Sport

Állami kézilabda-akadémia indul jövőre

nemzeti kézilabda akadémia (nemzeti kézilabda akadémia, kézilabda, mocsai lajos)
nemzeti kézilabda akadémia (nemzeti kézilabda akadémia, kézilabda, mocsai lajos)

Mocsai Lajos lesz a főigazgatója a balatonboglári Nemzeti Kézilabda Akadémiának, ahová a Kárpát-medence legtehetségesebb fiataljait várják. A kormány évi 200 millió forinttal támogatja az ügyet.

Mocsai Lajos beszél a Nemzeti Kézilabda Akadémiáról (Fotó: MTI)

„Életem egyik legnagyobb vágya teljesül az akadémia megalakulásával, ahol a képzés, a versenyeztetés és a személyiségfejlesztés lesz a középpontban” – mondta Mocsai Lajos, a magyar férfi-kézilabdaválogatott szövetségi kapitánya, mesteredző, a Semmelweis Egyetem címzetes egyetemi docense a keddi sajtótájékoztatón.

Fontos címeinek felsorolása, ugyanis rajta kívül is sikerült olyan szakembereket (európai mesteredzőket) meggyőzni a képzéshez, akik elismert egyéniségei a magyar kézilabdasportnak. Hajdu János, Juhász István, Kovács Péter, Gyurka János, Csoknyai István és konzulensként Kovács László felel majd a szakmai munkáért az akadémián.

A központ, amely 2013 szeptemberében kezdi az első tanévet, a középiskolás és a junior korosztály legjobbjaival foglalkozik majd. Simicskó István sportért felelős államtitkár bejelentette, hogy 200 millió forinttal támogatja az indulást a magyar kormány a november 15-én aláírt szerződés alapján, a pénzt két részletben már át is utalták (később is évente 200 milliót ad az állam a működésre).

Mocsai elmondta, nagy öröm, hogy az olimpia után 2-3 ezer gyerek kezdett el kézilabdázni, és fontos, hogy a sportág méltó pozícióba kerüljön, ehhez kiváló alapot jelenthet az akadémia, ahol teljes embereket nevelnének. Olyan fiatal embereket, akik a civil életben is megállják a helyüket pályafutásuk után, vagy egy esetleges sérülés esetén. A nyelvi, informatikai képzés mellett szakmát is kapnak a kezükbe a fiatalok.

Az akadémia otthona hat éve épült, több mint egymilliárd forintból. Az épület mellett tanuszoda, egy 800 fős csarnok (svéd parkettel), valamint két futballpálya működik, sőt, egy egészségügyi központ is, utóbbinak komoly szerepe lesz az akadémia működésében.

A bentlakást az egykori MÁV-üdülőben oldják majd meg (a következő fél évben felújítást is végeznek), a középiskolai képzés pedig kezdetben a helyi Mathiász János Szakközépiskolában indul, több szakiránnyal, két idegen nyelv oktatásával, akkreditált magyar közoktatási rendszerben (később a fonyódi, siófoki iskolák is bekapcsolódhatnak az oktatásba).

Hajdu János és Mocsai Lajos (Fotó: MTI)

A középiskolai korosztály február 18. és március 8. között jelentkezhet Balatonbogláron, az 1998. január 1-jén vagy azután születetteket várják. Fiú és lány korosztályban is 30-30 fővel indul az első tanév. Nagyon komoly sportszakmai követelmények mentén zajlik a kiválasztás, és minden harmadik évben indul majd új évfolyam a későbbiekben.

Az akadémia a junior korosztály képzési központjává is alakul, ráadásul lehetőség lesz majd egyetemi oktatásra is, bentlakásos rendszerben – mindez a válogatottakban folyó munka mellett.

Mocsai Lajos hozzátette, hogy az akadémia nem a játékosok üzleti alapú adásvétele szempontjából jött létre. A szülőknek egyébként nem kell fizetni az oktatásért, és fontos az is, hogy a válogatott kerettagoknak nem kötelező az akadémiai képzésbe bekapcsolódni.

A központ a magyar utánpótlásképzés egyik bázisa lehet, ahol igazi versenyhelyzet alakul ki a fiatalok között. Az edzőképzésben és a játékvezetők továbbképzésében is fontos szerepet játszik majd a balatonboglári intézmény, ahol külföldi csapatok is edzőtáborozhatnak, de az egészségügyi központ is élhet külön életet, ugyanis a komoly technikai háttérrel a környező lakosságnak nyújt majd szolgáltatásokat.

Már a nyolcvanas években ezen gondolkodtunk

Hajdu János mesteredző, a női válogatott korábbi szövetségi kapitánya, az utánpótlás válogatottak vezetőedzője lesz az egyik oktató az akadémián:

„A 80-as években együtt tanítottunk a TF-en, és nagy álmunk volt Mocsai Lajossal, Kovács Lászlóval egy ilyen hely. Két éve vetődött fel ez a terv ismét konkrétabban, addig talán nem volt rá kapacitás, hogy elinduljon. Lajos most felvállalta az ügyet, és megérkezett a pénzügyi támogatás is, amely nélkül mindez nem indulhatott volna el.

Korábban arról volt szó, hogy Pomázon 5 milliárd forintból épül fel egy akadémia, az önkormányzat adott is hozzá egy telket, de végül nem jött össze a szükséges pénz. Itt viszont egy meglévő infrastruktúrát használunk majd” – így a szakember.

Kovács Péter, a férfi utánpótlás válogatottak vezetőedzője, akit korábban az évszázad kézilabdázójának választottak, kérdésünkre, mely a létező vagy nem létező szakmai összetartozásra vonatkozott, elmondta, voltak ellenséges hangok is a szakmából a központ megalakulása okán:

„Másfél éve egy balatonfüredi edzőtábor alkalmával említette Lajos az akadémia ügyét, nem hittem volna, hogy így felgyorsulnak az események, de nagy örömmel dolgozom majd. Hiszek benne, és mikor el kellett döntenem, mit csinálok a jövőben, letettem a voksot az akadémia mellett.

A magyar edzői kar sosem volt egységes, van esély rá, hogy megsértődjön valaki, sőt, ez már meg is történt. Voltak olyanok, akik elég durva megjegyzésekkel reagáltak arra, hogy kihagyták őket a stábból. Mindenki fényezi magát, nem vagyunk egységesek, de azt gondolom, a kiválasztott edzői karnak garanciának kell lennie” – mondta a szakember, aki szerint négy év múlva már látható eredményeket hozhat a Balatonbogláron folytatott munka.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik