Gazdaság

Megszerzi a balatonboglári sportkomplexumot is Mocsai Lajoséknak az állam

Egy egész sportkomplexumot szerez meg az állam a Mocsai Lajos által vezette Testnevelési Egyetemnek, hogy a szintén Mocsai Lajos által vezetett Nemzeti Kézilabda Akadémiát fejlessze.

Balatonbogláron a képviselőtestület nemrég egy zárt ülésen döntött arról, hogy elfogadja az állam ajánlatát úgy, hogy az állam egyelőre még el sem készítette az értékbecslést. Ráadásul az állam még vissza is kéri a volt vasutas üdülő területét, amelyet korábban már ingyen odaadott a városnak.

Nehezen jött, könnyen megy

A 90-es években Balatonboglár két részre szakadt, a város egyik fele sportcsarnokot, a másik fele uszodát szeretett volna. Még népszavazást is tartottak az ügyben: a referendum után kompromisszumos megoldás született, és megépítették az Urányi János Sport és Szabadidő Központot, amiben van sportcsarnok, focipálya és uszoda is.

A balatonboglári Urányi János Sport és Szabadidő Központ épülete 2010. augusztus 14-én
Fotó: Demecs Zsolt / MTI

Az építkezés nagyon elhúzódott, több alkalommal kivitelezőt is váltottak, 16 évig vitatkoztak a város vezetői, de végül 2007-ben átadták a sportlétesítményt. Ám a beruházáshoz svájci frank alapú hitelt vettek fel, amely később hatalmas teher lett a városnak.

2013-ban pedig érkezett Mocsai lajos mint „megmentő”. 

Felhúzták a Nemzeti Kézilabda Akadémiát (NEKA), amelyet a kormány évi 200 millió forinttal támogatott. Az akadémia otthona az Urányi volt. A városvezetés örült, hiszen a NEKA jókora terhet vett le a válláról, csakhogy az akadémia menet közben kinőtte magát.

Így 2013-ban megszületett a döntés, hogy új sportcsarnokot és bentlakásos iskolát is építenek Balatonbogláron a kézilabda-akadémiának. Az önkormányzat beengedte az Urányi területére az akadémiát, minekután a Nemzeti Sportközpontok itt építette fel a 3,8 milliárd forintos csarnokot. A kollégium a volt vasutas üdülő területén épült meg: ezt a beruházás megvalósulása érdekében az MNV Zrt. ingyenesen a város tulajdonába adott át.

Aztán egy tavaly decemberi kormányrendeletből kiderült,

az állam már az egész Urányit meg akarja szerezni uszodástul, sportcsarnokostul. 

Mint írják, a sportkomplexum a Nemzeti Kézilabda Akadémia létrehozása céljából a Testnevelési Egyetemhez kerülne, melynek vezetője szintén Mocsai Lajos.

Az Urányi belülről
Fotó: uranyi.hu

Az államnak viszont több feltétele is volt. Az egyik, hogy az Urányi megvásárlásával visszakérik a volt vasutas üdülő területét, amelyet korábban ingyen megkapott a város. Mészáros Miklós Balatonboglár polgármestere lapunknak elismerte, ez valóban az egyezség része:

A volt MÁV-üdülőt az állam ingyenes vagyonjuttatás keretében tulajdonba adta a városnak . A város 50 évre vagyonkezelési jogot adott a Nemzeti Sportközpontoknak abból a célból, hogy  itt épüljön fel az akadémia kollégiuma

– írta.

A NEKA-csarnok és az Urányi területe egy osztatlan közös tulajdonban lévő telek, ezért először azt kellett tisztáznia a városnak és az államnak, mik a terület tulajdoni arányai.

Mészáros Miklós (Fidesz-KDNP), Balatonboglár polgármestere beszél a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) sportcsarnokának alapkőletételi ünnepségén a balatonboglári sportcsarnokban 2015. április 17-én
Fotó: Varga György / MTI

Lapunk forrása azt mondta, az állam több értékbecslést sem fogadott el, inkább készített egy sajátot, amit később titkosítottak és még a városnak sem árulták el, mi lett az eredménye. Inkább csak adtak egy ajánlatot a városnak azzal, hogy fogadja el. Erről a Nemzeti Sportközpontokat és a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot is megkérdeztük. Előbbi csak annyit írt vissza, hogy a kérdéskörrel kapcsolatos válaszadásban a Nemzeti Sportközpontok illetékességgel nem rendelkezik, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium pedig nem válaszolt kérdésünkre.

A balatonboglári polgármester viszont azt írta, ez nem így történt:

Az állam készített egy értékbecslést 2014-ben (bevitt érték) és 2017-ben is, amely az építkezés utáni hozzáadott értéket is tartalmazza. Ebből lehet kiszámítani az állam és a város tulajdoni arányát. Ez a folyamat zajlik most. A harmadik értékbecslést a kormányhatározat említi, de arról nincs információnk, hogy ez már elkészült.

Ebből azért az látszik, hogy az önkormányzat úgy szavazott a tulajdoni hányadok megosztásáról, hogy az értékbecslés még el sem készült. Ennek viszont a balatonboglári önkormányzat döntése után már nincs komolyabb jelentősége.

Ebben ugyanis a képviselőtestület úgy döntött, elfogadja az állam által kínált tulajdoni hányadot.

Ennek nyomán úgy alakul, hogy a terület 59 százaléka az államé és 41 százaléka az önkormányzaté. Ez utóbbit vásárolja meg az állam, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, hogy mennyiért. A képviselőtestület megszabott egy minimum árat, mégpedig a 2014-es értékbecslés összegét, vagyis 2,124 milliárd forintot. A döntés után újra megkerestük a polgármestert, hogy megkérdezzük, a képviselőtestület mi alapján döntött úgy, hogy elfogadja az állam által kínált tulajdoni hányadot, illetve miért döntöttek az Urányi eladása mellett.

Mészáros Miklós válaszában azt írta, a vásárlás szándékával az állam kereste meg a várost, de mint az átküldött határozatban is szerepel, az eladásról a képviselő-testület később dönt. Ezt mondta a lapunk által megkérdezett független képviselőtestületi tag, Dr. Sziberth László is. A pénzügyi, városfejlesztési, ügyrendi bizottság elnöke is azt hangsúlyozta, hogy az állam kereste meg vételi szándékával az önkormányzatot, végleges döntést pedig majd akkor hoznak, amikor az állam már pontos vételi ajánlatot tesz. Arra a kérdésünkre, hogy mi alapján fogadták el az állam által kínált tulajdoni hányadot, mindketten azt válaszolták, hogy

a vagyonmegosztási szerződés rögzítette a tulajdoni hányadok kiszámításának módszerét, tehát a 2014-ben megkötött szerződés szerint jártak el.

Mi marad a helyieknek?

A helyi sport már a NEKA felépülésével is rosszul járt, de a Testnevelési Egyetem érkezésével jó eséllyel még jobban kiszorul.

Mészáros Miklós, Simicskó István és Mocsai Lajos időkapszulát helyeznek el a Nemzeti Kézilabda Akadémia (NEKA) sportcsarnokának alapkőletételén Balatonbogláron 2015. április 17-én
Fotó: Varga György / MTI

A határozatban azt is rögzítették, hogy elsődleges érdek, hogy a város lakói számára a sportolási lehetőség biztosított maradjon. A polgármester még lapunknak adott válaszában azt is hozzátette, hogy „természetesen a város a sportolói számára az adásvétel után a komplexumban bérleti-használati jogot kér, így a boglári sportolók a létesítményt reményeink szerint a továbbiakban is igénybe vehetik.” A “BB” Sport Club Balatonboglár elnöke lapunknak elmondta, ígéretet kaptak arra, hogy a helyi sport nem sérül a TE érkezésével, de Pintér Gabriella ettől függetlenül aggódik a helyi sport jövője miatt.

Erre okot ad neki, hogy

korábban a NEKA érkezésekor is azzal nyugtatták őket, hogy a BBSC-re nem lesz rossz hatással a kézilabda-akadémia, de megépülése óta mégis kevesebb edzésidő jutott nekik és az is csak a késői órákban.

És attól tart, hogy a Testnevelési Egyetem érkezésével a helyzet még rosszabb lesz, ráadásul valószínűleg jóval drágábban bérelhetik majd a Testnevelési Egyetemtől a kézilabdatermet.

Kerestük Mocsai Lajost is, hogy megkérdezzük, miért van szüksége a Testnevelési Egyetemnek a balatonboglári sportkomplexumra, és mi a tervük vele. Az egyetem rektori hivatal azt válaszolta,

az egyeztetések eredményeképpen a létesítmény a Testnevelési Egyetem vagyonkezelésébe kerülhet. Az egyetem – a helyi igények maradéktalan figyelembevételével – a rá ruházott és megnövekedett szakmai feladatok ellátását biztosítja Balatonboglár Város és a magyar sport érdekében, egyúttal segíteni kívánja a helyi sportélet további fejlődését.

Kiemelt kép: tf.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik