorlatra fogadták őket, Tudományos Diákköri Konferenciához (TDK), illetve szakdolgozathoz javasoltak témákat, konzulenst, sőt bírálót is biztosítottak.

Budapest, 2016. december 22.
A Gábor Dénes-díjjal kitüntetett Simonyi Sándor gépészmérnök, építőmérnök az Országház Felsőházi termében tartott díjátadó ünnepségen 2016. december 22-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Simonyi Sándor
(Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

A kezdeményezést különösen értékesnek tartják, mert jó eszköz arra, hogy a képzés befejeztével a helyi fiatalok a térségben álljanak munkába, helyben kamatoztassák tudásukat, és így járuljanak hozzá a környék fejlődéséhez. Fogadtak már hallgatókat a Miskolci Egyetemről, a Budapesti Műszaki Egyetemről, a KEFO-ról (ma NJE), az Óbudai Egyetemről, a Szent István Egyetemről és a Széchenyi István Egyetemről is, és eddig egyetlen kivétellel (ez olvasónk) minden diák teljesítette, amit vállalt.

A konkrét ügyről azonban, leginkább arról, hogy miért nem ajánlottak végül állást az időközben családossá vált kis híján mérnöknek a cégvezető felhatalmazás hiányára hivatkozva nem adott felvilágosítást.

Betartott az önkormányzat

Most ott tart a dolog, hogy az önkormányzat szerződésszegésre hivatkozva visszaköveteli kamatostul az ösztöndíjat, ami csaknem 1,3 millió forint. És mivel olvasónk nem tud fizetni, pert indítottak a kisgyermekes anyával szemben. A megküldött dokumentumokból az látszik még, hogy a kommunikáció elmérgesedhetett – az önkormányzat szerint olvasónk nem tájékoztatta őket megfelelően, olvasónk szerint pedig az önkormányzat nem reagált jelzéseire.

Az önkormányzat lépése annnyiban indokolt: olvasónk valóban nem szerezte meg időre nyelvvizsga híján a diplomát. Ám a méltányosság visszautasítása elég nyers lépésnek számít, mivel a jogszabályok szerint ugyanis ha valaki államilag támogatott képzésben vesz részt, és azt nem tudja teljesíteni időre, vissza kell fizetnie az ösztöndíjat. Ám ha legalább két gyermeket vállal, akkor mentesül a képzési költségek visszafizetése alól. Vagyis olvasónknak az állami ösztöndíjat e szabály alapján nem kell visszafizetnie. De az önkormányzat inkább perel, mint hogy hasonló engedményt, és egy kis időt adna még.

Kérdéseinket elküldtük Fekete Zsolt polgármesternek és a jegyzőnek is, válasz a jegyzőtől érkezett. Azt írta Tóthné dr. Kerekes Andrea, hogy a félévnyi haladék idejére a szerződés szerint már nem jár az ösztöndíj, felfüggesztésről tehát nincs szó. Hozzátette, egyetlen peres ügy volt, amit az önkormányzat első fokon megnyert. A többi nem szerződésszerűen teljesítő ösztöndíjas (az összesen 31 főből 7 fő) elismerte a szerződésszegést, és visszafizette a kapott pénzt.

Hétfőn megvolt az első tárgyalás. Annyit tudunk olvasónktól, hogy az önkormányzat komoly jogi költséggel állt elő. Olvasónk alperesként részletfizetést kért. Jobb híján.

Tamásné Szabó Zsuzsanna korábbi cikkei

Kiemelt kép: Thinkstock

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Hungary's forward Adam Szalai (C) celebrates scoring with midfielder Balazs Dzsudzsak and defender Willi Orban (L) during the UEFA Nations League football match Hungary v Finland in Budapest on November 18, 2018. (Photo by ATTILA KISBENEDEK / AFP)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.