Gazdaság

Álomfizetésekkel próbálják levadászni az informatikusokat

Magyarországon kifejezetten magas az IKT-szektor hozzájárulása a teljes hozzáadott érték teremtéshez az OECD felmérése szerint. A versenyképességünket azonban folyamatosan veszítjük el, mert nincs annyi ember, amennyire szükség lenne a piacon. Ezért egyre sürgetőbb, hogy történjen valami.

1,8 milliót is szívesen fizetnek a cégek

Az elmúlt években rengeteg működőtőke érkezett az országba, shared service shared service hátán. Olyan nemzetközi vállalatoknak van Magyarországon informatikai fejlesztő központja, mint például a Morgan Stanley, Exxon Mobil, Siemens, Continental, Bosch, Lufthansa.

Amikor a GE Healthcare néhány éve Magyarországra jött, a LinkedInen 1 millió forint körüli fizetésekkel levadászták a piacot. Aki utána érkezett, az már 1,2-1,3 millió forintért vett fel informatikusokat, tavaly októberben pedig már 1,8 millió forintért kerestek a LinkedInen keresztül olyan embereket, akik még nem töltötték be a 30-at, és 4-5 éves Java fejlesztési tapasztalattal rendelkeznek.

Ami nem véletlen, hiszen a termelékenység is nagyon-nagy, 20-25 millió forintot tud megtermelni egy munkavállaló, ami 4-5-szöröse egy összeszerelő üzemben dolgozó munkás teljesítményének. Így jellemezte többek között az IKT-piacot az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke a Portfolio.hu-nak adott interjújában.

Van terv, lesz program

A cikkből kiderül még, hogy elkészült a korábban belengetett informatikai ösztöndíj részletes terve, amelyet hamarosan, de legkésőbb szeptemberben vezetnek be a felsőoktatásban. Ezen kívül három egyetemen új informatikai üzemmérnök szak indul, aminek a képzési ideje két gyakorlati tanulmányi évből, majd egy vállalati gyakorlati évből áll. Az IVSZ Digitális Munkaerő Programjában többek között a felnőttképzés támogatása, a szakképzés “digitalizálása”, új diákhitel konstrukció is szerepel, a programot reményeik szerint hamarosan az NGM előterjesztésben is jóváhagyja.

Ha kíváncsi, mit mondott még Laufer Tamás az IKT-szektorról, az oktatásról, a távközlési cégekre kivetett különadókról és a Microsoft-botrányról, kattintson!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik